1. Sprawdzamy kalendarz ekonomiczny i wyszukujemy ważne wydarzenia, które cechują się dużą zmiennością ceny podczas ich ogłaszania. Jako przykład posłużę się dzisiejszym wydarzeniem:
Wysoka zmienność - GBP - sprzedaż detaliczna (raz w miesiącu) - 0,1% (Obecny) -0,4% (Przewidywany) 1,3% (Poprzedni)
Patrząc na wskaźnik przewidywany można było wnioskować, że podczas ogłoszenia kurs GBP/USD pójdzie w dół. Obecny okazał się lepszy niż przewidywany tak więc GBP/USD poszło w górę. Oczywiście zdarzają się od tej zasady wyjątki. Najlepsze w strategii jest to, że nie interesuje nas w którą stronę waluta pójdzie. Ważne jest żeby się porządnie ruszyła w jedną lub drugą stronę.
Tak to wyglądało dziś o 10:30 podczas ogłoszenia danych. Wykres 1-minutowy.

W czasie jednej minuty kurs drastycznie skoczył i to właśnie będziemy wykorzystywać.
2. Przed 10:30, mniej/więcej ok. 10:28 ustawiamy zlecenie oczekujące buy i zlecenie oczekujące sell. Gdy kurs załóżmy tak jak dziś zaczyna rosnąć, z palca zamykamy pozycję oczekującą sell i albo zlecenie buy zamykane jest przez TP albo z palca kiedy uznamy za stosowne.
Strategia testowana i przynosząca zyski ale manualnie. Wiele razy nie dawałem rady otwierać zleceń oczekujących 2 minuty przed ogłoszeniem bo kurs się zmieniał i ciężko było to wszystko poustawiać. Tutaj pojawia się pytania dnia:
Czy istnieje jakiś skrypt, w którym ustawię że o godzinie 10:28 ma ustawić zlecenie oczekujące buy i sell oba powiedzmy 5 pipsów od aktualnej ceny z ustawionym TP 15 pipsów od ceny otwarcia.
Mam nadzieję, że dość jasno wszystko opisałem i uda się pomóc, bo metoda naprawdę godna uwagi