Witam,
Chcialbym przedstawic moj pomysl na EA, ktory mam zamiar zrealizowac w MQL4. System jest polaczeniem czynnika ludzkiego i mechanicznego:
- timeframe H1/H4, do 10 instrumentow
- czlowiek okresla kluczowe wsparcia i opory, i podaje to jako input w formie linii na wykresie
- bot gra na odbicia od tych wyznaczonych wsparc i oporow, po wystapieniu odpowiedniej formacji swiecowej (pinbar/engulfing) na danym poziomie
- bot traduje pomiedzy wyznaczonymi przez czlowieka poziomami, w ten sposob, ze:
>SL stawia 10 pips za linia S/R, od ktorej sie cena wlasnie odbila
>kolejne TP stawia 10 pips przed kolejnymi poziomami S/R
>stosunek SL do pierwszego TP to minimum 1:1
- bot dodatkowo omija terminy ogloszenia waznych danych (zeby uniknac wybic SL)
- bot zarzadza pozycja zamykajac ja czesciowo na kolejnych poziomach S/R, przy czym po osiagnieciu kolejnych TP przesuwa takze SL
Przyklad:
1. Czlowiek zaznacza kolejne 5 oporow.
2. Cena idzie w gore, przebija pierwszy opor, zawraca, odbija sie od wsparcia (ktore wczesniej bylo oporem #1) rysujac pinbar.
3. Bot otwiera pozycje pozycje z SL za oporem #1 (teraz juz wsparciem) i TP na kolejnych oporach.
4. Cena idzie w gore, dociera do oporu #2 - realizacja pierwszego TP (20% pozycji) i przesuniecie SL na BE.
5. Cena idzie dalej w gore, dociera do oporu #3 - realizacja drugiego TP (20% pozycji) i przesuniecie SL na poziom pierwszego TP.
6. Cena idzie dalej w gore, dociera do oporu #4 - realizacja trzeciego TP (20% pozycji) i przesuniecie SL na poziom drugiego TP.
7. Cena idzie w dol i wybija SL (pozostale 40% pozycji) (ktore zostalo przesuniete na poziom drugiego TP).
W przypadku wyznaczenia np. tylko 3 kolejnych linii S/R - na kolejnych poziomach TP zamykane jest 33% pozycji.
Wydaje mi sie, ze jest to dobry pomysl na hybryde, bo bierzemy to co najlepsze z czlowieka (subiektywne spojrzenie na wykres) i bota (brak emocji, szybka realizacje i zarzadzanie pozycja, wyliczenia parametrow pozycji).
W pierszej wersji bot bedzie jedynie zarzadzal pozycja, natomiast czlowiek oprocz wyznaczania S/R bedzie otwieral pozycje.
Dajcie pls znac co o tym sadzicie. Znacie moze podobnie dzialajace boty? Pisal ktos cos podobnego i moze sie podzielic opinia?
Pozdrawiam
Hybrid EA
Re: Hybrid EA
Jak na razie traduje z palca i codziennie widze jak bardzo przydalby mi sie taki EA w sytuacjach kiedy na pierwszym TP zamykam czesc pozycji, a potem cena zawraca i wybija mi SL pozostalej pozycji (bo nie bylo mnie przy wykresie, zeby przestawic na BE).
Jak na razie udalo mi sie znalezc pare ciekawych narzedzi:
- do zarzadzania pozycja
- wychwytujacych dotkniecie linii na wykresie
- rozpoznajacych formacje swiecowe
Musze sie zaglebic w kod i stworzyc na tej podstawie wlasnego EA.
W pierwszej wersji ja bede otwieral 1 pozycje z palca, a EA bedzie robil nastepujace rzeczy:
1. Przestawienie SL na BE po zamknieciu 1/3 pozycji na TP1
2. Przestawienie SL na TP1 po zamknieciu 1/3 pozycji na TP2
3. Przestawienie SL na TP2 po zamknieciu 1/3 pozycji na TP3
z czego poczatkowy SL ustawiony za ostatnim dolkiem/gorka, a R:R (poczatkowy SL do TPx):
- do TP1 ok. 1:1
- do TP2 ok. 1:2
- do TP3 ok. 1:3
Jesli ktos ma jakies komentarze, to zapraszam do dyskusji.
Jak na razie udalo mi sie znalezc pare ciekawych narzedzi:
- do zarzadzania pozycja
- wychwytujacych dotkniecie linii na wykresie
- rozpoznajacych formacje swiecowe
Musze sie zaglebic w kod i stworzyc na tej podstawie wlasnego EA.
W pierwszej wersji ja bede otwieral 1 pozycje z palca, a EA bedzie robil nastepujace rzeczy:
1. Przestawienie SL na BE po zamknieciu 1/3 pozycji na TP1
2. Przestawienie SL na TP1 po zamknieciu 1/3 pozycji na TP2
3. Przestawienie SL na TP2 po zamknieciu 1/3 pozycji na TP3
z czego poczatkowy SL ustawiony za ostatnim dolkiem/gorka, a R:R (poczatkowy SL do TPx):
- do TP1 ok. 1:1
- do TP2 ok. 1:2
- do TP3 ok. 1:3
Jesli ktos ma jakies komentarze, to zapraszam do dyskusji.