Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
Wpadliśmy z powrotem w kanał wzrostowy. Wczorajsza chwilowa panika na rynku naruszyła go przez chwile. Pokazuje to jaki sentyment na rynku tak naprawdę panuje ! Jest on nadal spadkowy. Przebilismy sie chwilowo przez miesieczny wolumen i dotarliśmy do nagromadzenia wolumenu sprzed 2 tygodni. Swój ruch w górę już dzisiaj mieliśmy w nocy - nie sprawdzałem jeszcze pivotów ale na dzień dobry wydaje mi się że jest to już R2.
Co więcej i jest to bardzo ważna wskazówka dotarliśmy do ograniczenia zmienności dla D1 oraz do średniej wyznaczającej H4 - wczoraj to była zmienność H4 i średnia H1 a ruch był 100pkt w dół ! Można się tylko domyślać jaka niespodzianka to nas dzisiaj może czekać.
Jak dla mnie wykonaliśmy właśnie wydłużoną fale nr 3 na EURUSD i wyformowała się słaba 5 fala korekcyjna ( o ile to korekta ) dla indeksu Euro. ( wariant drugi ze wczorajszego dnia - 1.45 możliwe ale nie dzisiaj raczej ).
Załączam poniżej rysunek sr dla EURUSD i opór którego Europa jak dla mnie nie sforsuje ( jak zawsze ostatnio ). Czekam na potwierdzenia i ładuje się w S do 16.
*UPDATE*
Jest to PIVOT R3
Ograniczeniem wolumenu sprzed dwóch tygodni jest 1.4290 i jest to nasz główny opór na dzisiaj potwierdzony przez resztę wskaźników.
Co więcej i jest to bardzo ważna wskazówka dotarliśmy do ograniczenia zmienności dla D1 oraz do średniej wyznaczającej H4 - wczoraj to była zmienność H4 i średnia H1 a ruch był 100pkt w dół ! Można się tylko domyślać jaka niespodzianka to nas dzisiaj może czekać.
Jak dla mnie wykonaliśmy właśnie wydłużoną fale nr 3 na EURUSD i wyformowała się słaba 5 fala korekcyjna ( o ile to korekta ) dla indeksu Euro. ( wariant drugi ze wczorajszego dnia - 1.45 możliwe ale nie dzisiaj raczej ).
Załączam poniżej rysunek sr dla EURUSD i opór którego Europa jak dla mnie nie sforsuje ( jak zawsze ostatnio ). Czekam na potwierdzenia i ładuje się w S do 16.
*UPDATE*
Jest to PIVOT R3
Ograniczeniem wolumenu sprzed dwóch tygodni jest 1.4290 i jest to nasz główny opór na dzisiaj potwierdzony przez resztę wskaźników.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
Takie sygnały lubię gdy wiele analiz pokrywa się ze sobą. Wykonałem analizę składnika cyklicznego i oto rysunek. Filt Prescotta wykupiony.
Także SHORT o bardzo małym ryzyku. Maksymalnie jeszcze jedną świeczkę wzrostową może zrobimy ale jeśli tak to w następny tydzień cały byłby spadkowy.
Nawet jeśli miałyby być większe wzrosty i odwrócenie trendu z powrotem na spadkowy to musieli by spaśc i pobrać niżej. Już to kiedyś pisałem że forex to nie wyścigi i na wszystko potrzeba czasu. W każdym razie sygnał podany jak na tacy, kto skorzysta w odpowiedni sposób ten skorzysta.
Także SHORT o bardzo małym ryzyku. Maksymalnie jeszcze jedną świeczkę wzrostową może zrobimy ale jeśli tak to w następny tydzień cały byłby spadkowy.
Nawet jeśli miałyby być większe wzrosty i odwrócenie trendu z powrotem na spadkowy to musieli by spaśc i pobrać niżej. Już to kiedyś pisałem że forex to nie wyścigi i na wszystko potrzeba czasu. W każdym razie sygnał podany jak na tacy, kto skorzysta w odpowiedni sposób ten skorzysta.
fx-forum
Po to jest SL - poleciało na 1.4180 a więc gdziekolwiek bym go nie postawił by mnie wyczyścili a SL 40pkt dawac nie będę bo się nie opłaca. Wolę odnowić pozycje tak jak to zrobiłem przed chwilą. SL taki sam.
Jeśli H4 by zamknęło się tak jak teraz jest to krótkoterminowy sygnał do L.
*UPDATE*
Przestawione na BE, TP na 1.4235
*UPDATE* 12.34
TP zrealizowałem na 1.4225 jako że na dzisiaj to juz koniec a nie chcę siedzieć i obserwować zmian o 5pkt przez następną godzinę.
44/2pkt - 15pkt/2 + 26 pkt = +41pkt
Jeśli H4 by zamknęło się tak jak teraz jest to krótkoterminowy sygnał do L.
*UPDATE*
Przestawione na BE, TP na 1.4235
*UPDATE* 12.34
TP zrealizowałem na 1.4225 jako że na dzisiaj to juz koniec a nie chcę siedzieć i obserwować zmian o 5pkt przez następną godzinę.
44/2pkt - 15pkt/2 + 26 pkt = +41pkt
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 12:41 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 1 raz.
fx-forum
Cena oczywiście dotarła do TP ale pozycji już nie miałem. Ah ta moja niecierpliwość, 5 minut dłużej i by wystarczyło. Postaram sie coś skrobnąć w wolnym czasie z dziedziny psychologii. Czytałem ostatnio artykuł na temat analizy SWOT pod kątem tradingu ( lub czegoś podobnego - w każdym razie analiza swoich artybutów ) i spróbuję zaimplementować pod kątem siebie.
Udanego weekendu !
Udanego weekendu !
fx-forum
Wrzucam również wykres krzywej kapitału z XTB CUP FOREX jako że już nie zawrę ani jednej transakcji. Cały czas maks lewar grałem i ciąłęm straty jak się dało. Wczorajsza piramida która mi się wysypała już jej nie odnawiałem, nie zdążyłem. Konto real ważniejsze. Ciężko jest grać na paru kontach, pare razy naprawdę o parę pkt brakowało bym zrobił naprawdę pokaźny wynik ale to nie odnowiłem, to nie miałem włączonej platformy, często wyprzedzałem sygnał bo zależało mi na szybkim zajęciu pozycji - co widać po liczbie transakcji - około 270 przez miesiąc. Generalnie gdyby wczorajszy short wszedł tak jak trzeba zamknąłbym się w okolicy 1000% a tak zostało 300% i kończę już z tą zabawą, taki lewar uczy tylko tego by go nie używać, dodatkowo wyprzedzanie sygnałów często się kończy serią strat a nastawienie na zyski zblokowaniem psychiki . Zblokowałem sie psychicznie trochę przy +600% - silny opór
Wiedziałem że przy 1000% łatwo będzie wejśc do czołówki , parę transakcji i parę tysięcy procent mogłoby być. Wtedy zaczęło się myślenie o ewentualnej nagrodzie , etc 
Z kolei na opcjach od początku do końca grałem to co chciałem. Trading pozycyjny, wyczekane pozycje - wiedziałem że premia opcyjna kosztuje i że nie mogę zawrzeć więcej niż 1 transakcji na parę dni. Nie ryzykowałem dużo i wszystkie transakcje za wyjątkiem jednej małej straty ( parę tysiecy ) miałem dodatnie. Uzyskałem wynik chyba 986% czyli 110tys.. I to jest taka kwintesencja całego tego konkursu. Lepiej jest dojść do celu małymi krokami aniżeli szarpać się z rynkiem i wyobrażać sobie niewiadomo co. Niby taki konkurs niczego miał nie nauczyć ale ja osobiście dostrzegłem te subtelną różnice dzieki niemu. Mój nick to byku_wwy - nie chciałem grać po swoim nickiem z racji tego że nie widziałem od początku czy potraktuję go poważnie.

Z kolei na opcjach od początku do końca grałem to co chciałem. Trading pozycyjny, wyczekane pozycje - wiedziałem że premia opcyjna kosztuje i że nie mogę zawrzeć więcej niż 1 transakcji na parę dni. Nie ryzykowałem dużo i wszystkie transakcje za wyjątkiem jednej małej straty ( parę tysiecy ) miałem dodatnie. Uzyskałem wynik chyba 986% czyli 110tys.. I to jest taka kwintesencja całego tego konkursu. Lepiej jest dojść do celu małymi krokami aniżeli szarpać się z rynkiem i wyobrażać sobie niewiadomo co. Niby taki konkurs niczego miał nie nauczyć ale ja osobiście dostrzegłem te subtelną różnice dzieki niemu. Mój nick to byku_wwy - nie chciałem grać po swoim nickiem z racji tego że nie widziałem od początku czy potraktuję go poważnie.
fx-forum
Chwilowy brak czasu, ale nadrobię z nawiązką.
Ostatecznie 3 miejsce po weryfikacji wyników w konkursie XTB 2011 w kategorii opcje wpadło tak więc Woking wygrane. Jestem bardzo z tego faktu dumny jako że to moja dopiero druga jakakolwiek nagroda na forex ( pierwsza to drugie miejsce u nas na forum w konkursie na koncie real )
Liczę na gratulacje, będzie mi z tego faktu bardzo miło
Ostatecznie 3 miejsce po weryfikacji wyników w konkursie XTB 2011 w kategorii opcje wpadło tak więc Woking wygrane. Jestem bardzo z tego faktu dumny jako że to moja dopiero druga jakakolwiek nagroda na forex ( pierwsza to drugie miejsce u nas na forum w konkursie na koncie real )
Liczę na gratulacje, będzie mi z tego faktu bardzo miło

fx-forum