Witam po długiej przerwie. Jak wiecie, albo nie wiecie

pracuję nad portalem o brokerach. Zajmuje mi to sporo czasu - co dla mnie jako tradera nie jest łatwe - bo wiąże się to z porzuceniem tradingu. Czyli tego co każdy tradgrysy lubią najbardziej.
Także muszę się przyznać, że oczywiście w tak zwanym międzyczasie próbowałem 2 systemów - skupiając się szczególnie nad jednym (tym wzbudzającym największe emocje - czyli kolegi Z). Oprócz tego oczywiście skalpowałem swoim systemem zleceniami oczekującymi.
Jednak brakowało mi cały czas szerszego spojrzenia na rynek. Także zdecydowałem się kontynuować projekt pod tytułem: Fibo/Elliot/Momentum.
Opis systemu - zmienionego w stosunku z tym co było wcześniej. Bardziej long term - tak na prawdę będzie można nawet brać sygnały - bo postaram się umieszczać na blogu posty ze sporym wyprzedzeniem jako to H1. Oczywiście za nic odpowiedzialności brać nie mogę

Ale moje konto real będzie.
Główny TF do analiz: H4
TF do wchodzenia w transakcję: H1
Sygnały: Kiedy cena na H4 dotrze do potencjalnego poziomu zmiany trendu, który jest wyznaczany przez fale Elliota, przynajmniej 2 ważne poziomy Fibo dla danej fali (np dla fali C będzie to zniesienie wewnętrzne poprzedniego ruchu, projekcja fali A od dna fali B itp) - i to oznacza miejce do potencjalnego sygnału.
Po drugie: Momentum (oscylator DTOSC 13,8,5,5- do ściągnięcia na moim blogu) musi być wyprzedany/wykupiony.
To są trzy (Elliot, Fibo, Momentum) sygnały i kiedy one się pokrywają przechodzimy na TF: H1
Kiedy momentum na H1 (DTOSC 21,13,8,8) da sygnał (przecięcie linii w kierunku transakcji w obszarze wykupienia/wyprzedania) zostanie postawione zlecenie:
Buy/Sell stop powyżej/poniżej ostatniej świeczki z H1.
Zawsze będą to dwie pozycje: Długoterminowa - LongT i Krótkoterminowa ShortT.
Początkowy SL będzie poniżej/powyżej ostatniego ekstremum.
Teraz przechodzimy do kluczowej kwestii - zarządzania otwartymi już pozycjami.
Cel dla krótkoterminowej transakcji to pierwszy prawdopodobny poziom. Najczęściej będzie to 50% zniesienia poprzedniego ruchu - ale np dla korekty fali 3 może to być 38,2%. Po dotarciu do tego poziomu pozycja będzie zabezpieczana SL poniżej/powyżej ostatniej świecy H1.
Jeśli będzie sygnał na Momentum (DTOSC 21,13,8,8) przeciwny do pozycji wtedy też pozycja będzie zabezpieczana w taki sposób.
Zarządzanie pozycją długą - nieco bardziej złożone:
Cel główny będzie oddalony, ale prawdopodobny. Np jeśli byłaby otwarta na dnie fali B - cel będzie na końcu fali C (tym najbardziej prawdopodobnym wynikającym ze zgrupowań Fibo)
Zarządzanie w punktach.
1. Po osiągnięciu celu przez Krótkoterminową transakcję SL dla Długoterminowej jest przesuwany na BE.
2. Po kolejnym sygnale zgodnym z kierunkiem transakcji na Momentum H1 SL jest przesuwany pod/ponad ekstremum tworzące sygnał. Czyli mamy jakiś szczyt - cena spada, po kilku świecach mamy sygnał na sell, więc przesuwamy SL powyżej tego szczytu.
3.Jeśli H4 Momentum (DTOSC 13,8,5,5) da przeciwny sygnał do pozycji zaczynam bronić jej bliżej (1pips od ostatniej świecy H4)
4. Po osiągnięciu celu jest broniona powyżej ostatniej świecy H1.
To wszystko wkrótce analizy i screeny

Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów