Nie wiem czy zauważyliście, ale na screenach z przeprowadzanych transakcji podczas publikacji danych wysyłanych na forum przez HFT... Czasy realizacji są dokładnie w punkt, albo sekunda po. -Np. ostatnio pochwalili się transakcjami na eurpln i usdpln podczas publikacji kwartalnego pkb dla Polski.
Podczas gdy u mnie najszybciej było 2 sek. (ale to chyba 1 raz!). A najczęściej tak jak wysłałem na screenach 3-4 sek. po publikacji dopiero wchodzą zlecenia.
To duża różnica w tak newralgicznych momentach na rynku, która ma kardynalne znaczenie dla sensu podejmowania w ogóle działania podczas publikacji i szybkich zwrotach, przeciwnych do pierwszej reakcji-jakie często mają miejsce. I trochę mnie to "rozsierdziło", że jest taka różnica między tym, co Oni przedstawiają i marketingowo reklamują, a tym czego sam doświadczam.
Opisana sytuacja to klasyczny przykład, gdy dane rynkowe wychodzą z opóźnieniem, na co niestety nie mamy żadnego wpływu. Wczorajszy odczyt ZEW na rynku pojawił się 3 sekundy po godz. 11.00, a Twoja transakcja została zrealizowana w naszej opinii w całkiem przyzwoitym czasie, bo w następnej sekundzie o 11:00:04 - zresztą nasza też. W załączeniu screeny: nasza transakcja 11:00:04 (niestety zamknięta SL

) plus screen z terminala Bloomberg - wczorajszy ZEW został tam opublikowany o 11:00:03.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.