HFT Brokers - nowy polski broker

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
Zatoichi
Gaduła
Gaduła

Re: HFT Brokers - nowy polski broker

Nieprzeczytany post autor: Zatoichi »

wojtasek pisze:Czy ktoś robił porównanie spreadów Armada - HFT - ICM - LMAX?
Ciekawie by było zobaczyć.
Robię porównanie Armada/BRE/HFT/IC dla par EUR/USD, USD/JPY, GPB/USD, AUD/USD, EUR/JPY w godzinach 8-18 z kilku dni. Przy 100 odczytach na każdą parę. We wtorek skończę.

Przy 80 odczytach na GPB/USD wychodzi średni spreed:
Armada - 0,62
BRE - 0,59
HFT - 0,30
IC - 0,58

Awatar użytkownika
wojtasek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wojtasek »

Super, czekamy z ciekawością. :)

A czy wiadomo gdzie HFT ma serwery?
I jaka jest niepromocyjna prowizja dla konta Active STP?
Bork, bork, bork! Swedish Chef

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

HFT Brokers - nowy polski broker

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Takie porównanie nigdy nie będzie obiektywne. Nie da sie go zrobic ze względu na fakt ze jest to spread rynkowy i ciagle sie wacha w zależności od płynności. Hasła typu spread od 0,0 pips to chwyt marketingowy. Oczywiście o ile broker ma dobre kwotowania to spready rynkowe sa bardzo niskie i to nie ulega watpliwości. Ja np. na parze USD/JPY gram praktycznie stale ze spreadem 0,2. Natomiast w przypadku EUR/USD przy sprzyjających okolicznościach spread spada do zera dosłownie na chwilkę, a następnie rośnie do 0,1 0,2 itd. Tak jest w Armadzie, tak jest w ICMarkets, Lmax i tak będzie u wszystkich liczących sie na rynku brokerów działajacych w modelu STP/ECN bądź zbliżonym.

A zatem kto by nie robił takich statystyk to każdemu wyjdzie co innego :) Możliwość błędu ludzkiego oraz manipulacji jest tutaj nieograniczona ponieważ to nie średni spread sie bada tylko jego rozpiętość. Dlatego każdy broker moze udowodnić ze ma najniższe spready. Wszystko dopiero wychodzi w praniu. Np. W IronFX okazało sie ze spready na głównych parach walutowych klasyfikują sie pomiedzy 0,6 w górę. Niższe wartości widziałem tylko czasami. W Armadzie zaś spread 0,1 do 0,4 jest na porządku dziennym. W ICMarkets jest podobnie. Nie wiem jak w Lmax oraz mForex, ale podejrzewam ze jest to zbliżone. W HFT jest zapewne podobnie. Spready te dotyczą rzecz jasna najpłynniejszych par walutowych. Robienie tutaj porównań z przewaga dla konkretnego brokera pozbawione jest jakiegokolwiek sensu....

Pozdrawiam

-- 26 paź 2014, 14:25 --

Witam

Kilka wyjaśnień do poprzedniego postu. generalnie chodzi o wyrażenie;
Robienie tutaj porównań z przewaga dla konkretnego brokera pozbawione jest jakiegokolwiek sensu..
Mam tutaj na myśli brokerów z tej samej półki. Czyli Lmax, ICmarkets, HFT etc. Jeżeli kogoś interesuje rzut okiem na szerszą rozpietość instytucji finansowych może zapoznać się z tabelą spreadów na wybranych parach walutowych jaka zamieściłem na mojej stronie po linkiem: http://forexcity.pl/brokerzy

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

silveRbull
Kręcisz nosem cały czas usilnie próbując przemycić reklamę brokera z którym współpracujesz jakby to było dla Ciebie potężne zagrożenie. Spokojnie, już każdy zdążył to zarejestrować :).

Takie badanie spreadów BĘDZIE obiektywne. Każdy otrzymuje te same kwotowania u danego brokera. Badanie statystyczne uśrednia wynik. To oczywiście nie oznacza, że nie może nam się trafić przy zawieraniu transakcji spread większy w HFT niż akurat w Twoim IC ale prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest MNIEJSZE, co potwierdza statystyka. Mało tego, jest MNIEJSZE dwukrotnie. Pora jeszcze sprawdzić w długoterminowym badaniu na ile spread rozszerza się podczas danych względem innych. Coś czuję, że może się okazać, iż w HFT również będą to wartości wyraźnie mniejsze, co dla osób uprawiających news trading będzie kluczowe (mniejsza szansa na wycięcie SL'a przez rozjechanie spreadu).

Jak też Szwajcar napisał, podobnie uważam, że wyolbrzymiasz wielką zaletę stepu 0.01 lota. Pewnie, byłoby to mile widziane i pomocne ale jak pisałem kiedyś nikt nawet nie marzył o mikrolotach, a ludzie grali i zarabiali, a konta otwierali od podobnych sum. Patrzysz na to przez swój pryzmat, swój handel, możliwości i potrzeby - to całkowicie zaburza obiektywność wypowiedzi. Tymbardziej przy notorycznym wspominaniu o ofercie Twojego business partnera. Niektórzy bardzo potrzebują mikrolotów, a niektórzy (np. ja) nie. Niektórym wystarczy do handlu 3000 PLN i SL 20 pips (przy 0.1 lota to akurat 2% ryzyka na transakcję), a niektórzy ryzykują aż 100 pips.

Podsumowując, póki co HFT wygląda dobrze, a spready miażdżą nie tylko polską konkurencję ale też zagraniczną. Co z resztą? Jeszcze nie wiem ale sam też sprawdzę. Chodzi mi tu o szybkość wykonywania zleceń, poślizgi itd. To dopiero ciężko obiektywnie zbadać ale są na to sposoby.

Pozdrawiam i życzę większej ilości obiektywizmu ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

raposo tutaj mamy odmienne zdanie - uśrednianie spreadów danego brokera jest najzwyczajniej uznaniowe. Każdy kto zerknie na wykaz spreadów w czasie realnym to od razu zauważy że są to wartości zmienne i w danej chwili występują różnice u każdego brokera STP/ECN. W tym miesiącu średni spread w HFT wyjdzie ci niski a w drugim miesiącu wysoki itd. Raz na świeczniku będzie ICMarkets, raz Armada, Lmax a innym razem HFT. Średni spread niczego tutaj nie wnosi ponieważ w każdej chwili statystyki mogą ulec zmianie przez co stają się bezużyteczne. Ale nie każdy pozostanie przy swoim a czas pokaże.....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Toż właśnie tłumaczę Ci, że się mylisz. Na tym właśnie polega statystyka. Ma swoje wady ale też zalety. Pomaga oszacować pewne wartości. Jeśli uznajesz coś takiego w matematyce jak wartość średnia to tu też powinieneś ją uznać.

Jeśli w długim okresie średnia wartość między dwoma brokerami wyraźnie się różni i zostaje utrzymana to MA TO SENS i coś w tym jest. Co innego gdyby różnica wynosiła jakąś minimalną część pipsa lub zacierała się względem różnych okresów.
Faktem jest, że HFT ma o połowę niższe średnie spready niż IC, co przedstawił Zatoichi i większe jest prawdopodobieństwo, że to właśnie w tym pierwszym zawrzemy transakcję z mniejszym spreadem niż w drugim. Oczywiście warto to badać dalej ale na razie tak to wygląda i mi się to bardzo podoba ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Uznaję średnią wartość tyle że korzyści z uśredniania spreadów za jej pomocą nie dają wymiernych korzyści. Co do spreadów to na bieżąco obserwuję je w ICMArkets na koncie Real. Podobnie w Armadzie na koncie Real natomiast w HFT tylko na koncie demo Active STP i wcale nie zauważyłem tendencji do utrzymywania się niższych spreadów. W kluczowych godz. do handlu na parze EUR/USD niejednokrotnie można zaobserwować w Armadzie 0,3 w ICMarkets 0,1 w HFT 1.1 - skąd zatem takie twoje opinie o miażdżącej konkurencji. Chyba że odczyty te są sfałszowane przez konto ACTIVE STP demo.....

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, 11:54 przez silveRbull, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Oko często widzi to co chce. Algorytm nie. Wątpię, abyś śledził kwotowania przez więcej niż 5 minut u trzech brokerów i to w tym samym czasie (tak, tylko takie porównanie ma sens) posługując się tylko jedną parą oczu - to jest dopiero pozbawione sensu. Sam chętnie to sprawdzę za pomocą skryptów jak tylko założę real i będzie wtedy ładne porównanie. Zdam relację jak już coś mi się wyklaruje.

Nie wiem tylko czemu nadal nie rozumiesz tego o czym piszę ;). Niższa średnia wartość nie gwarantuje, że będziesz zawierał transakcje z mniejszym spreadem ale zwiększa prawdopodobieństwo, że tak się stanie, a jeśli różnica jest znacząca to i prawdopodobieństwo większe. Czyli to dla nas niemała korzyść.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Uprzedziłeś mnie swoim postem. Być może algorytmy są bardziej obiektywne aniżeli ludzkie oko, ale jeszcze zależy od tego jak zostały napisane. Do wcześniejszego posta dołączyłem trzy screeny od trzech brokerów gdzie używam wskaźnika spreadu. Jako zwyczajny Kowalski który chce porównać jak to wygląda korzystam z narzędzi które udostępniają sami brokerzy. Podobne wyniki obserwuję bardzo często. Dlatego jestem ciekawy twoich wyliczeń oraz Zatoichi-ego. Natomiast o miażdżącej konkurencji nie ma tutaj mowy. Proszę cię zerknij sobie na spready w chwili obecnej.... Jeżeli ktoś chciałby teraz wejść na rynek to ma to dla niego kluczowe znaczenie spread w czasie realnym anie jego średnia wartość. Natomiast prawdopodobieństwo liczymy tam gdzie nie ma nic pewnego, a tutaj są fakty czarno na białym i jak ktoś chce handlować musi dostosować się do danej chwili a nie liczyć na wynik średni gdzie raz zlecenie wejdzie ze spreadem 0.5 a drugi raz 5.6. Takie uśrednianie oczywiście może mieć znaczenie, ale w przypadku robotów.....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

silveRbull pisze:Jeżeli ktoś chciałby teraz wejść na rynek to ma to dla niego kluczowe znaczenie spread w czasie realnym anie jego średnia wartość....
Czy wykonałeś wszystkie 3 screeny w tej samej sekundzie? Wątpię ;). I to już zaburza całe porównanie. Oczywiście, że mogę czekać gdzieś aż spread będzie korzystniejszy i wtedy kliknąć lub zapisać screena. Tyle, że jak będę sobie tak czekał to może mi kurs uciec. Dlatego wchodzę wtedy kiedy mam sygnał. I szczerze powiedziawszy nie interesuje mnie jedna, konkretna chwila korzystniejszego spreadu. Interesuje mnie wartość spreadu ze 100, a nawet 1000 momentów kiedy chciałem dokonać transakcji. A szanse na osiągnięcie niższych wartości przy zawieraniu transakcji mam tam, gdzie średnia jest niższa. Nawet jak raz, dwa czy 5 razy przepłacę to w długim terminie statystycznie powinienem zyskać grając tam, gdzie jest on średnio niższy.
Być może algorytmy są bardziej obiektywne aniżeli ludzkie oko, ale jeszcze zależy od tego jak zostały napisane.
W tym przypadku nie ma to najmniejszego znaczenia. Oko zawsze będzie subiektywne, a mózg nie nadąży z obliczaniem średniej. Autor algorytmu jest też bez znaczenia, bo wystarczy tu prosta matematyczna formuła.

Dla mnie na ten moment EOT, bo widzę, że się nie możemy zrozumieć... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ