Heiken-Ashi (Heikin-Ashi) - określanie trendu na wykresie 1D

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
vove
Stały bywalec
Stały bywalec

Heiken-Ashi (Heikin-Ashi) - określanie trendu na wykresie 1D

Nieprzeczytany post autor: vove »

Na sam początek o samym Heikin-Ashi. Z japońskiego oznacza to średni (w sensie matematycznym) słupek. Z wykresem Heikin-Ashi trzeba uważać, bo ze względu na to, że to są wartości średnie pokazywane otwarcie i zamknięcie niekoniecznie pokrywa się z aktualnym.

Aby zrobić taki sam wykres jak na screenach:
1. Włączamy wykres słupkowy
2. Dodajemy EMA14 (exponential, close) kolor jakiś niebieski
3. Dodajemy z custom (własne) Heiken Ashi, ustawienia te co domyślnie
4. Przełączamy się na widok D1
(załącznik 1)

W jaki sposób określić trend?
1. Dwa ostatnie słupki na wykresie są czerwone i znajdują się obok siebie.
2. EMA14 skierowane w dół.
3. Pierwszy czerwony słupek zamyka się pod EMA14, drugi czerwony słupek zamyka się pod minimum pierwszego słupka.

Jeżeli te trzy kryteria są spełnione wchodzimy i sprzedajemy.

Zaznaczyłem na drugim załączniku następującymi kolorami:

W czerwonym prostokącie spełnione pierwsze kryterium, dwa czerwone słupki koło siebie, jednak pierwszy nie zamyka się pod EMA14, kompletnie kryterium spełniają dopiero dwa kolejne słupki.
W żółtym prostokącie widzimy, że słupek zamyka się pod EMA14.
W białym prostokącie widzimy, że słupek 3 zamknął się poniżej minimum słupka drugiego. EMA 14 skierowane w dół, to nasz sygnał, aby wejść w rynek na tym spadku.

Ustawiamy stop loss na 100 pipsów (na wykresie 1D). Take profit na 200 pipsów, lub alternatywnie jak przejdzie 200 pipsów ustawiamy trail. W tym przypadku ze screena profit 200 pips osiągnięty po 3 dniach, jakbyśmy jechali alternatywnym zamknięciem to 2 dni później mielibyśmy 100 pips więcej.

Alternatywnie postępujemy w przypadku trendu wzrostowego. Dwa białe słupki koło siebie, pierwszy zamyka cenę nad EMA14, drugi zamyka się nad maksimum pierwszego, EMA14 skierowane w górę- trend rosnący.

Jak ktoś zamierza korzystać z tego to proponuję najpierw poprzeglądać stare wykresy, albo pograć na demie, żeby wiedzieć kiedy wejść w rynek. Czasem będzie spadek, małe wybicie które spełni kryteria na wzrost, ale nic na nim nie zarobimy bo za chwilę znowu będzie spadek.

Najlepiej grać tym na EUR/USD, USD/CAD, USD/JPY, USD/CHF

Najlepiej grać na 1D, ale można też na 4H i 1H (dostosować wtedy trzeba S/L i T/P).

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem tak, że nawet jak ktoś jest kompletnym żółtodziobem to zrozumie :) Taki tam system dla cierpliwych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ