Harmonic Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Sorry faktycznie pomieszało mi się :) Bat- nietoperz :twisted:
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

zbyszek_w pisze:Dzięki chłopaki za wyjaśnienia.

Ustawiłem się już na BE.. i gram na nietoperza na AUD_USD. Szanse, że stop nie wywali nie są duże, ale zobaczcie sami..
Według mnie jest to prawie idealna formacja kraba :) Tylko, że D= 3,618 BC wychodzi trochę wyżej niż D=1,618XA, a najlepiej jakby w tym samym punkcie wypadało ale to się rzadko zdarza.
Ale formacja OK. Przestawiłeś na BE i jest OK albo wypali albo wyjdziesz na zero :)
Powodzenia
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

krab

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Czerwinek

Naturalnie, jeżeli to coś jest to tylko krab.
Niestety, nie mam zacięcia i na noc zrealizowałem niewielki zysk, ale będę bacznie obserwował, a AUD nim zacznie spadać to lubi pokrążyć w kanale około 2-3 dni, więc być może jeszcze będzie można rozważyć wejście.

Te kraby to chyba popularne zwierzątka. Czułem, że jakaś formacja się kroiła na Jenie, ale wcześniej tego nie znalazłem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

sonictune
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonictune »

Shark pattern (A co :?: Nie wolno opracować własnej formacji :?: :) )

Już jakiś czas obserwuje pewną sekwencję ruchów i staram się ustalić pewien wzorzec . Oto moje obserwacje , kalkulacje i przemyślenia .

Ta sekwencja ruchu pewnie jest znana eliotowcom . To jest próba uchwycenia wzrostu/spadku tuż po utworzeniu drugiej podfali w trzeciej fali większego cyklu . W jednym z rysunków zapisałem analogiczne oznaczenia :
-0 to koniec fali b ,
-X to koniec fali c ,
-A to koniec fali 1 większego cyklu ,
-B to koniec fali 2 większego cyklu ,
-C i D to kolejno końce fal 1 i 2 mniejszego cyklu , w tworzącej się fali 3 większego cyklu .
Trochę to skomplikowane . Jak ktoś będzie miał wątpliwości , to coś poradzimy .

Oto zależności , które udało mi się ustalić :
-fala AB znosi 0,618-0,786 fali XA
-fala BC ma długość 1,272-2,236 AB
-fala CD znosi 0,618-0,786 fali BC
-pożądane jest , aby punkt A był w bliskim sąsiedztwie zniesienia 0,382 fali 0X , ale nie jest to warunek konieczny
-zygzak XABCD powinien się utworzyć w obrębie fali 0X

Transakcja :
-wejście : W formacjach harmonicznych zwykło się wchodzić w okolicach punktu zwrotnego , ale ja myślę , że lepiej jest poczekać , aż cena przekroczy poziom A . Pierwszym sposobem jest ustawić zlecenie typu stop tuż nad punktem A , jeżeli ten był szczytem oraz analogicznie pod punktem A , jeżeli ten był dołkiem . Drugim sposobem IMHO bezpieczniejszym jest zaczekać , aż jakaś świeczka zamknie się nad/pod poziomem A .
-stop loss : tuż pod/nad D
-take profit : Nie od dziś wiadomo , że jeżeli uchwycimy dobre wejście to można trochę "pojechać z trendem" , więc nie spieszyłbym się z wychodzeniem . Na tę chwilę określiłbym target na poziomie D+3,618[CD] dla bullish shark i D-3,618[CD] dla bearish shark .

Uwagi :
-to nie jest gotowiec ! Raczej wersja robocza (mam pewne wątpliwości co do niektórych proporcji , być może któreś ulegną zmianie)
-pattern wymaga testów , nie wiem w jakiej formie je przeprowadzić , ale pewnie będę go testował na łamach tego wątku
-nie wiem czy oznaczenia fal (0XABCD) , które wykonałem są poprawne . Może ktoś wie jak być powinno jeżeli istnieją jakieś reguły . Niby nic wielkiego , bo sposób oznaczania fal nijak wpływa na skuteczność formacji , ale gwoli ścisłości ...
-wszelka krytyka mile widziana , szczególnie ta konstruktywna

A teraz to co zawsze , czyli screenshoty z których wynika , że wchodzi 100 na 100 :wink:

P.S. A czemu "shark pattern" :?: Tak jakoś skojarzyło mi się z zębami rekina . Jak się nie podoba nazwa to możemy zmienić :)
Nec hercules contra plures .

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

sonictune

szacun za twórczość !
Będę się uczył i śledził te badania.

--
Z innej beczki, te kraby się mnożą.
Szybki kłus tutaj na razie zamknąłem ale sytuacja jest interesująca.
Mi wychodzi, że powinien być chyba jeszcze jeden atak popytu, dlatego zamknąłem.

sonictune
Gaduła
Gaduła

Tak więc shark ma już za sobą chrzest bojowy . Sportowe wejście z rana na minutowym , zakończone pomyślnie , chociaż punkty B i D lekko nie zgadzały się ze wzorcem .
Teraz istnieje możliwość , że będzie takie samo na H1 . Do tego potrzeba zjazdu poniżej 1.3500 .

sonictune
Gaduła
Gaduła

Three drives na GBPUSD .
Formacja ta utworzyła się w bliskim sąsiedztwie linii trendu poprowadzonej po szczytach z 4.11.2010-3.02.2011 . Na teraz to jest ca. 1.6275 .

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

sonictune pisze:Three drives na GBPUSD .
Formacja ta utworzyła się w bliskim sąsiedztwie linii trendu poprowadzonej po szczytach z 4.11.2010-3.02.2011 . Na teraz to jest ca. 1.6275 .
Cześć
A jak ci wychodzi zasięg ewentualnego spadku?
Pozdrawiam

sonictune
Gaduła
Gaduła

zbyszek_w pisze:Cześć
A jak ci wychodzi zasięg ewentualnego spadku?
Pozdrawiam
Nawet nie staram się tego prognozować .
No bo tak , jak Ci wytnie SL , to rozważania o TP będą daremne , a jak się okaże , że 3D zadziałały , to po co zamykać zyskowną pozycję , jak można dać jej rosnąć .
Minusem takiego stylu gry jest mała skuteczność , a plusem niski max drawdown . IMHO ciężko jest utrzymać wysoką skuteczność i niski drawdown . Wybieraj na czym bardziej Ci zależy :wink:

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

FK100

Dzięki sonictune,
nie wszedłem w ten setup, ale uczę się obserwować..

Natomiast zabrakło zdecydowania, by skorzystać z podwójnego szczytu z motylem na FK100. Zabrakło determinacji i wiary we własne wykresy.

ODPOWIEDZ