Shark pattern (A co

Nie wolno opracować własnej formacji

)
Już jakiś czas obserwuje pewną sekwencję ruchów i staram się ustalić pewien wzorzec . Oto moje obserwacje , kalkulacje i przemyślenia .
Ta sekwencja ruchu pewnie jest znana eliotowcom . To jest próba uchwycenia wzrostu/spadku tuż po utworzeniu drugiej podfali w trzeciej fali większego cyklu . W jednym z rysunków zapisałem analogiczne oznaczenia :
-0 to koniec fali b ,
-X to koniec fali c ,
-A to koniec fali 1 większego cyklu ,
-B to koniec fali 2 większego cyklu ,
-C i D to kolejno końce fal 1 i 2 mniejszego cyklu , w tworzącej się fali 3 większego cyklu .
Trochę to skomplikowane . Jak ktoś będzie miał wątpliwości , to coś poradzimy .
Oto zależności , które udało mi się ustalić :
-fala AB znosi 0,618-0,786 fali XA
-fala BC ma długość 1,272-2,236 AB
-fala CD znosi 0,618-0,786 fali BC
-pożądane jest , aby punkt A był w bliskim sąsiedztwie zniesienia 0,382 fali 0X , ale nie jest to warunek konieczny
-zygzak XABCD powinien się utworzyć w obrębie fali 0X
Transakcja :
-wejście : W formacjach harmonicznych zwykło się wchodzić w okolicach punktu zwrotnego , ale ja myślę , że lepiej jest poczekać , aż cena przekroczy poziom A . Pierwszym sposobem jest ustawić zlecenie typu stop tuż nad punktem A , jeżeli ten był szczytem oraz analogicznie pod punktem A , jeżeli ten był dołkiem . Drugim sposobem IMHO bezpieczniejszym jest zaczekać , aż jakaś świeczka zamknie się nad/pod poziomem A .
-stop loss : tuż pod/nad D
-take profit : Nie od dziś wiadomo , że jeżeli uchwycimy dobre wejście to można trochę "pojechać z trendem" , więc nie spieszyłbym się z wychodzeniem . Na tę chwilę określiłbym target na poziomie D+3,618[CD] dla bullish shark i D-3,618[CD] dla bearish shark .
Uwagi :
-to nie jest gotowiec ! Raczej wersja robocza (mam pewne wątpliwości co do niektórych proporcji , być może któreś ulegną zmianie)
-pattern wymaga testów , nie wiem w jakiej formie je przeprowadzić , ale pewnie będę go testował na łamach tego wątku
-nie wiem czy oznaczenia fal (0XABCD) , które wykonałem są poprawne . Może ktoś wie jak być powinno jeżeli istnieją jakieś reguły . Niby nic wielkiego , bo sposób oznaczania fal nijak wpływa na skuteczność formacji , ale gwoli ścisłości ...
-wszelka krytyka mile widziana , szczególnie ta konstruktywna
A teraz to co zawsze , czyli screenshoty z których wynika , że wchodzi 100 na 100
P.S. A czemu "shark pattern"

Tak jakoś skojarzyło mi się z zębami rekina . Jak się nie podoba nazwa to możemy zmienić

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nec hercules contra plures .