Hardware i software jurnal.
Re: Hardware i software jurnal.
To przepraszam, mnie dopiero za 10 lat to czeka.
Niedoskonałość Windozy czasem może spowodować, ze system sie rozsypie. Sam system mozna na wiele sposobów przywrócić, odzyskać z kopii czy punktem przywracania etc. Jednak niektóre błędy powodują to, ze awaria systemu podczas pracy MT4 może spowodować efekt po odzyskaniu Windozy, że nasz aktualny profil, który pracował wyfrunie w powietrze. Pozostaje wtedy żmudne odtwarzanie, bo uruchamiając MT4 mamy: albo żadnego wykresu, albo na każdym, obojętnie co było przedtem, gołe EURUSD1H.
Sposobem na to jest systematyczne aktualizowanie profilu w dwóch egzemplarzach. Czyli wybieramy profil, robimy: "zapisz jako" i zapisujemy pod inną nazwą. MT4 przy zamykaniu ma funkcję zapisywania ostatnich ustawień. Jednak w razie awarii, mogą nie zostać zapisane a tak mamy dwie identyczne kopie i jednym klikiem mamy to, co przed awarią.
Dodatkowo zapisany profil pozwoli wrócić do ustawień wykresów, naniesionych skryptów, obiektów etc.
Zwłaszcza, kiedy sa to konta LIVE i awaria zdarzy się przy niezamkniętych pozycjach.
Niedoskonałość Windozy czasem może spowodować, ze system sie rozsypie. Sam system mozna na wiele sposobów przywrócić, odzyskać z kopii czy punktem przywracania etc. Jednak niektóre błędy powodują to, ze awaria systemu podczas pracy MT4 może spowodować efekt po odzyskaniu Windozy, że nasz aktualny profil, który pracował wyfrunie w powietrze. Pozostaje wtedy żmudne odtwarzanie, bo uruchamiając MT4 mamy: albo żadnego wykresu, albo na każdym, obojętnie co było przedtem, gołe EURUSD1H.
Sposobem na to jest systematyczne aktualizowanie profilu w dwóch egzemplarzach. Czyli wybieramy profil, robimy: "zapisz jako" i zapisujemy pod inną nazwą. MT4 przy zamykaniu ma funkcję zapisywania ostatnich ustawień. Jednak w razie awarii, mogą nie zostać zapisane a tak mamy dwie identyczne kopie i jednym klikiem mamy to, co przed awarią.
Dodatkowo zapisany profil pozwoli wrócić do ustawień wykresów, naniesionych skryptów, obiektów etc.
Zwłaszcza, kiedy sa to konta LIVE i awaria zdarzy się przy niezamkniętych pozycjach.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Synchronizacja zegara systemowego.
Wskazania zegara systemowego komputera, niejednokrotnie nie wskazuje poprawnie.
Ważne, aby ustawić automatyczną synchronizację.
Klikając prawą myszką na datę widoczną z prawej strony paska narzędziowego, wybieramy z menu kontekstowego "ustaw date/godzinę".
Wybieramy zakładkę :Czas z internetu.
Widzimy coś takiego (rożne w innych odmianach systemu)
Jeżeli czytamy coś takiego jak na obrazku, ze czas jest ustawiony na automatyczna synchronizację z xxxxxx.xxx.xx, to jest ok. Można tylko sprawdzić, jak to ustawienie pracuje, wybierając "zmień ustawienia".
Klikamy na zakładkę "Aktualizuj teraz". Jeżeli zwrócony jest błąd, zmieniamy wybrany serwer czasu z listy rozwijalnej i ponawiamy. Dotąd zmieniamy, aż system potwierdzi sukces aktualizacji z któregoś serwera.
Zamykamy wszystko i teraz co 24H synchronizacja domyślnie będzie automatyczna jeżeli okienko jest odhaczone.
Inny sposób wymuszenia aktualizacji "teraz", wpisujemy w
menu start
uruchom-> w32tm /resync
Klikając prawą myszką na datę widoczną z prawej strony paska narzędziowego, wybieramy z menu kontekstowego "ustaw date/godzinę".
Jeżeli czytamy coś takiego jak na obrazku, ze czas jest ustawiony na automatyczna synchronizację z xxxxxx.xxx.xx, to jest ok. Można tylko sprawdzić, jak to ustawienie pracuje, wybierając "zmień ustawienia".
Klikamy na zakładkę "Aktualizuj teraz". Jeżeli zwrócony jest błąd, zmieniamy wybrany serwer czasu z listy rozwijalnej i ponawiamy. Dotąd zmieniamy, aż system potwierdzi sukces aktualizacji z któregoś serwera.
Zamykamy wszystko i teraz co 24H synchronizacja domyślnie będzie automatyczna jeżeli okienko jest odhaczone.
menu start

Re: Synchronizacja zegara systemowego.
Proszę podaj informację, do czego może ta wskazówka zostać wykorzystana, jaki jest sens?mike_05 pisze:Wskazania zegara systemowego komputera, niejednokrotnie nie wskazuje poprawnie.
menu starturuchom-> w32tm /resync
Nie widzę powiązania tematu synchronizacji zegara systemowego z np. MT4.
Związek jest. Wiele rozwiązań pobiera czas komputera, nie tylko czas serwera. Czas MT4 jest to ostatni znany czas serwera (czas przychodzącego najnowszego tiku) jako liczba sekund, które upłynęły od 00:00 1 stycznia 1970. Jeżeli kilka sekund tiku nie ma, czas serwera "stoi".
MQL ma funkcje:
GetLocalTime();
GetSystemTime();
GetTimeZoneInformation();
te czasy pobierane są z systemu przez kernel32.dll.
jeżeli jakiś skrypt pracujący potrzebuje tych danych, jest to wtedy istotne.
MQL ma funkcje:
GetLocalTime();
GetSystemTime();
GetTimeZoneInformation();
te czasy pobierane są z systemu przez kernel32.dll.
jeżeli jakiś skrypt pracujący potrzebuje tych danych, jest to wtedy istotne.
Artykuł o modyfikacji serwerów DNS.
Przydatne dla zmiejszenia czasu opóźnienia dla połączeń sieciowych.
http://www.pcworld.pl/news/112297/Chces ... j.DNS.html
Przydatne dla zmiejszenia czasu opóźnienia dla połączeń sieciowych.
http://www.pcworld.pl/news/112297/Chces ... j.DNS.html
Dzięki pentional,
spróbowałem i do serwera mojego broka ze 147 ms zeszło do 114 ms. 22% szybciej.
Mała uwaga dodatkowa, w artykule proponują zmianę dns w ustawieniach karty i rutera, ja po prostu tylko dopisałem te dns-y i przesunąłem w kolejce na początek listy. Mam teraz i te open dns, jaki dns providera.
Mała uwaga dodatkowa, w artykule proponują zmianę dns w ustawieniach karty i rutera, ja po prostu tylko dopisałem te dns-y i przesunąłem w kolejce na początek listy. Mam teraz i te open dns, jaki dns providera.
Jeśli chodzi o kolejny możliwy sposob na obniżenie opóźnienia, to korzystałem kiedyś z aplikacji (a raczej sterowników) Cfoss.
M. in. mamy możliwość ustawienia pierwszeństwa wysyłanych pakietów dla zdefiniowanych przez nas aplikacji.
M. in. mamy możliwość ustawienia pierwszeństwa wysyłanych pakietów dla zdefiniowanych przez nas aplikacji.
Hint świetny. Przykładowe dane brokerów z czasami pingów. Można skopiować i wklei do pliku hosts.mike_05 pisze:Dzięki pentional,
Kod: Zaznacz cały
50.22.208.149 ecn.fxopen.com #114ms
217.74.44.32 demo.alpari.com
67.215.65.132 ibfx-mt4-08.interbankfx.com #36ms
67.215.65.132 mt4-demo.ibfx.com #36ms
66.235.180.96 me1d.com #120ms Varengold-Varengold Demo Server
217.27.34.42 r-bbone3.lim.thunderworx.net #94ms Windsor Brokers-Real
78.47.36.11 w4132365.domainxyz.de #32ms FXPro
67.215.65.132 mts06.fxdd.com #36ms FXDD-MT4 DEMO Server
67.215.65.132 mt4live3.fxdd.com #36ms FXDD-MT4 Live Server
# 67.151.132.82 #Forex.com-Live
#67.151.132.83 #Forex.com-Demo
217.74.44.32 demo.alpari.com #71ms
Google DNS
jeszcze jedna alternatywa dla DNS.
https://developers.google.com/speed/pub ... pl#testing
ps.
użytkownicy Neostrady Livbox2, niestety nie zmienią DNS w ruterze. Nieedytowalne.
https://developers.google.com/speed/pub ... pl#testing
ps.
użytkownicy Neostrady Livbox2, niestety nie zmienią DNS w ruterze. Nieedytowalne.
Time
Wracając jeszcze do wykorzystania czasu komputera i serwera.
Kod: Zaznacz cały
//+------------------------------------------------------------------+
//| TimeGMT.mqh |
//| Paul Hampton-Smith |
//| paul1000@pobox.com |
//+------------------------------------------------------------------+
/*
HOW TO USE THE TIMEUTILS LIBRARY
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Place this TimeGMT.mqh file in your experts\include folder and do not compile
Add a line to your EA:
#include <TimeGMT.mqh>
Enable dll calls in MT4 using Tools->Options->Expert Advisers>Allow DLL imports
Functions now available in your EA will be:
datetime TimeGMT() returns GMT at last tick
double TimeZoneLocal() returns local timezone in hours, adjusting for DST
double TimeZoneServer() returns server timezone in hours, adjusting for DST
*/
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
#import "kernel32.dll"
int GetTimeZoneInformation(int& TZInfoArray[]);
#import
#define TIME_ZONE_ID_UNKNOWN 0
#define TIME_ZONE_ID_STANDARD 1
#define TIME_ZONE_ID_DAYLIGHT 2
// Local timezone in hours, adjusting for daylight saving
double TimeZoneLocal()
{
int TZInfoArray[43];
switch(GetTimeZoneInformation(TZInfoArray))
{
case TIME_ZONE_ID_UNKNOWN:
Print("Error obtaining PC timezone from GetTimeZoneInformation in kernel32.dll. Returning 0");
return(0);
case TIME_ZONE_ID_STANDARD:
return(TZInfoArray[0]/(-60.0));
case TIME_ZONE_ID_DAYLIGHT:
return((TZInfoArray[0]+TZInfoArray[42])/(-60.0));
default:
Print("Unkown return value from GetTimeZoneInformation in kernel32.dll. Returning 0");
return(0);
}
}
// Server timezone in hours
double TimeZoneServer()
{
int ServerToLocalDiffMinutes = (TimeCurrent()-TimeLocal())/60;
// round to nearest 30 minutes to allow for inaccurate PC clock
int nHalfHourDiff = MathRound(ServerToLocalDiffMinutes/30.0);
ServerToLocalDiffMinutes = nHalfHourDiff*30;
return(TimeZoneLocal() + ServerToLocalDiffMinutes/60.0);
}
// Uses local PC time, local PC timezone, and server time to calculate GMT time at arrival of last tick
datetime TimeGMT()
{
// two ways of calculating
// 1. From PC time, which may not be accurate
// 2. From server time. Most accurate except when server is down on weekend
datetime dtGmtFromLocal = TimeLocal() - TimeZoneLocal()*3600;
datetime dtGmtFromServer = TimeCurrent() - TimeZoneServer()*3600;
// return local-derived value if server value is out by more than 5 minutes, eg during weekend
if (dtGmtFromLocal > dtGmtFromServer + 300)
{
return(dtGmtFromLocal);
}
else
{
return(dtGmtFromServer);
}
}