[/quote] A może pare słów o momencie wejścia w pozycje? Co jest setupem? Bo skąd się wzięła taka super skuteczność to już wiem

. SL>>TP.
Czy może sam moment otwarcia pozycji jest mało istotny przy tak dużym SL?
Wynik na tą chwile jest rewelacyjny. Jeśli dobrze licze to ponad 500% od kapitału początkowego[/quote]
Trudno ując w kilku zdaniach zasady zawierania transakcji ,gdyż sa one uzależnione od sytuacji na wykresie.
Pomimo ,ze jest to skalping to jednak
podstawą są analizy wykresów dziennych D1. Na nich szukam formacji zapowiadającej w najbliższej przyszłości ruch w którąś stronę -wzrosty albo spadki. Do moich ulubionych należą
Inside Bary,RGRy, kanały i trójkąty zniżkujące lub wzrostowe. Gdy znajduje na wykresie jakiejś pary walut taką formację , robię bardziej szczegółową analizę tej pary uwzględniając najbliższe poziomy wsparcia i oporu. No i czekam na sygnał do wejścia.
Sygnałem takim jest zazwyczaj świeczka z knotem , najlepiej jeśli jest to świeczka odrzucająca poziom , gdzie knot wychodzi poza poziom ale zamknięcie świeczki jest po drugiej stronie . Jeśli cena podąża w kierunku wcześniej przeze mnie przewidywanym ,zaczynam żniwa- czyli trzymam się kierunku i wchodzę przy każdej okazji gdy cena wykona pullbacka. Ważne jest trzymanie się kierunku ruchu ceny ,bo rynek zrobi wszystko ,żeby nam namieszać w głowie i będzie kręcił i zawracał ,żeby odwieśc nas od właściwego kierunku ,więc nie dajmy sie oszukać i cierpliwie czekajmy na realizacje naszej analizy na D1. Mój SL wynika właśnie z analizy na D1 -gdzie określam max granice w których cena może sie poruszać góra -dół...dopiero przekroczenie jednej z nich jest sygnałem ,że setup jest już nie ważny bo rynek postanowił iść nie tam gdzie my byśmy sobie życzyli (czyli analiza była błędna). Jedna taka analizę zamieściłem na tym forum :
http://forex-nawigator.biz/forum/eur-gb ... ml#p853523.
W celu określenia gdzie zamknąć zlecenie lub gdzie może kończyć się pullback i można zaryzykować kolejne wejście używam mojego systemu będącego efektem kilkuletniego zmagania sie z rynkiem czyli Rangebary+Bolinger Bands +MACD+strefy SD ( w skrócie
RBBM) ,który opisałem tu:
https://comparic.pl/skalpowanie-wykresi ... -stref-sd/. Analizy dzienne będące podstawa całej strategii tez można znaleźć na jednej z (anglojęzycznych) stron ....ale nie mogę tu podać linka ,bo złamał bym tu zasady forum