mam na imię Mateusz, obecnie studiuje na WSOSPIE w Dęblinie. Lat 22, młoda osoba która jeszcze szuka swojego miejsca.
Miałem kilka nieudanych "biznesów" czym się nie przejmuje.
Forexem zainteresowałem się 5 miesięcy temu, z czego wyzerowałem dwa rachunki małej wielkości (takie nowe czesne na studia) Na początku obrałem taktykę, jak rośnie to kupować jak spada to sprzedawać.

Tak wyzerowałem swój pierwszy rachunek, drugi poszedł z systemem, który sprawdzał się 100% w przeszłości.

Po 3 miesiącach stwierdziłem, że nie mam odpowiedniego systemu, zaczynałem testować, sprawdzać i tak przez miesiąc. Siedziałem nocami i testowałem, siedziałem i testowałem.
Eureka! Można wygrać tylko patrząc na trend! (niby wszyscy to wiedzą). I tak zaczynam grać naprawdę zarabiając pipsy.
Sporządziłem listę błędów która jest dosyć spora:
Podsumowanie moich błędów:
• Grałem przeciwko trendowi
• Grałem zbyt pochopnie
• Zwierałem za szybko/ za późno transakcje
• Panika
• Zbyt szybkie zamknięcie pozycji
• Zbyt mały stop loss
• Za dużo transakcji!
• brak strategii
• Pochopne zawarcie transakcji
• brak sprawdzenia kosztu transakcji
• nie trzymałem się taktyki, zmieniałem często pozycje
• nie zostawiać zleceń kupna/sprzedaży na weekend
• Nie kupować przy małym wolumenie, martwym rynku
• Nie zawierać transakcji na telefonie
A co najważniejsze : Za szybko obawiam się strat i zamykam pozycję (muszę dobrze się nad tym zastanowić jak to zmienić, kiedy zamykać i dlaczego)
Zamiast 300 pipsów zysku robiłem 100 pipsów ponieważ rynek przechodził korektę. Dzisiaj miałem 2 okazje na 100+ pipsów z czego zarobiłem 20 pipsów z tego samego powodu co napisałem.
Cele:
Niestety tutaj nic nie napiszę, są to moje osobiste!
Zarządzanie kapitałem
• Maksymalna strata w transakcji 2% (niebawem redukcja do 1%)
• dzienna maksymalna strata 4% - czyli dwie zamknięte pozycje (niebawem redukcja do 2%)
• Maksymalna strata kapitału 10% w tygodniu (niebawem redukcja do 5%
• Maksymalna strata kapitału dla transakcji długoterminowej 5% (niebawem redukcja do 2%)
Codzienne procedury.
- Podsumowanie dnia, zysk, strata, ilość trejdów.
- Czy dzień był udany, opisanie błędów
-podsumowanie miesiąca oraz tygodnia, ilość zyskownych transakcji, ilość stratnych, stopa zwrotu
Plan kształcenia się.
- Zbadać rynki bankowe (co jak gdzie kiedy i dlaczego)
- inteligencja emocjonalna, być może medytacja

-Jak rynek reaguje na informacje
-szersze spojrzenie na cały rynek
-akcje, obligacje
Dlaczego forex?
Lubię to! Jestem człowiekiem który jest odpowiedzialny, tutaj widzę wynik, czy się przyłożyłem, czy byłem po dobrej stronie rynku. Nie ma wymówek, jestem odpowiedzialny.
Zrozumiałem, że straty są konieczne tak samo jak zyski. Chcę się uczyć.
Dlaczego dziennik?:
Wszystko w jednym miejscu, wypowiedzi innych , być może krytyka, wytykanie błędów, sam mogę ich nie zauważyć na początku a kto mi je wskaże jak nie inny trader?
Strategia:
Granie z trendem, przebicie, odbicie, zmiana trendu. Interwał to h4 oraz m5.
Broker:
Admiral markets, możliwa zmiana w przyszłości przez częste rozłączanie.
Pozostałe zainteresowania:
Lubie uprawiać sporty, przeważnie siłownia co drugi dzień, w zimę snowboard. Bardzo lubię czytać książki, dziennie mogę czytać kilka godzin, tak właśnie przygotowywałem się do uczenia gry na foreksie.
Dziennik zaczynam prowadzić od dnia 2013-07-12 więc pierwsze wpisy pojawią się w nowym tygodniu (wszystkie bez wyjątku)