GMMA in Color

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

torus1 pisze:Siema . ja testuje tą metode, do skalpowania i jest OK
Minęło kilka dni. Jak Ci idzie? Dalej takie wyniki jak opisałeś?
ech...

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ral1n »

Zmodyfikowana Rainbow. Kwintesencją są żółte i niebieskie wstęgi. Flip tęczy wyznacza zmianę trendu.

Gra tylko z trendem według wskazań M30
Start trade'ów z M5 zgodnie z kierunkiem na M30, a w celu minimalizacji DD z M1

Na M5 w przypadku pierwszego strzału cena musi być w bardzo bliskim sąsiedztwie EMA55 (linia przerywana). Można piramidować ale to już z wykorzystaniem M1 oraz np. Stocha.

Wejścia po przebiciu środkowego Donchiana 17, przy czym trzeba poczekać na potwierdzenie następnej świecy.

Respektujemy pivoty, jako narzędzia pomocnicze wspierające start trade'ów RSI 17 <>50 Short/Long oraz EMA cross 5/12 vide warunki TEB 5/12 EMA RSI z FF.

Musi być MTF.

Szybkie skalpy na M5/M1. Nie opracowałem sztywnych SL's - generalnie należy zainkorporować metody Swing Trade vide ostatni dołek, szczyt poprzedniej fali. Problem jest z TP - tutaj podejście czysto dyskrecjonalne. Wyjścia - np cross EMA na M30 lub powrót RSI powyżej/poniżej 50!!! Najlepsze wyjścia IMHO to ponowne przebicie środkowego Donchiana tyle, że w przeciwną stronę do zajmowanej pozycji.

Pozostaje wykonać 1000 transakcji, żeby obyć się z sysem. Zasady proste, wizualnie powinno pasować niejednemu. Warto na M5 dodać Market Profiles z oznaczonym tłem, kiedy są newsy, czyli kiedy nie trade'ować.

Cheers. :P

W załączeniu screen bez zaznaczonych trade'ów, tak w ramach poglądowych. :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Ral1n pisze:Zmodyfikowana Rainbow.
Co takie mdłe kolorki? Magenty bym więcej dodał, zaraz by się lepiej trejdowało :d
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Mike_Scofield pisze:
Co takie mdłe kolorki? Magenty bym więcej dodał, zaraz by się lepiej trejdowało :d
Fakt MIke,

Kolorki mi również nie pasują za bardzo, ale coś nie mogę ładnej kombinacji jeszcze znaleźć. :wink: Kiedyś preferowałem tylko czarny background, ale później zacząłem ciemno szare, a teraz na chwilę jest białe i ta tęcza taka mdła właśnie jest. :P :P Trzeba będzie popracować nad tym. 8)

Z drugiej strony MissPips opracowała VarMa tęczę. W załączeniu. Może coś się zaimplementuje.

:lol:

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Wow! Wygląda jak zorza! :lol:

Awatar użytkownika
koluh
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: koluh »

Witam wszystkich , jakiś czas temu trafiłam na Gmma i od niedawna zaczynam korzystać w grze z tej strategii . Gram na : SUGAR#11 / COFFEE_C / Crude Oil .
Gram na M1 zawsze zgodne z M5 i D1 spoglądam również co siew dzieje na sp500
Po pierwszych dniach jestem pozytywnie nastawiony .
Próbował ktoś może też grać na : SUGAR#11 / COFFEE_C / Crude Oil ?
Jeśli tak to proszę o komentarze jak wychodziliście do tej pory ?
Nie pracuj za pieniądze, niech pieniądze pracują dla ciebie.

fx_rambo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx_rambo »

koluh pisze: jakiś czas temu trafiłam na Gmma
koluh pisze:jestem pozytywnie nastawiony
takie pytanie na boku - rozdwojenie jazni, osobowosci :D

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Dodałem Trixa z THV - do lepszej obserwacji dywergencji oraz, żeby nie wchodzić w stronę, w której rynek znajduje się OS/OB. Na M30 - zauważyłem, że dobrze sprawdza się Gann HiLo Activator. Co prawda pochodzi z metody Auslanco jako szczególnie polecany dla par o dużej dynamice ruchu, nie mniej jednak EU faktycznie ma za nic spokojną oscylację. :wink:

Ja nie mam nerwów to tak dużych SL, ale to dobre narzędzie do ustawienia dynamicznego stopa (zmiana Ganna) Po sygnale EMA crossover w bardzo wielu przypadkach jest tak, że pullback, który następuje znosi całą falę, która wywowała breakout i bardzo często lecą Mercedesy SL (jeśli ktoś ustawi np 2 pipsy poniżej/powyżej świecy, na której pojawił się sygnał). Gann jest mniej wrażliwy i można zostać w rynku, vide ostatnia sytuacja z dziś czy z wczoraj.

:P

P.S. Nie chcę aby z szablonu stała się malowanka, zasady wejść muszą opierać się o PA, natomiast strzałki pomagają w podjęciu decyzji wraz z obserwowanym break'iem na RSI.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Ral1n pisze:
Mike_Scofield pisze:
Fakt MIke,

Kolorki mi również nie pasują za bardzo, ale coś nie mogę ładnej kombinacji jeszcze znaleźć. :wink: Kiedyś preferowałem tylko czarny background, ale później zacząłem ciemno szare, a teraz na chwilę jest białe i ta tęcza taka mdła właśnie jest. :P :P Trzeba będzie popracować nad tym. 8)

Z drugiej strony MissPips opracowała VarMa tęczę. W załączeniu. Może coś się zaimplementuje.

:lol:
Mógłbyś udostępnić tą tęczę? Szukałem na TL ale nie znalazłem, ewentualnie parametry tych średnich.

Trend na "standardowych" średnich na m1 nie jest zbyt stabilny :)

Obrazek

Dlatego warto może pozmieniać wartości średnich na większe, zrobić wyłącznie 2 lub 3 pęki średnich które odpowiadały by 3 fazom rynkowym - trend długotrwały, średni, krótki.?

Zobaczymy...

EDIT:

Ok już nie trzeba, przetestowałem na większych średnich testy nie spełniły oczekiwań.

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Podsyłam Ci tylko indyki... niestety nie jestem w stanie wyciągnąć templatu z folderu indicators, bo mój MT4 nie widzi tych co zrobiłem ostatnio.

Reinstalowałem MT4 pod innym folderem i teraz pliki typyly umieszcza mi je w katalogu C:\Uzytkownicy\... Nazwa Uz.\ AaaData\Roaming\Microsoft\Windows!!! O co chodzi??? :shock: :shock: :shock:

Powrzucaj to co w indykach może preferujesz swoje pivoty, ja korzystam z tych z Blooma i pozmieniaj kolorki.

Na M1 to można zawału dostać faktycznie. M5 nie bywa wcale lepsze. :P :P

Dodano po 7 minutach:

Jak dodasz jeszcze 1-2 wstęgi do tego co pokazałem na wczesniejszych zrzutach (czyli fiolet/magenta według uznania) tak do EMA55-60 to znacznie lepiej prezentuje się nawet M1! :P

Dodano po 4 minutach:

Paweł, Tobie to chyba o tą VarMę chodziło, co? Kurde - ja muszę chyba reinstalować cały system... bo MT4 coś mi pochrzaniło... normalnie. Nie mogę niektórych szablonów skopiować :wink:

ODPOWIEDZ