Minęło kilka dni. Jak Ci idzie? Dalej takie wyniki jak opisałeś?torus1 pisze:Siema . ja testuje tą metode, do skalpowania i jest OK
GMMA in Color
Zmodyfikowana Rainbow. Kwintesencją są żółte i niebieskie wstęgi. Flip tęczy wyznacza zmianę trendu.
Gra tylko z trendem według wskazań M30
Start trade'ów z M5 zgodnie z kierunkiem na M30, a w celu minimalizacji DD z M1
Na M5 w przypadku pierwszego strzału cena musi być w bardzo bliskim sąsiedztwie EMA55 (linia przerywana). Można piramidować ale to już z wykorzystaniem M1 oraz np. Stocha.
Wejścia po przebiciu środkowego Donchiana 17, przy czym trzeba poczekać na potwierdzenie następnej świecy.
Respektujemy pivoty, jako narzędzia pomocnicze wspierające start trade'ów RSI 17 <>50 Short/Long oraz EMA cross 5/12 vide warunki TEB 5/12 EMA RSI z FF.
Musi być MTF.
Szybkie skalpy na M5/M1. Nie opracowałem sztywnych SL's - generalnie należy zainkorporować metody Swing Trade vide ostatni dołek, szczyt poprzedniej fali. Problem jest z TP - tutaj podejście czysto dyskrecjonalne. Wyjścia - np cross EMA na M30 lub powrót RSI powyżej/poniżej 50!!! Najlepsze wyjścia IMHO to ponowne przebicie środkowego Donchiana tyle, że w przeciwną stronę do zajmowanej pozycji.
Pozostaje wykonać 1000 transakcji, żeby obyć się z sysem. Zasady proste, wizualnie powinno pasować niejednemu. Warto na M5 dodać Market Profiles z oznaczonym tłem, kiedy są newsy, czyli kiedy nie trade'ować.
Cheers.
W załączeniu screen bez zaznaczonych trade'ów, tak w ramach poglądowych.
Gra tylko z trendem według wskazań M30
Start trade'ów z M5 zgodnie z kierunkiem na M30, a w celu minimalizacji DD z M1
Na M5 w przypadku pierwszego strzału cena musi być w bardzo bliskim sąsiedztwie EMA55 (linia przerywana). Można piramidować ale to już z wykorzystaniem M1 oraz np. Stocha.
Wejścia po przebiciu środkowego Donchiana 17, przy czym trzeba poczekać na potwierdzenie następnej świecy.
Respektujemy pivoty, jako narzędzia pomocnicze wspierające start trade'ów RSI 17 <>50 Short/Long oraz EMA cross 5/12 vide warunki TEB 5/12 EMA RSI z FF.
Musi być MTF.
Szybkie skalpy na M5/M1. Nie opracowałem sztywnych SL's - generalnie należy zainkorporować metody Swing Trade vide ostatni dołek, szczyt poprzedniej fali. Problem jest z TP - tutaj podejście czysto dyskrecjonalne. Wyjścia - np cross EMA na M30 lub powrót RSI powyżej/poniżej 50!!! Najlepsze wyjścia IMHO to ponowne przebicie środkowego Donchiana tyle, że w przeciwną stronę do zajmowanej pozycji.
Pozostaje wykonać 1000 transakcji, żeby obyć się z sysem. Zasady proste, wizualnie powinno pasować niejednemu. Warto na M5 dodać Market Profiles z oznaczonym tłem, kiedy są newsy, czyli kiedy nie trade'ować.
Cheers.

W załączeniu screen bez zaznaczonych trade'ów, tak w ramach poglądowych.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mike_Scofield
- Pasjonat
Fakt MIke,Mike_Scofield pisze:Co takie mdłe kolorki? Magenty bym więcej dodał, zaraz by się lepiej trejdowałoRal1n pisze:Zmodyfikowana Rainbow.
Kolorki mi również nie pasują za bardzo, ale coś nie mogę ładnej kombinacji jeszcze znaleźć.

Z drugiej strony MissPips opracowała VarMa tęczę. W załączeniu. Może coś się zaimplementuje.

Witam wszystkich , jakiś czas temu trafiłam na Gmma i od niedawna zaczynam korzystać w grze z tej strategii . Gram na : SUGAR#11 / COFFEE_C / Crude Oil .
Gram na M1 zawsze zgodne z M5 i D1 spoglądam również co siew dzieje na sp500
Po pierwszych dniach jestem pozytywnie nastawiony .
Próbował ktoś może też grać na : SUGAR#11 / COFFEE_C / Crude Oil ?
Jeśli tak to proszę o komentarze jak wychodziliście do tej pory ?
Gram na M1 zawsze zgodne z M5 i D1 spoglądam również co siew dzieje na sp500
Po pierwszych dniach jestem pozytywnie nastawiony .
Próbował ktoś może też grać na : SUGAR#11 / COFFEE_C / Crude Oil ?
Jeśli tak to proszę o komentarze jak wychodziliście do tej pory ?
Nie pracuj za pieniądze, niech pieniądze pracują dla ciebie.
Dodałem Trixa z THV - do lepszej obserwacji dywergencji oraz, żeby nie wchodzić w stronę, w której rynek znajduje się OS/OB. Na M30 - zauważyłem, że dobrze sprawdza się Gann HiLo Activator. Co prawda pochodzi z metody Auslanco jako szczególnie polecany dla par o dużej dynamice ruchu, nie mniej jednak EU faktycznie ma za nic spokojną oscylację.
Ja nie mam nerwów to tak dużych SL, ale to dobre narzędzie do ustawienia dynamicznego stopa (zmiana Ganna) Po sygnale EMA crossover w bardzo wielu przypadkach jest tak, że pullback, który następuje znosi całą falę, która wywowała breakout i bardzo często lecą Mercedesy SL (jeśli ktoś ustawi np 2 pipsy poniżej/powyżej świecy, na której pojawił się sygnał). Gann jest mniej wrażliwy i można zostać w rynku, vide ostatnia sytuacja z dziś czy z wczoraj.

P.S. Nie chcę aby z szablonu stała się malowanka, zasady wejść muszą opierać się o PA, natomiast strzałki pomagają w podjęciu decyzji wraz z obserwowanym break'iem na RSI.

Ja nie mam nerwów to tak dużych SL, ale to dobre narzędzie do ustawienia dynamicznego stopa (zmiana Ganna) Po sygnale EMA crossover w bardzo wielu przypadkach jest tak, że pullback, który następuje znosi całą falę, która wywowała breakout i bardzo często lecą Mercedesy SL (jeśli ktoś ustawi np 2 pipsy poniżej/powyżej świecy, na której pojawił się sygnał). Gann jest mniej wrażliwy i można zostać w rynku, vide ostatnia sytuacja z dziś czy z wczoraj.

P.S. Nie chcę aby z szablonu stała się malowanka, zasady wejść muszą opierać się o PA, natomiast strzałki pomagają w podjęciu decyzji wraz z obserwowanym break'iem na RSI.
Mógłbyś udostępnić tą tęczę? Szukałem na TL ale nie znalazłem, ewentualnie parametry tych średnich.Ral1n pisze:Fakt MIke,Mike_Scofield pisze:Co takie mdłe kolorki? Magenty bym więcej dodał, zaraz by się lepiej trejdowałoRal1n pisze:Zmodyfikowana Rainbow.
Kolorki mi również nie pasują za bardzo, ale coś nie mogę ładnej kombinacji jeszcze znaleźć.Kiedyś preferowałem tylko czarny background, ale później zacząłem ciemno szare, a teraz na chwilę jest białe i ta tęcza taka mdła właśnie jest.
![]()
Trzeba będzie popracować nad tym.
Z drugiej strony MissPips opracowała VarMa tęczę. W załączeniu. Może coś się zaimplementuje.
Trend na "standardowych" średnich na m1 nie jest zbyt stabilny

Dlatego warto może pozmieniać wartości średnich na większe, zrobić wyłącznie 2 lub 3 pęki średnich które odpowiadały by 3 fazom rynkowym - trend długotrwały, średni, krótki.?
Zobaczymy...
EDIT:
Ok już nie trzeba, przetestowałem na większych średnich testy nie spełniły oczekiwań.
Podsyłam Ci tylko indyki... niestety nie jestem w stanie wyciągnąć templatu z folderu indicators, bo mój MT4 nie widzi tych co zrobiłem ostatnio.
Reinstalowałem MT4 pod innym folderem i teraz pliki typyly umieszcza mi je w katalogu C:\Uzytkownicy\... Nazwa Uz.\ AaaData\Roaming\Microsoft\Windows!!! O co chodzi???
Powrzucaj to co w indykach może preferujesz swoje pivoty, ja korzystam z tych z Blooma i pozmieniaj kolorki.
Na M1 to można zawału dostać faktycznie. M5 nie bywa wcale lepsze.
Dodano po 7 minutach:
Jak dodasz jeszcze 1-2 wstęgi do tego co pokazałem na wczesniejszych zrzutach (czyli fiolet/magenta według uznania) tak do EMA55-60 to znacznie lepiej prezentuje się nawet M1!
Dodano po 4 minutach:
Paweł, Tobie to chyba o tą VarMę chodziło, co? Kurde - ja muszę chyba reinstalować cały system... bo MT4 coś mi pochrzaniło... normalnie. Nie mogę niektórych szablonów skopiować
Reinstalowałem MT4 pod innym folderem i teraz pliki typyly umieszcza mi je w katalogu C:\Uzytkownicy\... Nazwa Uz.\ AaaData\Roaming\Microsoft\Windows!!! O co chodzi???

Powrzucaj to co w indykach może preferujesz swoje pivoty, ja korzystam z tych z Blooma i pozmieniaj kolorki.
Na M1 to można zawału dostać faktycznie. M5 nie bywa wcale lepsze.

Dodano po 7 minutach:
Jak dodasz jeszcze 1-2 wstęgi do tego co pokazałem na wczesniejszych zrzutach (czyli fiolet/magenta według uznania) tak do EMA55-60 to znacznie lepiej prezentuje się nawet M1!

Dodano po 4 minutach:
Paweł, Tobie to chyba o tą VarMę chodziło, co? Kurde - ja muszę chyba reinstalować cały system... bo MT4 coś mi pochrzaniło... normalnie. Nie mogę niektórych szablonów skopiować