Gdzie stawiacie zlecenie Stop-Loss?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Gdzie stawiacie zlecenie Stop-Loss?

Post autor: Robert Szymaniak »

Witam,

Ustawianie zlecenia Stop Loss, jak wszyscy wiemy, to niezwykle ważny element skutecznej strategii inwestycyjnej. Gdzie ustawiacie swoje zlecenia? Czy wykorzystujecie swoje przeczucie, a może korzystacie z zaufanej formacji technicznej? Osobiście, do umiejscowienia zlecenia Stop Loss, wykorzystuję czysty wykres cenowy. Poniżej zamieściłem kilka własnych propozycji dotyczących tego ważnego tematu.

1. Maksima i minima słupków cenowych

W moim własnym handlu najczęściej wykorzystuję tą metodę. Polega ona na umieszczeniu zlecenia Stop Loss 1 pip poniżej minimum ostatniego słupka dziennego lub 1 pip powyżej ostatniego maksimum. Czyli, jeśli na przykład otwieram longa, to stawiam Stop 1 pip poniżej minimum poprzedniego słupka. Kiedy już usytuuję zlecenie Stop Loss, wiem ile pipsów mogę stracić na tej transakcji. Wtedy obliczam ryzyko całej pozycji, tak by nie stracić więcej niż 4% kapitału. Jeśli korzystasz z tej metody, to wiesz dokładnie, w którym miejscu umieścisz Stopa przed wejściem w transakcję. Do plusów zaliczam fakt, że Stop znajduje się bardzo blisko wejścia. To również stanowi główną wadę tej metody. Często zdarza się, że dobrze odczytasz kierunek zmiany cen, jednak Twój Stop Loss wcześniej zamknie pozycję. Jeśli obawiasz się tej sytuacji, może wykorzystasz…

2. Poziomy wsparcia i oporu

Inna technika umieszczania Stop Lossa wykorzystuje linie wsparcia i oporu. Poziomów tych używa się na kilka sposobów. Na przykład można ustawić zlecenie 1 pip poniżej wsparcia i wierzyć, że „wytrzyma”. Można również oddalić nieco swoje zlecenie, by rynek niepotrzebnie nie zamknął naszej pozycji. To, ile razy rynek musi zawrócić, byśmy uznali poziom za istotny, również ma znaczenie. Czy wystarczy, że rynek raz zareaguje na dany poziom? Jeśli nie, to ile potwierdzeń potrzeba? Według mnie jedno odbicie wystarczy, by oznaczyć poziom jako wsparcie/opór. Sam jednak rzadko wykorzystuję ten typ Stop Lossa. Robię tak, dlatego że działania dużych instytucji finansowych oraz algotraderów wymierzone są właśnie w przebicie tych punktów. Unikam ustawiania zleceń w tak oczywistych punktach.

3. Linie trendu

Linie trendu od lat uznaje się je za skuteczne miejsce umieszczenia Stop Lossa. To trochę archaiczne narzędzie. Jednak kto powiedział, że w związku z tym nieskuteczne? Linia ułatwia wizualizację panującej na rynku tendencji. Jeśli następuje jej przełamanie, to niekoniecznie rynek zmienia trend. Rosną jednak szanse, że zwolni swój ruch i może przejść w konsolidację. Linia trendu stanowi znakomity ruchomy poziom wsparcia oporu. Do jej mankamentów należy fakt, że każdy Trader/analityk inaczej wyznacza swoje linie. O ile poziomy wsparcia i oporu są widoczne dla wszystkich, linie powstają pod każdym możliwym kątem. Moim zdaniem najlepiej zdecydować się na jedną metodę i konsekwentnie ją stosować. Własne linie trendu (spadkowego) wyznaczam poprzez połączenie ostatnich dwóch szczytów i wydłużenie linii dalej w przyszłość. Jej przełamanie oznacza dla mnie osłabnięcie trendu.

Zdaję sobie sprawę, że ta krótka wypowiedź nie wyczerpuje tematu. Nic nie wspomniałem o szeroko wykorzystywanych poziomach Fibo, o wskaźnikach technicznych czy choćby o ATR. Czekam na wasze opinie. Gdzie ustawiacie swoje zlecenia i czym się przy tym kierujecie?
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Stforex »

Jaki jest cel umieszczenia tego posta? Pełen jest "mądrości" z internetowych poradników dla tumanów.

Gdzie stawiam SL? Tam, gdzie cena nie potrafi dotrzeć bacząc przy tym, by nie przekroczyć dopuszczalnego poziomu ryzyka. Problem z SL polega na tym, że przeważnie jest za mały.
1. Maksima i minima słupków cenowych
I tak i nie. Jest to pewien kompromis.
Ekstremum słupka to po prostu dołek/górka na niższym TF. Ekstrema mają to do siebie, że lubią być przebijane.
Nie zapomnij doliczyć spread do tego 1 pipsa.
2. Poziomy wsparcia i oporu
Jeśli lubisz oddawać pieniądze "grubym rybom".
3. Linie trendu
Gdyby jeszcze coś takiego istniało... :roll:
Niestety, nie da się ustawiać zleceń pod skosem.

W sumie to powinna być taka możliwość, że zlecenie wraz z czasem zmienia cenę :). Dziwne, że nikt jeszcze na to nie wpadł.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Esco »

Stforex pisze: Niestety, nie da się ustawiać zleceń pod skosem.
Można napisać automat który będzie prowadził zlecenie po linii ukośnej czy czy średniej.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Coś mi to śmierdziało reklamą brokera, ale to tylko blog...

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Robert Szymaniak »

Czytając Twoją odpowiedź, odniosłem wrażenie, że przeczytałeś tylko nagłówki ;-). Nie winię Cię, wszyscy jesteśmy zajęci i nie mamy czasu zagłębiać się w każdą wypowiedź na forum.

Jaki był cel tego postu? Chciałem poznać opinię innych traderów na temat ich techniki stawiania Stop Lossa. Twoja opinia brzmi:
Tam, gdzie cena nie potrafi dotrzeć bacząc przy tym, by nie przekroczyć dopuszczalnego poziomu ryzyka
Dziękuję Ci. Bardzo doceniam Twój wkład.

Mam do Ciebie pytanie: Czy wobec tego stosujesz stałą wielkość zleceń? Jak określasz to tajemnicze miejsce na wykresie? Twoimi słowami:
Tam, gdzie cena nie potrafi dotrzeć
Pomóż mi, bo nie mogę go znaleźć. Być może jestem tylko "tumanem" ;-P

Pozdrawiam serdecznie
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czy wobec tego stosujesz stałą wielkość zleceń?
Stałą wielkość, ale różną ilość.
Pomóż mi, bo nie mogę go znaleźć.
Bo znalezienie odpowiedniego SL to jest cała sztuka.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: rabit »

Robert Szymaniak pisze:Czytając Twoją odpowiedź, odniosłem wrażenie, że przeczytałeś tylko nagłówki
Ja tak wpierw zrobilem i bylo to strata mojego czasu ...
Powiem tak temat rzeka , ja wykorzystuje wszystkie te podane metody i jeszcze kilka innych . To zalezy od sytuacji bo kazdy trejd jest inny .
Robert Szymaniak pisze:Chciałem poznać opinię innych traderów na temat ich techniki stawiania Stop Lossa.
Czytaj jurnale . :wink:
W zalaczniku masz dwa przyklady .
Pozdrawiam .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Post autor: sp2ews »

SL należy postawić tam, gdzie twoja analiza okaże się błędna.

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: dulf »

sp2ews pisze:SL należy postawić tam, gdzie twoja analiza okaże się błędna.
Nie można ustawić SL na cenie zlecenia przy otwarciu pozycji . :lol:
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

SL należy postawić tam, gdzie twoja analiza okaże się błędna.
:clap: :clap: :clap:
Nie można ustawić SL na cenie zlecenia przy otwarciu pozycji .
W takim razie warto zastanowić się nad zmianami.

ODPOWIEDZ