FxPro vs XTB

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
baku69
Uczestnik
Uczestnik

FxPro vs XTB

Nieprzeczytany post autor: baku69 »

Witam...

zastanawiam się nad wyborem platformy w celu przejścia do reala... do tej pory bawiłem się demem na FxPro ale wczoraj skusiłem się tez na demo na XTB... zbaraniałem i nie wiem skąd są różnice... może ktoś mi to wyjaśni, proszę :-)

i tak:

1) konto fxpro:

Waluta depozytowa EUR (1:500)

transakcja kup złoto (0,1 lot) po cenie 1317,40 sprzedaż 1347,85

wynik 3045 pips = około 216 EUR... upraszczając x 4 PLN daje około 865 PLN

2) konto XTB

Waluta depozytowa PLN (1:100)

transakcja kup złoto (0,2 lot) po cenie 1331,84 sprzedaż 1347,85

wynik 1601 pips = około 2728,68 PLN

Skąd te różnice... czy jeżeli na fxPro kupiłbym 0,2 a nie 0,1 lota to na mój chłopski rozum powinienem mieć dwa razy więcej czyli 1730PLN

a to "prawie" dwa razy mniej kasy przy "prawie" dwa razy większym wyniku pipsowym... nooo... i tego właśnie nie kumam...

Swoją drogą jak ktoś prócz rozwiązania mojej zagadki podzieli się opiniami o tych dwóch brokerach i jeszcze... czy warto wybrać walutę depozytową PLN w XTB - jakie + i -

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

baku69 pisze:skusiłem się tez na demo na XTB
Poszukaj opinni o XTB,a ci się odechce.pzdr

Awatar użytkownika
Mihau
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mihau »

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Najlepiej jakbyś wrzucił screeny z transakcjami to wtedy łatwiej byłoby mi coś powiedzieć.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

forex_lover
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex_lover »

przeczytaj więcej o FXPro to ci się odechce

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Bo akurat jak o XTB poczyta to mu się zachce.... :D
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

O widzę, że jest impreza i sami znajomi. To i ja się przyłączę :D
baku69 pisze:a to "prawie" dwa razy mniej kasy przy "prawie" dwa razy większym wyniku pipsowym... nooo... i tego właśnie nie kumam...
Nie kumasz powiadasz ....
No to jak sprawdzisz jaka jest wielkość lota na tych instrumentach na obu platformach to nastąpi jasność:)

A co do tego którego brokera wybrać: zależy na jakich symbolach chcesz grać i jakie masz depo. Jeśli depo jest niskie to wybierz brokera gdzie będziesz mógł otwierać mniejsze pozycje. Dłużej się pobawisz ... Kolejna sprawa jeśli otwierasz wiele pozycji - kieruj się lepszymi warunkami (mniejszy spread).

No i tu akurat jest zaskoczenie: dla walut obaj brokerzy mają takie same wielkości minimalne lotów i krok (0.10 lota). Natomiast dla złota (zwłaszcza przy mniejszym depo) lepsze jest XTB - mimo większego rozmiaru lota można lepiej skalować pozycje ...

Ale to tak w skrócie: wybór "najlepciejszego" brokera zależy od tego jakie masz potrzeby .... czynników wyboru może być jeszcze wiele wiele ....
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ