Fraktale , Sieci neuronowe ,Algorytmy genetyczne...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

Witam, bardzo sie ciesze ze temat sie tak rozwija, wielkie dzieki za wklad.
Moj znajomy z kolei uzywajac Neuroshell'a napisal TS na eur/usd z TF 15 min z bardzo ciekawymi osiagnieciami (patrz zalacznik), uwazam ze niezaleznie od TF jesli system jest dobry to sieciami mozna nawet skalpowac.
Pozdrawiam dubeltowo Greg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

maariuszn pisze:[
Masz moze jakies doswiadczenie z programowaniem genetycznym? Niedawno zaczalem o tym czytac i wydaje mi sie, ze warto sie tym zajac
Sieci, algorytmy genetyczne, mimo wszystko to sa tylko narzedzia, i to jest ok i to, tak na prawde i tak musisz miec glowna koncepcje, co wrzucic i co chcesz osiagnac, reszta to juz rzemioslo ;)

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

Nie jestem pewien czy wszyscy rozumieja roznice pomiedzy algorytmami genetycznymi a programowaniem genetycznym... polecam link, ktory pojawil sie w jednym z wczesniejszych postow

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

maariuszn pisze:Nie jestem pewien czy wszyscy rozumieja roznice pomiedzy algorytmami genetycznymi a programowaniem genetycznym... polecam link, ktory pojawil sie w jednym z wczesniejszych postow
Pewnie do mnie mowisz ;) , faktycznie zbyt lekko spojzalem i nie zwrocilem uwagi ze mowisz o programowaniu a nie algorytmach :)

Aczkolwiek nie zmienia to mojego zdania ;)

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak tylko chcialem podkreslic ;)
Dla niewtajemniczonych, chodzi o to, ze w przypadku programowania genetycznego ewoluuja cale programy (ktorymi moga byc np. systemy transakcyjne) Tak wiec optymalizujemy nie tylko ktory wskaznik i z jakiego okresu ale cala strukture i budowe strategii. :)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

maariuszn pisze:Tak tylko chcialem podkreslic ;)
Dla niewtajemniczonych, chodzi o to, ze w przypadku programowania genetycznego ewoluuja cale programy (ktorymi moga byc np. systemy transakcyjne) Tak wiec optymalizujemy nie tylko ktory wskaznik i z jakiego okresu ale cala strukture i budowe strategii. :)
Tylko mysle ze tak na prawde w tym przypadku nie jest to nam chyba potrzebne, bo my wiemy jak algorytmistycznie zbudowac zbudowac dobry system uwzledniajacy, zarzadzanie ryzykiem, wykorzystanie roznych elementow takich jak indykatory itp. Problemem pozostaje tylko ktorych elementy wykorzystac i kiedy.

No chyba ze myslisz o jakims szczegolnym zastosowaniu programowania genetycznego.

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Sporo wpisów było o algorytmach genetycznych więc dorzucę swoje 3 grosze :)
Moim zdaniem nie należy ulegać pociągającej nazwie algorytmy genetyczne.
Podstawą idei algorytmów genetycznych jest założenie że poprzez odpowiednią "hodowle" skrzyżowanych genów w sposób podobny do natury uda się wyłonić geny najbardziej pożądane.
Chodzi o to że najpierw trzeba ustalić co jest tym genem żeby potem zrobić z tego użytek i żeby w ogóle zdecydować się na tą metodę.

Moim zdaniem sieć zachowuje się podobnie do algorytmu genetycznego bo nieznaczące neurony mają wagi ustawione tak żeby wyciszały ich sygnały a ważne neurony mają wzmocnione sygnały więc już mamy automatyczną selekcje jak w przypadku algorytmu genetycznego więc po co używać algorytmu genetycznego skoro mamy ten sam efekt na sieci ?

Dalej interesuje mnie wykorzystanie sieci do forexu i chciałbym zrobić taką sieć która będzie dostosowywać się do giełdy gdy giełda się zamieni to sieć też.
Poprzednie mistrzostwa w botach wygrała sieć i zastanawiam się jak ten koleś to zrobił. Analizowałem dyskusje po konkursie i możliwe że wygładzał kursy średnia ruchomą i wrzucał ją na sieć która dawała sygnały co robić. Trochę mnie zmartwiło jak ktoś w tym temacie powiedział że mu sieć daje 50 % odpowiedzi bo w dowolnej chwili jest 50 % szans że cena wybierze 1 z 2 kierunków (załóżmy że ruch boczny nawet jeśli wystąpi to kiedyś się skończy i nastąpi wspomniany wybór).
Na koniec może opiszecie czy udało się wam zrobić jakiś postęp i jakie macie zdanie co do potencjału sieci w forex. Pozdrawiam

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Wydaje mi sie, ze masz zbyt optymistyczne podejscie do sieci neuronowych ;) (mi tez sie kiedys wydawalo, ze to takie proste). Piszesz, ze w algorytmach genetycznych trzeba ustalic co jest genem... Natomiast w sieciach neuronowych musisz wybrac o wiele wiecej parametrow, m.in rodzaj sieci, liczbe warstw, liczbe neuronow, dane wejsciowe, no i to co ma siec prognozowac.
Jezeli chodzi o moje doswiadczenia z sieciami neuronowymi to nie udalo mi sie uzyskac jakis zadowalajacych rezultatow. Teraz usiluje wymyslec cos z programowaniem genetycznym.. ale do jakichkolwiek wynikow droga jeszcze bardzo daleka ;)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

No dobra a co według Ciebie nadaje się na gen ?
Chyba że masz na myśli przejście na wyższy poziom żeby program sam opracował program który rozwiąże problem.
Moim zdaniem szukanie coraz bardziej skomplikowanych rozwiązań wydłuża czas poszukiwań i zmniejsza szanse na powodzenie.

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

No właśnie, według mnie najlepszym rozwiązaniem jest programowanie genetyczne. Podajesz różne funkcje logiczne, matematyczne, wskaźniki techniczne
i pozostawiasz strategię do optymalizaji. Bardzo często wykorzystuje się optymalizację parametrów wskaźników, a w tym przypadku następuje po prostu optumalizacja całej strategii. I nie wydaje mi się, że to musi prowadzić do bardzo skomplikowanej strategii.
Wydaje mi się, że może to być bardzo skuteczne rozwiązanie m.in dlatego, że prawie wogóle czegoś takiego nie mogę znaleźć na necie. Znalazłem jedną stronę z tego typu oprogramowaniem, ale cena takiego programu jest poza moim zasięgiem. Jak ktoś chce sprawdzić to niech zajrzy na http://tradingsystemlab.com/home.aspx 60tys USD za pierwsze dwa lata, a później po 20tys USD rocznie.

ODPOWIEDZ