Jest to tzw. PRZ (Potential Reversal Zone) - przedział cenowy, w którym możemy spodziewać się odwrócenia obecnego ruchu. Jego miejsce wynika z faktu nakładania się zniesień fibonacciego.irmentruda pisze:1-ten prostokącik na końcu formacji - co to jest? zakres ceny gdzie mogę otworzyć pozycję czy obszar gdzie powinienem szukać potwierdzenia innymi metodami?
Kwestia otwarcia pozycji jest jest kwestią indywidualną, tzn. każdy trader ma swoje podejście do tego, często indywidualne dla danej sytuacji rynkowej.
Wielu inwestorów szuka dodatkowego potwierdzenia danej formacji w postaci np. silnego poziomu wsparcia.
W takich sytuacjach niektórzy z nich otwierają takie pozycje już w obszarze PRZ - tego typu podejście daje nam często możliwość ustawienia krótkiego stop lossa oraz możliwość osiągnięcia dużego profitu, co pokazuje nam wskaźnik R/R.
Na temat podejścia do PRZ dużo można poczytać u Scotta Carney'a - najważniejsza wg mnie postać jeśli chodzi o harmonic trading.
Odpowiadając jednak w skrócie na Twoje pytanie to PRZ jest miejscem, gdzie możesz spodziewać się odwrócenia obecnego ruchu, jednak nie zawsze jest to obszar, w którym powinieneś podejmować decyzje inwestycyjne.
Polecam wejść na formationSeeker'a i poobserwować patterny

Zasięg ruchu cenowego można wyznaczać na bardzo wiele różnych sposobów. Warto w tej sytuacji obserwować co dzieje się na wyższych interwałach czasowych, na pewno da nam to pogląd na to, co dzieje się na danym instrumencie finansowym. Wielu traderów preferuje otwieranie pozycji na mniejszym interwale w kierunku trendu z wyższego.irmentruda pisze:2-czy formacja w jakimś stopniu określa nam prognozowany zasięg ruchu cenowego wynikającego z formacji? czy należy tego poziomu ewentualnego TP szukać wg S/R czy innych metod?
Dziękuję za ewentualne wyjaśnienie.
Warto tak jak zasugerowałeś zwrócić także uwagę na lokalne poziomy S/R.
Z pomocą mogą przyjść także poziomy FIBO, polecam szczególnie 38.2 i 61.8 oraz dla formacji punkty B, C, A.
Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na nurtujące kwestie.
W razie dalszych pytań proszę śmiało pisać.
Pozdr.