FormationSeeker. || Harmonic Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Re: FormationSeeker. || Harmonic Trading

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

irmentruda pisze:1-ten prostokącik na końcu formacji - co to jest? zakres ceny gdzie mogę otworzyć pozycję czy obszar gdzie powinienem szukać potwierdzenia innymi metodami?
Jest to tzw. PRZ (Potential Reversal Zone) - przedział cenowy, w którym możemy spodziewać się odwrócenia obecnego ruchu. Jego miejsce wynika z faktu nakładania się zniesień fibonacciego.
Kwestia otwarcia pozycji jest jest kwestią indywidualną, tzn. każdy trader ma swoje podejście do tego, często indywidualne dla danej sytuacji rynkowej.

Wielu inwestorów szuka dodatkowego potwierdzenia danej formacji w postaci np. silnego poziomu wsparcia.
W takich sytuacjach niektórzy z nich otwierają takie pozycje już w obszarze PRZ - tego typu podejście daje nam często możliwość ustawienia krótkiego stop lossa oraz możliwość osiągnięcia dużego profitu, co pokazuje nam wskaźnik R/R.
Na temat podejścia do PRZ dużo można poczytać u Scotta Carney'a - najważniejsza wg mnie postać jeśli chodzi o harmonic trading.
Odpowiadając jednak w skrócie na Twoje pytanie to PRZ jest miejscem, gdzie możesz spodziewać się odwrócenia obecnego ruchu, jednak nie zawsze jest to obszar, w którym powinieneś podejmować decyzje inwestycyjne.
Polecam wejść na formationSeeker'a i poobserwować patterny :)
irmentruda pisze:2-czy formacja w jakimś stopniu określa nam prognozowany zasięg ruchu cenowego wynikającego z formacji? czy należy tego poziomu ewentualnego TP szukać wg S/R czy innych metod?
Dziękuję za ewentualne wyjaśnienie.
Zasięg ruchu cenowego można wyznaczać na bardzo wiele różnych sposobów. Warto w tej sytuacji obserwować co dzieje się na wyższych interwałach czasowych, na pewno da nam to pogląd na to, co dzieje się na danym instrumencie finansowym. Wielu traderów preferuje otwieranie pozycji na mniejszym interwale w kierunku trendu z wyższego.
Warto tak jak zasugerowałeś zwrócić także uwagę na lokalne poziomy S/R.
Z pomocą mogą przyjść także poziomy FIBO, polecam szczególnie 38.2 i 61.8 oraz dla formacji punkty B, C, A.

Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na nurtujące kwestie.

W razie dalszych pytań proszę śmiało pisać.

Pozdr.
Trade what you see, not what you think!

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Wielkie dzięki. Juz mi jasniej:)
Tzn. Domyslalem się tego ale chciałem usłyszeć kogoś bardziej w temacie.

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Poruszona została ostatnio m.in. tematyka wychodzenia z transakcji.

Jedną z metod, która ma też niekiedy miejsce to wyjście na podstawie kształtującego się patternu na mniejszym interwale czasowym w odwrotną stronę do zajętej przez nas pozycji.
Taką sytuację można bardzo dobrze zaobserwować na EURGBP, o którym wspominałem niedawno.

Nie dość, że jest to miejsce, w którym część traderów może szukać miejsca do zajmowania długich pozycji, to zbiega się to także z punktem B naszego wcześniejszego układu oraz delikatną linią S/R.
Z pewnością jest to poziom, w którym można przemyśleć realizację naszych zysków :)

Obrazek

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

No to kolejna porcja wrażeń.

Tym razem CADCHF Gartley. Pozycja otwarta zgodnie ze screenem przy drugim podejściu ceny do poziomu.

Poziom jest także idealnym miejscem na TP dla wcześniejszego patternu.

Oczekiwane R/R w granicach 1:4.

Obrazek

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

EURJPY H4 CRAB.

Początkowo setup nie był w obszarze moich zainteresowań. Cena jednak dobrze reaguje na dosyć silny poziom, co zwiększa szanse na ewentualne krótkie pozycje.

Jeżeli cena powędruje ponownie troszkę wyżej z pewnością rozważę otwarcie pozycji w obszarze planowanego Entry :)

Obrazek

Obrazek

Tymczasem bardzo pomyślnie rozwija się sytuacja na CADCHF :)

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Ze względu na to, że narzędzie w obecnej formie jest już na tyle kompletne, to będę podejmował decyzje inwestycyjne, które będę opisywał i pokazywał.
W takim razie journal nie będzie służył tylko wrzucaniu wykresów, będę dokładnie pokazywał, kiedy wchodzę na rynek oraz wrzucał setup z wyprzedzeniem bądź w momencie wejścia, aby ktokolwiek mógł również na tym skorzystać.

Tymczasem CAD/CHF zakończył się sukcesem R/R 1:4
+ 126 pips
+ 3,17%

Postanowiłem zakończyć ta transakcje, ze względu na to, że osiągnąłem zamierzony profit oraz cena spadła do punktu B formacji, gdzie można zaobserwować lokalne wsparcie, co może spowodować zakończenie aktualnego ruchu.

Obecne zarządzanie kapitałem zakłada ryzyko na poziomie ok. 0,5 %, nie przekraczam 1%.
R/R w granicach 3-5.

W jaki sposób szukam wejść?

Rozważam jedynie wejścia na podstawie formacji XABCD - w tym pomaga oczywiście soft.
Bardzo istotną rolę odgrywają także poziomy S/R, dlatego staram się tak dobierać ewentualne wejścia, aby zawierały jedno i drugie, co daje podwójne szanse na powodzenie dla danej transakcji.
Obserwuje także lokalne poziomy zniesień fibonacciego, które mogą być dodatkowym uzupełnieniem.

W skrócie:
XABCD + S/R + FIBO

Preferowane interwały czasowe: D1, H4
Instrumenty: kontroluje obecnie ok. 30 ( w tym FX oraz Gold, Oil) - lista może się jednak powiększać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

W takim razie szybki update:

Otwarte EUR/JPY na 142.20
SL: 20 p
TP: >=120
R:R: 1:>=6
Risk: 0,5%

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Od dłuższego czasu uważnie przyglądam się sytuacji na eurusd.
Na wykresach W1 i H4 widać bardzo ciekawe patterny.

H4 - butterfly pattern.

Obrazek

Poziom jest bardzo silny, dodatkowego smaczku dodaje jeszcze pattern z duży wyższego interwału czasowego.

W1 - cypher

Obrazek

W dodatku wszystkie patterny wyglądają tez bardzo dobrze z punktu widzenia czasowego :)
Bardzo korzystnie wygląda również wskaźnik R/R

Będę starał się otworzyć transakcję przy drugim podejściu do aktualnego dołka.

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

No to kolejna porcja wrażeń.

Przyglądam się uważnie sytuacji na EURNZD.
Pojawił się Gartley na H4 + silny s/r

Obrazek

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Przez ostatnie dni pojawiło się na wykresach H4 oraz D1 sporo różnych formacji.

Postanowiłem bliżej obserwować 2 setupy

Szczególnie interesująco wygląda wg mnie para GBPNZD i Gartley na interwale H4. Po ostatnim dużym spadku, zapowiada się dobre miejsce na zajęcie długiej pozycji. Tutaj przede wszystkim będę szukał jakiegoś wejścia.

Obrazek

Równie dobrze zapowiada się Gartley na NZDCAD, tutaj jednak niestety trochę się spóźniłem.
Zobaczymy czy będzie jeszcze okazja na dobre wejście :)

Obrazek

ODPOWIEDZ