Formacje Świecowe które się sprawdzają

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
floristik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: floristik »

magictrader pisze:Bez dodatkowych rzeczy w postaci Fibo, kanałów, linii trendów itd, formacje świecowe to gra na chybił trafi
a wystarczy troszkę zagłębić sie w temat
polecam poczytać- Steve Nilsona
"Swiece i inne japonskie techniki analizowania wykresow"
i niektórym po tej lektorze jak spojrzą na wykresy szczeka walnie na klawiaturę
ale zawsze jest prosciej i wygodniej walnac jakims stwierdzeniem bez sprawdzenia chociaż pobieżnie tematu
pozdrawiam
Najważniejsza rzecz w zarabianiu pieniędzy na FX - nie pozwól stratom wymknąć się spod kontroli

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: emulin »

floristik pisze:
magictrader pisze:Bez dodatkowych rzeczy w postaci Fibo, kanałów, linii trendów itd, formacje świecowe to gra na chybił trafi
a wystarczy troszkę zagłębić sie w temat
polecam poczytać- Steve Nilsona
"Swiece i inne japonskie techniki analizowania wykresow"
i niektórym po tej lektorze jak spojrzą na wykresy szczeka walnie na klawiaturę
ale zawsze jest prosciej i wygodniej walnac jakims stwierdzeniem bez sprawdzenia chociaż pobieżnie tematu
pozdrawiam
o proszę, chętnie poczytam. Masz to może w jakimś ebooku???

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Może tutaj coś ciekawego znajdziesz:

http://dmbzwbk.pl/_items/dmbzwbk/twoje_ ... 110806.pdf
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
fxBobi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fxBobi »

Dorzucę swoje pięć goroszy:

Formacje świecowe sa dla mnie ważne tylko wtedy gdy występują przy istotnym poziomie oporu wsparcia. I dodam ze każda formacja jest tak samo ważna jeżeli występuje przy danym poziomei.

Idea wskaźnika do pokazywania owych formacji jest w moim mniemaniu strata czasu bo sama formacja nic nie mówi jeżeli niema kontekstu jak wspomniał magictrader.

Ale nic w sumie nowego nie odkryłem :D

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Steve Nison sam mówi, że świece są narzędziem, ale nie systemem :). Trzeba dobrać do nich cały kontekst.
Ale analizę można również przeprowadzić w drugą stronę, czyli jeśli jest dobry soft do rozpoznawania formacji na różnych interwałach czasowych i wyskakuje informacja, że coś się pokazało to dopiero wtedy sprawdzamy w jakim kontekście.
To już co kto lubi, czy badać kontekst i czekać na formacje, czy czekać na formacje i szybko badać kontekst :).

wrAku
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wrAku »

moze i nie mam stazu tu na forum ale z doswiadczenia moge powiedziec, ze jesli chodzi o np. pin bary zachwalane tu i owdzie to nawet przy baardzo mocnym wsparciu badz oporze nie gwarantuja odbicia w danym kierunku co za tym idzie gram na te formacje jedynie gdy potwierdzeniem jest zamkniecie kolejnej swiecy ponizej badz powyzej "łepka" pina.
W moim odczuciu najlepsze sa inside i outside bary, oczywiscie od D1 wzwyz -warunek konieczny.

geebart
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: geebart »

Witam
Zgadzam się że formacje swiecowe bez okreslonego kontekstu w jakiejś strategii są bez sensu....jeżeli jednak chciałbyś jakiejś informacji na temat tego co może ci dać sama formacja to na początku swojej przwsygody z forexem spodobały mi się bardzo spadające gwiazdy i miałem taki zamysł żeby trejdować tylko pod nie....w oparciu o wskaznik stochastyczny ustawiony na 533 lub 833 na gbpusd i eurusd na h1 ich skuteczność wynosiła ok 75%....mam tu na myśli to że przynajmniej dwie kolejne świece szły w tym kierunku w którym chcieliśmy lub prędzej czy pozniej był ten kierunek ustawiająć stop lossa kilka pipsów nad świecą,.a co dalej...nie miałem pomysłu nawet przy użyciu fibo...W ogóle można zadać sobie trud zbadania skuteczności formacji siwecowych przy użyciu stocha....to bardzo ciekawy wskaznik...

fx_rambo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx_rambo »

W ogóle można zadać sobie trud zbadania skuteczności formacji siwecowych przy użyciu stocha....to bardzo ciekawy wskaznik...
mozesz podac jakis konkretny przyklad
pozdrawiam

Dodano po 2 minutach:
magictrader pisze:Steve Nison sam mówi, że świece są narzędziem, ale nie systemem
Stivi nie wymyslil tego tylko to opisal

Awatar użytkownika
redart
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redart »

Odnoszę wrażenie, że Emulin miał na myśli coś innego, tzn. chciał sprawdzać rzeczywistą trafność danych formacji, a tymczasem dyskusja trochę się rozmywa.

Sądzę, że aby podejść do tego tematu w sposób ustrukturyzowany należy najpierw określić:
1. jaka jest definicja danej formacji
2. co to znaczy, że dana formacja się sprawdza określić w jakich warunkach ma się sprawdzać (przynajmniej jaki trend)
3. ustalić jaka para walutowa i jaki TF

Dopiero na tej podstawie można podjąć się jakiegoś badania czy coś działa czy nie działa. Tak sobie myślę, że można by np. podejść do tego tak (wg powyższego schematu):

1. definicja: Pinbar odwracający wzrosty (spadająca gwiazda)- świeca której górny cień jest większy niż jej ciało (np. stanowi 150% wielkości ciała)
2. zakładamy, że taki pinbar w trendzie rosnącym (poprzednia świeca przed pinbarem miała otwarcie i zamknięcie niższe niż pinbar) jest sygnałem odwrócenie - stawiamy shorta na otwarciu kolejnej świecy z np. (SL = 1,5 * ATR(14) dla danego TF, TP - 3 * ATR(14) dla danego TF (mamy RR 2:1)
3. wybieramy np. GBPUSD na TF 15M

Jeśli tak zdefiniujemy temat to możemy napisać EA które sprawdzi na danych historycznych jak to wygląda i wyjdzie np, że dla tak zdefiniowanych warunków formacja ma trafność np. 55%. I to jest punkt wyjścia do budowania strategii tradingu i całego systemu. Możemy zmieniać parametry cały czas mając skwantyfikowany wynik. I to do czegoś powinno doprowadzić :-)

Wydaje mi się, że tego typu podejście jest sensowne. Bez tego ktoś czytając książki czy jakieś forum dowie sie, że formacja Głowy i Ramion jest formacją odwrócenia i zazwyczaj działa :-) I co dalej? Na historii działa, wiele lat temu może i była skuteczna, ale czy teraz też jest ? Czy na foreksie także? na jakich parach i TF'ach ? A co to w ogóle jest ta formacja? Co to znaczy, że działa ? itp, itd :-)

Tego typu badania były wielokrotnie robione i pewnie wielu projektantów EA robi to na co dzień. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem głębiej to zachęcam do zapoznania się z wątkami na bossa, gdzie były dwa cykle wpisów:
- nowe spojrzenie na stare świecie http://blogi.bossa.pl/?s=Nowe+spojrzeni ... C5%9Awiece
- najefektywniejsze układy świecowe http://blogi.bossa.pl/tag/bulkowski/
Wpisy te przybliżają temat choć wiadomo, ze nie obejdzie się bez własnych testów. Jak je robić - inspirację do własnej metodyki można znaleźć w książkach Bułkowskiego. Zerknijecie na
- http://www.amazon.com/Encyclopedia-Char ... 0471295256
lub
- http://www.amazon.com/Encyclopedia-Cand ... 0470182016
Jest tam możliwość podlądnięcia kilku stron i widać jak Bulkowski podszedł do tematu :-) Potrafimy lepiej ?? :-)

pozdrawiam
redart

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: emulin »

dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale po przeczytaniu książki Nisona, doszedłem do wniosku, że niema sensu się wyręczać wskaźnikami, bo we formacjach świecowych ważna jest interpretacja subiektywna, czyli coś czego komputer nie może dać... :wink: oraz wiele innych czynników, które byłoby ciężko zaimplementować(jak dla mnie przynajmniej) w programie...

Pozdro...
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

ODPOWIEDZ