co do darowizny to nie wiem,
jak dokładnie założyć DG (krok bo kroku) możesz się dowiedzieć w swoim urzędzie
wybacz, że dokładnie tego nie opisuje, ale z założenia DG zakładają osoby, które są zaradne, a założenie DG jest pierwszym etapem weryfikacji tej zaradności- tak mi kiedyś tłumaczył urzędnik ;-)
podatki:
standardowo 19% podatku od zysku. Świadczenia ZUS nie wynikają z kondycji finansowej firmy, więc nawet jak w danym miesiącu masz stratę to i tak ZUS i inne opłaty musisz ponieść- oczywiście prócz podatku. W tej chwili najniższa stawka ZUS i innych świadczeń dla jednoosobowej DG to jest ok. 800-900zł miesięcznie. Dowiedz się w swoim urzędzie bo kiedyś były (nie wiem, czy nadal są) ulgi dla nowych firm: np. nie musisz płacić ZUS przez pierwszy rok działalności. Każda gmina jakieś bonusy może dodać sama, więc wizyta w urzędzie i tak jest wskazana.
Forex a własna działalność
Witam, przeczytałem cały wątek (tenm jak również ten o podatkach), jednak czy ktoś mógłby mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi:
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą od kilkunastu lat. od trzech lat rozliczam się z US także z forexu. Czy można połączyć inwestowanie na forexie z firmą, tzn. czy w świetle obowiązującego prawa można inwestować tylko i wyłącznie swoje (firmowe) pieniążki na forexie firmowo? Generalnie rozmawiałem dziś z naczelnikiem US u mnie w miastku, i stwierdził, że nie można łączyć dochodów z firmy i inwestycji giełdowych, tzn, że np. mając zyski z firmy a straty na forexie lub odwrotnie nie można odliczać strat od zysków. Jeśli gra na giełdzie byłaby elementem działalności gospodarczej wówczas nie byłoby z tym problemu. Czy ktoś tak inwestuje? Jeśli jest taka możliwość, to w jaki sposób (w jakim okresie) następuje rozliczenie z podatków?
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą od kilkunastu lat. od trzech lat rozliczam się z US także z forexu. Czy można połączyć inwestowanie na forexie z firmą, tzn. czy w świetle obowiązującego prawa można inwestować tylko i wyłącznie swoje (firmowe) pieniążki na forexie firmowo? Generalnie rozmawiałem dziś z naczelnikiem US u mnie w miastku, i stwierdził, że nie można łączyć dochodów z firmy i inwestycji giełdowych, tzn, że np. mając zyski z firmy a straty na forexie lub odwrotnie nie można odliczać strat od zysków. Jeśli gra na giełdzie byłaby elementem działalności gospodarczej wówczas nie byłoby z tym problemu. Czy ktoś tak inwestuje? Jeśli jest taka możliwość, to w jaki sposób (w jakim okresie) następuje rozliczenie z podatków?
ktos pisze:... trzeba zarządzać własnymi środkami, a więc wchodzi w grę darowizna od kogoś z bliskiej rodziny? wtedy ta darowizna nie jest opodatkowana a my możemy sobie tym spokojnie inwestować?
ma ktoś jakieś linki dotyczące tego jak założyć DG opierającą się tylko na fx? Przydał by się instruktaż, który by to opisywał krok po kroku...
drugie pytanie, może po krótce ktoś opisać jak wyglądają sprawy podatkowe? i z czego wynika comiesięczna kwota ubezpieczenia emerytalnego czy chorobowego? co w przypadku gdy w danym miesiącu jesteśmy na minus?
Re: Forex a własna działalność
Witam Wszystkich (to mój pierwszy wpis)
Czyli w skrócie:
1. Działalność gospodarcza na własny rachunek oparta na forexie, można w Polsce czy nie? Jakie przepisy pod to stosujemy?
2. Z czego wynika comiesięczna kwota ubezpieczenia emerytalnego czy chorobowego?
3. Jaki podatek opłacamy i jak wygląda sprawa odpisów?
Z góry dzięki za pomoc!

Podbijam powyższy post, bo niestety nie doczekał się odpowiedzi.ma ktoś jakieś linki dotyczące tego jak założyć DG opierającą się tylko na fx? Przydał by się instruktaż, który by to opisywał krok po kroku...
drugie pytanie, może po krótce ktoś opisać jak wyglądają sprawy podatkowe? i z czego wynika comiesięczna kwota ubezpieczenia emerytalnego czy chorobowego? co w przypadku gdy w danym miesiącu jesteśmy na minus?

1. Działalność gospodarcza na własny rachunek oparta na forexie, można w Polsce czy nie? Jakie przepisy pod to stosujemy?
2. Z czego wynika comiesięczna kwota ubezpieczenia emerytalnego czy chorobowego?
3. Jaki podatek opłacamy i jak wygląda sprawa odpisów?
Z góry dzięki za pomoc!
Póki co demoForex trader / Wrocław
Re: Forex a własna działalność
Zanim zaczniesz szukać odpowiedzi na swoje pytania, zastanów się: po co Ci działalność gospodarcza? Znacznie prościej zapłacić raz w roku 19% podatku, co miesiąc wpłacić 350 zł na ubezpieczenie zdrowotne - i na tych dwóch czynnościach kontakt Twojego biznesu z aparatem państwowym się kończy.