Może to komuś się przyda!
Zrobiłem sobie kilka dni temu na szybko arkusz który wylicza podatek bez względu na walutę konta , może niezbyt profesjonalna robota ale działa. W załączniku trzy pliki. Jeden to skrypt który eksportuje dane z MT4 do pliku txt. Drugi to skoroszyt Excela który pobiera dane z pliku txt potem łączy się z internetem pobiera ze strony NBP.pl tabele kursów i zapisuje do arkusza2 kurs z danego dnia. O trzecim wspomnę na końcu. Makra są pisane przeze mnie i niema w nich żadnych szkodliwych kodów, dla waszej pewności kody makr są do przejrzenia w edytorze makr. Tabela która jest pobierana ze strony NBP jest aktualizowana po zakończeniu każdego miesiąca, a więc zawiera dane do końca listopada a te z grudnia uaktualnią na początku stycznia (chyba do 05-01-2009). Dopóki NBP nie uaktualni tego arkusza, wystąpi małe przekłamanie bo średni kurs dla transakcji w grudniu będzie przeliczany wg ostatniego kursu podanego w skoroszycie NBP a więc z listopada. Na stronie NBP.pl podają dokładnie kiedy jest aktualizowany ten arkusz.
A więc krok po kroku. Ze skryptem wiadomo gdzie go umieszczamy i jak uruchamiamy jak nie to zapytajcie na forum. Uruchamiamy skrypt i po wyeksportowaniu danych potwierdzamy OK. Oczywiście w zakładce historii zleceń w MT4 zaznaczamy od 01-01-2008 do 31 -12-2008. Otwieramy przesłany skoroszyt z obsługą makr, najlepiej w osobnym folderze bo będziemy z internetu ściągać plik o nazwie 2008.xls (chodzi o przypadkowe konflikty nazw plików) . Wciskamy skrót Ctrl+x i pokazuje nam się okienko dialogowe. Wprowadzamy rok podatkowy 2008 (domyślnie wyświetla się poprzedni rok czyli bieżący rok minus jeden) następnie uruchom i czekamy na wyniki. Arkusz1 wartości, Arkusz2 tabela zleceń. Niestety wszystko to działa tylko z mt4. Ze względu na zmiany formatu podawanych danych w skoroszycie NBP działa tylko w 2008 roku. Drobne poprawki i na przyszły rok też będzie działało. Jakby coś nie tak to dajcie znać bo być może trzeba będzie ustawić referencje. Gdyby zaszła taka potrzeba to po otwarciu arkusza alt + F11 i dalej w edytorze makr menu Tools->references. Ja mam ustawione tak jak na dołączonym obrazku references.jpeg. Raczej wszystko powinno się przeliczyć dobrze ale zawsze lepiej sprawdzić. Nie ponoszę odpowiedzialności za błędne wyliczenia, a arkusz jest raczej pomocą niż programem liczącym wysokość podatku. Chociaż sprawdzałem kilkakrotnie i nie znalazłem błędów to najlepiej jest ściągnąć plik który jest pod adresem
http://www.nbp.pl/kursy/archiwum/2008.xls i porównać kursy. Gdyby ktoś znalazł błedy w obliczeniach do niech zaraz napisze na forum. Tak się rozpisałem z tymi błędami (chociaż ja ich nie znalazłem) że możecie mieć wątpliwości, ale tutaj nie chodzi o ziemniaki tylko o Urząd Slarbowy więc zawsze lepiej dwa razy sprawdzić. Scieżka do MT4 tradycyjna "C:\Program Files\MetaTrader 4\experts\files\*.*" jeśli ktoś ma MT4 w innym katalogu to niech zmieni ścieżkę w kodzie lub napisze to podpowiem jak to zrobić.
Dodano po 50 minutach:
Jeszcze jedno parametr w skrypcie to różnica czasu w godzinach między naszym a brokera ponieważ nas obowiązuje nie czas zamknięcia z platformy tylko czas zamknięcia naszego czasu (lokalnego).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.