Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

poxter pisze:
CybPL pisze:
PS: Przeliczenie calego roku to max 10 minut w excelu.
mógłbyś wrzucić arkusz excela tutaj??
Przychylam sie do prosby...

I jeszcze pytanie natury technicznej - probowalem przenosic dane ze statementu oandy za pomoca kpoiuj wklej - niestety dupa, excel nie uznaje kropek, musza byc przecinki :evil: wie ktos jak sobie z tym poradzic?? Bo jednak kopiuj wklej jest duzo szybsze niz przepisywnie wszystkiego

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

Yankee pisze:
Przychylam sie do prosby...

I jeszcze pytanie natury technicznej - probowalem przenosic dane ze statementu oandy za pomoca kpoiuj wklej - niestety dupa, excel nie uznaje kropek, musza byc przecinki :evil: wie ktos jak sobie z tym poradzic?? Bo jednak kopiuj wklej jest duzo szybsze niz przepisywnie wszystkiego
Zaznacz obszar i daj ctrl + F {"Znajdź"] a potem daj w okienku "zamień" polecenie, żeby Ci zamienił kropke na przecinek w całym obszarze.

Sekunda i gotowe...
Badania traderów

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

z OANDY możesz wyeksportować historię transakcji z dowolnego okresu czasu, jako plik csv, który następnie możesz bez problemu zaimportować do excela

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

A mozesz napisac jak to zrobic?
Bo jak klikam na csv w transaction history to wyskakuje mi dziwnie sformatowany tekst w okienku, ale jak wyeksportowac to bezposrednio do pliku?

Dodano po 9 minutach:

Dzieki eMisiek :)
ze tez sam na to nie wpadlem...

(chcialem nawet dac pochwale, ale nie moge tu)

Dodano po 37 minutach:

ok napisalem do supportu oa wiec sam sobie odpowiem jakby ktos byl zainteresowany:
1. kliknac na csv w trans. history
2. skopiowac to co mamy w oknie
3. zapisac w notatniku JAKO PLIK TXT (wczesniej zapisywalem jako csv)
4. Importowac ten plik w excelu (pamietajac zeby zaznaczyc ze przecinek jest elementem oddzielajacym)

CybPL

Nieprzeczytany post autor: CybPL »

Oto plik excela z przykladowym rozliczeniem.

Mozna sobie podejzec formuly co i jak dziala. Pamietajcie zeby sprawdzic czy Wasze pole data faktycznie interpretowane jest jako data a nie jako tekst - inaczej excel nie wstawi odpowiedniego kursu dnia z NBP. Ta formula wyszukuje identyczne daty. U mnie te pole bylo jako tekst i trzeba bylo sie troche nagimnastykowac zeby zaakceptowal to jako date.
Pole profit dzienny rowniez dziala tylko w powyzszym przypadku. Jezeli data bedzie jako data zlicza profit dnia, potem wstawia obok kurs NBP i automatycznie przelicza to na zysk w PLN.
Transakcje sa przykladowe ale kursy USD sa prawdziwe prosto ze strony NBP. Jezeli ktos ma rachunek w EUR wystarczy zamienic wartosci.
Na samym dole wystarczy potem podsumowac kolumne N - Zysk w PLN, przemnozyc przez 19% i mamy nalezny podatek.....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Godot
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Godot »

Może to komuś się przyda!
Zrobiłem sobie kilka dni temu na szybko arkusz który wylicza podatek bez względu na walutę konta , może niezbyt profesjonalna robota ale działa. W załączniku trzy pliki. Jeden to skrypt który eksportuje dane z MT4 do pliku txt. Drugi to skoroszyt Excela który pobiera dane z pliku txt potem łączy się z internetem pobiera ze strony NBP.pl tabele kursów i zapisuje do arkusza2 kurs z danego dnia. O trzecim wspomnę na końcu. Makra są pisane przeze mnie i niema w nich żadnych szkodliwych kodów, dla waszej pewności kody makr są do przejrzenia w edytorze makr. Tabela która jest pobierana ze strony NBP jest aktualizowana po zakończeniu każdego miesiąca, a więc zawiera dane do końca listopada a te z grudnia uaktualnią na początku stycznia (chyba do 05-01-2009). Dopóki NBP nie uaktualni tego arkusza, wystąpi małe przekłamanie bo średni kurs dla transakcji w grudniu będzie przeliczany wg ostatniego kursu podanego w skoroszycie NBP a więc z listopada. Na stronie NBP.pl podają dokładnie kiedy jest aktualizowany ten arkusz.
A więc krok po kroku. Ze skryptem wiadomo gdzie go umieszczamy i jak uruchamiamy jak nie to zapytajcie na forum. Uruchamiamy skrypt i po wyeksportowaniu danych potwierdzamy OK. Oczywiście w zakładce historii zleceń w MT4 zaznaczamy od 01-01-2008 do 31 -12-2008. Otwieramy przesłany skoroszyt z obsługą makr, najlepiej w osobnym folderze bo będziemy z internetu ściągać plik o nazwie 2008.xls (chodzi o przypadkowe konflikty nazw plików) . Wciskamy skrót Ctrl+x i pokazuje nam się okienko dialogowe. Wprowadzamy rok podatkowy 2008 (domyślnie wyświetla się poprzedni rok czyli bieżący rok minus jeden) następnie uruchom i czekamy na wyniki. Arkusz1 wartości, Arkusz2 tabela zleceń. Niestety wszystko to działa tylko z mt4. Ze względu na zmiany formatu podawanych danych w skoroszycie NBP działa tylko w 2008 roku. Drobne poprawki i na przyszły rok też będzie działało. Jakby coś nie tak to dajcie znać bo być może trzeba będzie ustawić referencje. Gdyby zaszła taka potrzeba to po otwarciu arkusza alt + F11 i dalej w edytorze makr menu Tools->references. Ja mam ustawione tak jak na dołączonym obrazku references.jpeg. Raczej wszystko powinno się przeliczyć dobrze ale zawsze lepiej sprawdzić. Nie ponoszę odpowiedzialności za błędne wyliczenia, a arkusz jest raczej pomocą niż programem liczącym wysokość podatku. Chociaż sprawdzałem kilkakrotnie i nie znalazłem błędów to najlepiej jest ściągnąć plik który jest pod adresemhttp://www.nbp.pl/kursy/archiwum/2008.xls i porównać kursy. Gdyby ktoś znalazł błedy w obliczeniach do niech zaraz napisze na forum. Tak się rozpisałem z tymi błędami (chociaż ja ich nie znalazłem) że możecie mieć wątpliwości, ale tutaj nie chodzi o ziemniaki tylko o Urząd Slarbowy więc zawsze lepiej dwa razy sprawdzić. Scieżka do MT4 tradycyjna "C:\Program Files\MetaTrader 4\experts\files\*.*" jeśli ktoś ma MT4 w innym katalogu to niech zmieni ścieżkę w kodzie lub napisze to podpowiem jak to zrobić.

Dodano po 50 minutach:

Jeszcze jedno parametr w skrypcie to różnica czasu w godzinach między naszym a brokera ponieważ nas obowiązuje nie czas zamknięcia z platformy tylko czas zamknięcia naszego czasu (lokalnego).
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 23:29 przez Godot, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
faflik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: faflik »

Godot znalazłem błąd w Twoich plikach, przez który wynik podatku jest sfałszowany. Twój skrypt nie pobiera z historii kolumny "Commission". W moim przypadku podatek jest obliczony od kwoty o 340$ większej niż powinien.

Awatar użytkownika
faflik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: faflik »

Godot pisze:Masz rację, już poprawiłem, mam nadzieję że będzie ok.
Ten błąd już poprawiłeś. Został jeszcze jeden.
Skrypt nie pobiera z historii transakcji, które zamknięte zostały na BE z saldem 0 zysk/strata. Na walutach sprawa jasna, wychodzimy na zero. Ale np. przy ropie już tak nie jest. Jeżeli zlecenie zostanie zamknięte na cenie kupna pokryty na zero jest spread, ale prowizja jest naliczana mimo tego. Przykład niżej. Rozwiązaniem jest pobranie wszystkich pozycji i niech sobie będzie 0 zysku w zestawieniu :)

Godot
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Godot »

Dzięki za uwagi, gdybyś coś jeszcze znalazł, pisz...
Nie sądzę, by ktokolwiek był na tyle mądry, aby ocenić, co jest możliwe, a co nie.

polonaise
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: polonaise »

Od razu mówie że nie czytałem całego tematu więc jak się powtarzam to przepraszam.
Czy poza samodzielnie wypełnionym PITem trzeba dostarczyć jakieś potwierdzenie od brokera, wyciąg z konta, umowę itp.
Bo jak pokaże przykładowo zysk 10k$ to przecież to równie dobrze mogą być pieniądze nie z FX ale z jakiegoś nielegalnego źródła. Innymi słowy czy trzeba wykazać że osiągnięty zysk rzeczywiście pochodzi z Forex? Czy US jest w stanie w jakikolwiek sposób zweryfikować poprawnośc pita czy musi przyjąc wszystko na słowo?

ODPOWIEDZ