Firma zarządzająca prywatnym kapitałem

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ErykG
Bywalec
Bywalec

Firma zarządzająca prywatnym kapitałem

Nieprzeczytany post autor: ErykG »

Witam ostatnio mi chodzi po głowie założenia firmy która by się zajmowała inwestowaniem prywatnym kapitałem Coś w stylu 8-10 % co miesiąc dla prywatnego inwestora plus umowa o zabezpieczeniu kapitału umowa była by ważna przez miesiąc i by się automatycznie odnawiała też co miesiąc chyba że klient wypowiedział by umowę przed końcem miesiąca. Reszta zysku oczywiście by przechodziła na konto firmy. Jakie są regulacje prawne ? Ktoś już o tym przedtem z was o tym myślał ? Może znacie podobne firmy ?

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Re: Firma zarządzająca prywatnym kapitałem

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

ErykG pisze:Witam ostatnio mi chodzi po głowie założenia firmy która by się zajmowała inwestowaniem prywatnym kapitałem Coś w stylu 8-10 % co miesiąc dla prywatnego inwestora plus umowa o zabezpieczeniu kapitału umowa była by ważna przez miesiąc i by się automatycznie odnawiała też co miesiąc chyba że klient wypowiedział by umowę przed końcem miesiąca. Reszta zysku oczywiście by przechodziła na konto firmy. Jakie są regulacje prawne ? Ktoś już o tym przedtem z was o tym myślał ? Może znacie podobne firmy ?

Zaraz tu Cie zjedzą, a ZZZ zażąda wyników z przed 10 czy 20 lat pod kontrolą czegoś tam :-) Zdajesz sobie sprawę że na to jest potrzebna w PL licencja itd. Jak naprawdę potrafisz zarządzać czyimś kapitałem to szukaj rozwiązania nie w PL.

ErykG
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ErykG »

A konta PAMM ? może to jest jakieś rozwiązanie ?

klif
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klif »

Microbi pisze:Zaraz tu Cie zjedzą, a ZZZ zażąda wyników z przed 10 czy 20 lat pod kontrolą czegoś tam :-)
Eee tam, po co go jeść... Standardowe spostrzeżenie:
Jeśli obiecuje się jele... ekhm, inwestorowi 8-10% miesięcznie, to rozsądniej jest zaciągnąć kredyt w banku, a nawet w Providencie i podobnych wesołych firemkach, oferujących pożyczki bez zdolności i z negatywnymi wpisami w BIK. Będzie taniej.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

:ban: Kolejny raz, bez przygotowania, od razu do zarabiania. O zysku, kontach, procentach. A kurna, o stratach to nie zapytasz?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

elky_obi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: elky_obi »

ErykG pisze:Witam ostatnio mi chodzi po głowie założenia firmy która by się zajmowała inwestowaniem prywatnym kapitałem Coś w stylu 8-10 % co miesiąc dla prywatnego inwestora plus umowa o zabezpieczeniu kapitału umowa była by ważna przez miesiąc i by się automatycznie odnawiała też co miesiąc chyba że klient wypowiedział by umowę przed końcem miesiąca. Reszta zysku oczywiście by przechodziła na konto firmy. Jakie są regulacje prawne ? Ktoś już o tym przedtem z was o tym myślał ? Może znacie podobne firmy ?
Jest to jak najbardziej legalne i bez licencji itp. najpierw musisz posiadać klientów inwestorów zakładasz spółdzielnie i zapisujesz ich do niej, spółdzielnie są dobrowolne a środki zgromadzone mogą być zarządzane przez osobę prawną która została wyłoniona na walnym zgromadzeniu, wtedy możesz obracać kapitałem/majątkiem spółki i nie posiadać jakichkolwiek licencji, oczywiście zgodnie ze statutem spółdzielni itd. jako spółdzielnia możesz założyć prywatny fundusz inwestycyjny zamknięty dzięki któremu będziesz zwolniony z podatku dochodowego.

http://www.fundusze-inwestycyjne-zamkni ... zysci.html tutaj prawne ustosunkowanie.

natomiast najlepsze jest to:
(b) natomiast wspólnikiem jest funduszu inwestycyjny, który zgodnie z art. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych jest zwolniony z podatku dochodowego. Również dochody uzyskane przez fundusz z lokat kapitałowych, nie są obciążone podatkiem od zysków kapitałowych (dotyczy to m.in.. odsetek od lokat bankowych, dywidend, zbycia instrumentów finansowych).

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Znam "firmy", które proponowały stały procent (5-20%) w skali miesiąca mówiąc, że inwestują na rynku FX. Mówi się na nie tzw. scams :). Wszystko jest albo wydmuszką albo pada, bo przyjęło nierealne założenia.
Jak ktoś Ci proponuje dochód ze stałą stopą (niemałą) inwestując na FX to moja rada jest tylko jedna "Run Forest, ruuuuuuuuuuuun!".

Jeśli osiągasz dobre rezultaty to nie wiem czemu wpadł Ci do głowy akurat taki pomysł. Jest social trading, są konta PAMM, można sobie z tym poradzić i wg mnie zarobić więcej mniejszym wysiłkiem i z dużo mniejszą ilością formalności. Jeżeli wyniki będą obiecujące to na pewno kapitał do zarządzania sam popłynie, aż się zdziwisz... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

elky_obi pisze: Jest to jak najbardziej legalne i bez licencji itp. najpierw musisz posiadać klientów inwestorów zakładasz spółdzielnie i zapisujesz ich do niej, spółdzielnie są dobrowolne a środki zgromadzone mogą być zarządzane przez osobę prawną która została wyłoniona na walnym zgromadzeniu, wtedy możesz obracać kapitałem/majątkiem spółki i nie posiadać jakichkolwiek licencji, oczywiście zgodnie ze statutem spółdzielni itd.
No chyba nie bardzo: jeśli środkami miałaby zarządzać w imieniu spółdzielni jakaś inna osoba prawna to siłą rzeczy zarządzałaby ona nie swoimi środkami. Czyli podlegałaby pod odpowiednie przepisy o działalności maklerskiej.

Ale jako, że spółdzielnia jako taka sama ma osobowość prawną, rzeczywiście jak sądzę bez przeszkód sama może własne środki inwestować (czym zajmował by się zarząd). Temat do zbadania .....

elky_obi pisze: natomiast najlepsze jest to:
(b) natomiast wspólnikiem jest funduszu inwestycyjny, który zgodnie z art. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych jest zwolniony z podatku dochodowego. Również dochody uzyskane przez fundusz z lokat kapitałowych, nie są obciążone podatkiem od zysków kapitałowych (dotyczy to m.in.. odsetek od lokat bankowych, dywidend, zbycia instrumentów finansowych).
No tak, z tym, że w momencie kiedy te środki będziesz chciał sobie wypłacić to i tak zapłacisz od nich podatek od zysków kapitałowych.
Green
Obrazek
Obrazek

elky_obi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: elky_obi »

green7 pisze: No chyba nie bardzo: jeśli środkami miałaby zarządzać w imieniu spółdzielni jakaś inna osoba prawna to siłą rzeczy zarządzałaby ona nie swoimi środkami. Czyli podlegałaby pod odpowiednie przepisy o działalności maklerskiej.
Taka osoba musi należeć do spółdzielni, inaczej maklerka..
No tak, z tym, że w momencie kiedy te środki będziesz chciał sobie wypłacić to i tak zapłacisz od nich podatek od zysków kapitałowych.
Takie rozwiązanie na pewno mało się nadaje na spekulacje, ale na dłuższe inwestycje np. lokaty z oprocentowaniem składanym lub oferty skarbowe to wyjdziemy dużo na plusie przy efekcie skali i dużym kapitale, chodzi mi bardziej że w dłuższym czasie zysk będzie rósł szybciej. Ale w dzisiejszych czasach nic nie jest pewne i wiele rzeczy szybko się zmienia.

SLAW
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: SLAW »

elky_obi pisze:
Taka osoba musi należeć do spółdzielni, inaczej maklerka..

to mozna chyba obejść wystarczy ze wypłata będzie w formie pożyczki z terminem zwrotu np 20 lat.

ODPOWIEDZ