Fibonacci w praktyce

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

malsehen pisze:
Wirus pisze:Skoro jednak prawie wszyscy grający na foreksie kierują się nimi
Czy możesz się podzielić źródłem z jakiego korzystałeś pisząc to ?
Dziwi mnie trochę Twoje pytanie, gdyż praktycznie w każdej ksiażce piszą o fibo, prawie każda analiza brokerska odnosi się do fibo; bardziej interesowałoby mnie źródło, które mówi, że gracze nie używają fibo ;-)

Dodano po 4 minutach:
Stforex pisze:A przyszło Ci w ogóle do gołowy, że Fibo można rozciągać na różne sposoby i w różnych miejscach? Nawet jeśli "prawie wszyscy patrzą na Fibo", to skąd wiadomo, że na to samo Fibo?
A to przepraszam... myślałem, że pytasz, a nie przedstawiasz swoje zdanie; źle zrozumiałem ;-)
W sumie, to nie interesuje mnie, jak kto rozpina fibo; grunt, że rozpięte przeze mnie dobrze wskazuje miejsca zawirowań. Podejrzewam, że mnie szpiegują i stąd wiedzą, kiedy się zatrzymać.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Wirus pisze:bardziej interesowałoby mnie źródło, które mówi, że gracze nie używają fibo Wink
Czyli zakładacie że jedyną racjonalna podstawą działania Fibo jest to ze jest powszechnie go używają?

Z takiego wniosku można wprost wyciągnąć kolejny:
Skoro jest powszechnie używane to nie daje żadnej przewagi!! (50/50)

To tak jakby każdy potrafił określić gdzie inni schowali garnek złota.
Z taka wiedzą nie idę w to miejsce żeby dołożyć tam swój własny tylko zabrać to co już się tam znajduje.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Esco pisze:
Wirus pisze:bardziej interesowałoby mnie źródło, które mówi, że gracze nie używają fibo ;)
Czyli zakładacie
Nie mów do mnie Wy, proszę ;)
że jedyną racjonalna podstawą działania Fibo jest to ze jest powszechnie go używają?
Zbyt daleko idące wnioski. Po prostu nie znam innej podstawy.
Z takiego wniosku można wprost wyciągnąć kolejny:
Skoro jest powszechnie używane to nie daje żadnej przewagi!! (50/50)
Niekoniecznie, ponieważ poziomów fibo jest kilka. Mogę założyć, że korekta osiągnie 61,8% poprzedniej fali, a ona pójdzie jednak na 100%, albo nawet zrobi się nowy trend, np. do 161,8%. Z doświadczenia wiem, że na określonych poziomach cena doznaje zawirowań; kwestią otwartą pozostaje czy zamąci i pójdzie dalej, czy też się odbije.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Wirus pisze: praktycznie w każdej ksiażce piszą o fibo, prawie każda analiza brokerska odnosi się do fibo
No dobra, ale czy osoby sugerujące się podręcznikami i analizami brokerów reprezentują kapitał zdolny poruszyć rynkiem? I nie mówię tu o 10 pipsach.
Wirus pisze: A to przepraszam... myślałem, że pytasz, a nie przedstawiasz swoje zdanie; źle zrozumiałem ;-)
Nie przepraszaj. Burza mózgów wymaga pomysłów i ich kwestionowania. Jeśli Twoje poglądy nie wytrzymują delikatnej krytyki, to po co Ci takie poglądy? ;)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wirus pisze: Nie mów do mnie Wy, proszę Wink
Ok ,przepraszam.
Wirus pisze: Zbyt daleko idące wnioski. Po prostu nie znam innej podstawy.
Może jej więc nie ma.

Wirus pisze:Z doświadczenia wiem, że na określonych poziomach cena doznaje zawirowań; kwestią otwartą pozostaje czy zamąci i pójdzie dalej, czy też się odbije.
Zawirowania? Jednak przewidzenie miejsca zawirowania ni jest równe przewidzeniu kierunku wybicia.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Stforex pisze:No dobra, ale czy osoby sugerujące się podręcznikami i analizami brokerów reprezentują kapitał zdolny poruszyć rynkiem? I nie mówię tu o 10 pipsach.
Tego nie wiem. Wiem tylko, że statystycznie rzecz biorąc, warto zwracać uwagę na poziomy fibo. Ja stawiam je na ostatnim impulsie na H1 oraz na ostatniej fali na M15. Czasem też stawiam zniesienia zewnętrzne, ale rzadko, bo najczęściej pokrywają się z wewnętrznymi. Kilka razy zamieszczałem na tym forum ekran z fibo, które zadziałały idealnie.
Jeśli Twoje poglądy nie wytrzymują delikatnej krytyki, to po co Ci takie poglądy? ;)
Bo to są moje poglądy i będę się ich trzymał ;)
To nie tak, że poglądy nie wytrzymują - raczej działa wieloletnie doświadczenie internetowe; jeśli ktoś szuka zwady (a przynajmniej ja tak jakąś wypowiedź odbieram), to szkoda mojej energii, wycofuję się ;)

Dodano po 2 minutach:
Esco pisze:
Wirus pisze: Zbyt daleko idące wnioski. Po prostu nie znam innej podstawy.
Może jej więc nie ma.
Może tak być, nie przeczę.
Wirus pisze:Z doświadczenia wiem, że na określonych poziomach cena doznaje zawirowań; kwestią otwartą pozostaje czy zamąci i pójdzie dalej, czy też się odbije.
Esco pisze:Zawirowania? Jednak przewidzenie miejsca zawirowania ni jest równe przewidzeniu kierunku wybicia.
Oczywiście, przecież o tym pisałem. Trzeba trochę pomyśleć, a resztę załatwi statystyka ;-)

Zobacz zagrania Piotra, dużo wyjaśniają:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 067#484067
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wirus pisze:Bo to są moje poglądy i będę się ich trzymał Wink
To nie tak, że poglądy nie wytrzymują - raczej działa wieloletnie doświadczenie internetowe; jeśli ktoś szuka zwady (a przynajmniej ja tak jakąś wypowiedź odbieram), to szkoda mojej energii, wycofuję się
Nie przesadzajmy. Bez podważania i negowania dawnych poglądów nie było by postępu.
Wirus pisze: Oczywiście, przecież o tym pisałem. Trzeba trochę pomyśleć, a resztę załatwi statystyka Wink
Czyli podejście "intuicyjne"?

Fibo jako narzędzie a rezultat jako uznaniowe wykorzystanie?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Esco pisze:Nie przesadzajmy. Bez podważania i negowania dawnych poglądów nie było by postępu.
Postęp to zło ;)
Esco pisze:
Wirus pisze: Oczywiście, przecież o tym pisałem. Trzeba trochę pomyśleć, a resztę załatwi statystyka Wink
Czyli podejście "intuicyjne"?
Fibo jako narzędzie a rezultat jako uznaniowe wykorzystanie?
Nie; jest jeszcze AF, formacje świecowe, inne sygnały. Albo rzut monetą; też dobrze działa, jak sprawdziłem ;)
Powtórzę: próby przewidzenia nie są wiele warte; gram, co wdzę, zysk załatwia statystyka.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

fibo ogolnie bardzo fajne narzedzie....a najlepszy poziom fibo 50% :)
a ze nie jest prawdziwym "poziomem fibo" no to coz poradzic...a dlaczego "dziala"?
wg mnie dlatego ze pokazuje 50% czyli polowe danego ruchu...tak jak okragle poziomy "dzialaja" tylko dlatego ze sa okragle, tak fibo50 "dziala" bo pokazuje polowe :)

a co do historii to nic dziwnego ze dziala idealnie na historii...jakby nie patrzec wiele rzeczy tak wlasnie dziala :)
o 0% do 200% mozna narysowac i ze 20 poziomow i gwarantuje ze zawsze jakis jeden zadziala co do pipsa :D

PS. z moich ostatnich obserwacji widze ze fajnie dziala poziom 113%
i to po obu stronach danego ruchu....(czyli tak naprawde 113% i -13%)
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Drobny przykład działania fibo; na bieżąco, nie na historii ;-)

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ