FIBONACCI SCALPING presented by Mikaelion

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
michaelion
Stały bywalec
Stały bywalec

info 2

Nieprzeczytany post autor: michaelion »

Bardzo ciekawa metoda którą wymyślił pewien bystrzacha z USA znany jako "BOBOKUS" (jak ktoś zagląda na forexfactory to będzie wiedział kto to taki)
Nie potrzebne są nam ŻADNE wskaźniki a jedynie FIBO ustawione wg poniższego (kliknij prawym przyciskiem myszki na fibo i kliknij "Fibo właściwości"):
- Poziom 0 -> Buy stop @%$ (@%$ - jest po to aby widzieć cenę jeżeli ktoś nie wie)
- Poziom 0.5 -> Pivot @%$
- Poziom 1 -> Sell stop @%$
- Poziom 1.382 -> Short target @%$
- Poziom -0.382 -> Long target @%$

To wszystko czego nam trzeba, to kompletny system (system - nie lubię tego słowa) który mówi nam kiedy mamy wejść w trade i kiedy wyjść.
Short/Long target zamykamy automatem jeżeli chodzi o wejście to tak samo ustawiamy buy/sell stop +1/-1 powyżej lub poniżej swinga (pokażę/wyjaśnię to na wykresie będzie prościej)
Baardzo duży plus tej metody to fakt że działa zawsze (oczywiście zdarzają się "porażki" ;)) nie ważne czy mamy trend czy nie dzięki temu możemy szukać wejścia w trade w każdych warunkach rynkowych.
Stop loss przy wejściu ustalany jest poniżej świeczki która dała nam sygnał wejścia i przesuwamy go wyżej/niżej wraz z następną świecą.

Aby łatwiej nam było znaleźć swingi można skorzystać z "Demark lines new" który załączam do template'a.

Dodano po 14 minutach:

Zapomniałem dodać... metodę tą stosuję na EU 1h TF ale z tego co zauważyłem sprawuje się dobrze na TF wyższych niż 1h
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

system ciekawy :P TYlko jest problem że każdy inaczej rysuje Fibo:D Ja grałem dość podobnie :) Ale jakos mi sie znudziło :D Hm czy możesz mi powiedzieć jak żeś tego SLa z rysunku B wyznaczył :>? Misie zdaje że powinien być świeczke wcześniej :D
:)

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Witam,

Wg mnie system jest uproszczeniem systemu " Overnight Range Breakout' przedstawionego już jakiś czas temu przez fx lamera...
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

temat inwestowania o same fibo wałkowano juz parukrotnie. Bez urazy ale osobiscie uwazam ze ciekawszy sys opisany zostal w tym wątku:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7973
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

michaelion
Stały bywalec
Stały bywalec

metoda

Niestety nie mogę się z wami zgodzić, owszem "Fibo system" zaprezentowany przez vipovskiego jest podobny ze względu na wejście natomiast operuje na M1 i M30 co totalnie wg mojej opinii mija się z celem... -> wyznaczanie fibo oparte na swingach 1,5,15 min jest bezcelowe - ale to tylko moja opinia
Ta metoda działa na tf = 1h i wyższych to samo ma się porównanie do overnight breakout.. to nie jest overnight breakout tylko podążanie za rynkiem cały czas... i szukanie wybicia z danej formacji cenowej i działa nie tylko jak mamy trend ale również gdy go nie ma i to jest największa zaleta tej metody. Sztywne zasady ustalony z góry TP i proste zasady sprawiają że metoda działa nie jest to żaden święty grall - którego tak na dobrą sprawę nie ma i nie będzie bo każdy system/metoda nie działa w 100% ale pozwala na powolne podążanie do celu i to działa. Nie ma kombinowania kiedy zamknąć transakcję? kiedy wejść? wszystko jest proste i wiesz co masz robić. Jak w każdej metodzie masz serię porażek ale i masz serię wygranych jeżeli umiesz dobrze zarządzać kapitałem nie ma bata, musisz odnieść sukces...!!!

Mbor112
Mając demark tl nie możesz źle wstawiać FIBO poprostu czekasz na swing high (kółeczko) i na drugiego swing low - tyle... rysujesz fibo i ma działać (jeden myk w ustawieniach demarka - ustaw Lev DP nie 3 tylko 2)

Aroon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aroon »

michaelion pisze:Mając demark tl nie możesz źle wstawiać FIBO poprostu czekasz na swing high (kółeczko) i na drugiego swing low - tyle... rysujesz fibo i ma działać
A co robisz, gdy zajmiesz pozycję i za jakiś czas pojawią się nowe kółeczka? Na nowo rysujesz fibo?

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

Mam pytanie dotyczące SL, bo z załączonych obrazków nie wynika to wprost. Czy SL jest ustawiane 5-7p "przed" pivotem (dla longa nad, dla short pod), czy też kilka p poniżej L/powyżej H bieżącej świecy?
A tak trochę off-topic: metoda jest na tyle prosta i jednoznaczna, że napisanie do tego EA to kwestia może godziny pracy...
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

michaelion
Stały bywalec
Stały bywalec

Free trade

Aroon
Jeżeli pojawiają się nowe swingi przesuwasz fibo na nowe swing (czyt. kółeczka - rysowane przez Demarka ;) )
i tak cały czas podążasz za tym co się dzieje na rynku - proste...

LesioS
Jeżeli chodzi o sl to ustawiamy go na końcu świecy która przebija nasz poziom, następnie przesuwamy go razem z następną świecą w ten sposób ograniczamy ryzyko i dlatego właśnie ta metoda jest taka skuteczna.
Proste wejścia i łatwe zarządzanie ryzykiem.

Powoli do celu
2 wygrane lub 2 straty nie handluje już w tym danym dniu

Dodano po 4 minutach:

Można też próbować zamykać 2/3 na pierwszym TP a resztę przestawić na BE i celować w następny poziom FIBO

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Re: Free trade

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

michaelion pisze: LesioS
Jeżeli chodzi o sl to ustawiamy go na końcu świecy która przebija nasz poziom, następnie przesuwamy go razem z następną świecą w ten sposób ograniczamy ryzyko i dlatego właśnie ta metoda jest taka skuteczna.
Proste wejścia i łatwe zarządzanie ryzykiem.
Czyli otwieramy pozycję i od razu włączamy trailing stop?
michaelion pisze: Można też próbować zamykać 2/3 na pierwszym TP a resztę przestawić na BE i celować w następny poziom FIBO
Też od razu o tym pomyślałem 8)
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

michaelion
Stały bywalec
Stały bywalec

TL

Co do trailing stopa to mam mieszane uczucia i staram się go nie używać ponieważ w 80% przypadków trade zamyka sie na zero, a przy tej strategii liczy się konkretny target

ODPOWIEDZ