Eur/Usd & Gbp/Yen analizy i prognozy by crocopip part 3

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: crocopip »

trader0002 pisze:luki otwarcia zamknięcia z Piątku
no przecież piatek według ogólnie przyjętych zasad skończył się własnie z końcem niedzieli. może inaczej. za zakończenie ubiegłego tygodnia uważa się godzinę 0:00 GMT więc piatek konczy się za niecałe 2h. przynajmniej tak to powinno być uwzględnione w budowie świeczek.

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

crocopip pisze:za zakończenie ubiegłego tygodnia uważa się godzinę 0:00 GMT więc piatek konczy się za niecałe 2h. przynajmniej tak to powinno być uwzględnione w budowie świeczek.
Ze względu na różnice w strefach czasowych to jest ciekawe zagadnienie, którą właściwie godzinę przyjmować za godzinę zamknięcia tygodnia lub dnia. Zauważyłem, że dużo osób przykłada większą wagę do godziny 5 pm EST, czyli 23:00 naszego czasu, uznając ją za moment zamknięcia świecy dziennej (pokrywa się to mniej więcej z zamknięciem rynku w Nowym Jorku). Z drugiej strony godzina 0:00 GMT przyjmowana jest jako moment otwarcia rynku w Tokio, czyli pierwszego ważnego rynku, który otwiera się po weekendzie - parę godzin wcześniej otwierają się Nowa Zelandia i Australia, ale raczej zbyt wielkiej płynności ze sobą nie niosą, więc nie są zbyt istotne.
Jeśli patrzy się na formacje świecowe na interwale dziennym, to robi sporą różnicę, którą strefę czasową przyjmie się za tą "właściwą".

Awatar użytkownika
player1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: player1 »

Właściwa strefa czasowa to GMT+1, czyż nie

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

FXfighter pisze:
crocopip pisze:za zakończenie ubiegłego tygodnia uważa się godzinę 0:00 GMT więc piatek konczy się za niecałe 2h. przynajmniej tak to powinno być uwzględnione w budowie świeczek.
Ze względu na różnice w strefach czasowych to jest ciekawe zagadnienie, którą właściwie godzinę przyjmować za godzinę zamknięcia tygodnia lub dnia. Zauważyłem, że dużo osób przykłada większą wagę do godziny 5 pm EST, czyli 23:00 naszego czasu, uznając ją za moment zamknięcia świecy dziennej (pokrywa się to mniej więcej z zamknięciem rynku w Nowym Jorku). Z drugiej strony godzina 0:00 GMT przyjmowana jest jako moment otwarcia rynku w Tokio, czyli pierwszego ważnego rynku, który otwiera się po weekendzie - parę godzin wcześniej otwierają się Nowa Zelandia i Australia, ale raczej zbyt wielkiej płynności ze sobą nie niosą, więc nie są zbyt istotne.
Jeśli patrzy się na formacje świecowe na interwale dziennym, to robi sporą różnicę, którą strefę czasową przyjmie się za tą "właściwą".
mi również robi to sporą różnicę i z obserwacji wiem że korzystając z 2 profesjonalnych platform (reuters i cqg) za czas platformy przyjmowano gmt. co prawda nigdy wcześniej nie zwracałem na to szczególnej uwagi gdyż zaczynałem pracę o 8 naszego czasu (a platforma z której korzystam w domu to też gmt) ale zdaję sobie sprawę że chyba większość pro treaderow na świecie korzysta m.in z platformy reutersa plus to że jednak London market kręci tym biznesem.

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

ale zdaję sobie sprawę że chyba większość pro treaderow na świecie korzysta m.in z platformy reutersa plus to że jednak London market kręci tym biznesem.
Kiedyś zadałem w ty wątku pytanie odnosnie optymalnego czasu na platformie bo miałem spore wątpliwości które zdecydowanie uciąłeś. Sprawę komplikuje fakt że kilka lat temu w UK wprowadzono czas LST (London Summer Time) czyli GMT+1 który odpowiada czasowi letniemu w Polsce (GMT+2) i będzie obowiązywał do pazdziernika. Zatem paradoksalnie w Londynie nie obowiązuje aktualnie czas GMT+0 ! Wiem też że niektórzy inwestorzy uznają za koniec dnia zamknięcie giełdy w Nowym Yorku. Croco czy na Twojej platformie czas nigdy się nie zmienia na letni lub zimowy i napewno zawsze obowiązuje GMT+0 ?

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

bigben pisze:
ale zdaję sobie sprawę że chyba większość pro treaderow na świecie korzysta m.in z platformy reutersa plus to że jednak London market kręci tym biznesem.
Kiedyś zadałem w ty wątku pytanie odnosnie optymalnego czasu na platformie bo miałem spore wątpliwości które zdecydowanie uciąłeś. Sprawę komplikuje fakt że kilka lat temu w UK wprowadzono czas LST (London Summer Time) czyli GMT+1 który odpowiada czasowi letniemu w Polsce (GMT+2) i będzie obowiązywał do pazdziernika. Zatem paradoksalnie w Londynie nie obowiązuje aktualnie czas GMT+0 ! Wiem też że niektórzy inwestorzy uznają za koniec dnia zamknięcie giełdy w Nowym Yorku. Croco czy na Twojej platformie czas nigdy się nie zmienia na letni lub zimowy i napewno zawsze obowiązuje GMT+0 ?
tak, wątpliwości biorą się stąd stąd że mt4 mają czas taki jaki sobie zapragną.... więc co broker mt4 to jakiś tam czas. ale jak tak sobie myślę to właśnie gmt raczej jest tym właściwym. w dukasie również jest zawsze gmt.
i godziny z niedzieli są chyba dzielone na dni. można zrobić świece niedzielną ale to wprowadza zamieszanie.

trader0002
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader0002 »

Jak transakcje i plan gry ??

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

Witam,

no i mamy zaskakujący poniedziałek. po wstępnej analizie wiemy że ruch w sesji Azjatyckiej był na wpływach apetytu po danych z Chin. jak dla mnie to trochę mało na zmianę trendu na euro ale różnie może być. jestem w shorcie z oczekiwanym tp 1.2712 ale będę z uwagą obserwował okolice 1.2770 gdzie w ubiegłym tygodniu euro bylo dość często sprzedawane.

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

trader0002 pisze:Jak transakcje i plan gry ??
bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marmon »

EU znowu ładnie respektuje fibo 23,6 odbiło co do pipsa od 2796

Zablokowany