EA oparte na RSI

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
Mariusz M.
Gaduła
Gaduła

EA oparte na RSI

Nieprzeczytany post autor: Mariusz M. »

Witam.

Jestem totalnym nowicjuszem w temacie programowania i jest to chyba mój pierwszy post tutaj.
Do automatów podchodzę raczej bezpłciowo, bo jak dla mnie te oparte na MT4 to pięknie działają tylko na danych historycznych z SL ustawionym w kosmos lub w ogóle bez niego.
Te z którymi mam do tego momentu do czynienia to :

- głównie czyszczą systematycznie konto w kilka dni
- po "wycyrklowaniu" ustawień zarabiają nawet 10lat wstecz, ale kasują konto w dwa tygodnie potem
- w ogóle nie dają się ustawić

Ostatni mocno testuję The chanel scalper 1.1 oraz RSI_scalper - jednak jest z nimi coś czego nie potrafię zrozumieć i nie wiem jak to zmienić, chodzi mianowicie o to, że otwierają pozycje w takich miejscach, że przeczy to wszelakiej logice i chyba głównie zarabiają dla tego, że wykres to jakaś amplituda, która jest raz na górze a raz na dole i prędzej czy póżniej coś się zamknie a coś otworzy.

Zakupiłem jakiś czas temu system na allegro i w sumie działa on bo koleś nawet na moją prośbe ( podobno nie tylko moją) założył demo konto i przez prawie dwa miechy on się tam buja podwajając je, ze 100$ zrobiło 200(prawie).

Wynik fajny nie powiem, ale czy satysfakcjonujący ? 100$ w miesiąc ?
Był taki moment że w wyniku wysokiego SL- a może nawet jego braku, ponad 60% depo było na minusie, za jakiś czas wyszło na plus ale jak bym miał tam 10 000$ i pewnego dnia patrzę a tam -6000 ... - to bym się chyba sam oscalpował, jak dla mnie za duże ryzyko.

Dlatego mam pytanie do was jako fachowców w temacie :

Czy można zbudować EA oparte na wskaźniku RSI który po przekroczeniu wartości 70 a następnie dopiero w momencie gdy zawróci czyli przetnie linie od góry otworzy pozycję short i odwrotnie gdy przetnie i zawróci na lini 20 otworzy pozycję długa ??

Zamknięcia z ręki bo raczej bym wolał pilnować taki automat i stratne pozycje o określonym % strat zamykać, natomiast TP albo przesuwać albo pozostawić, np dla EA luktom, wtedy też i SL będzie z automatu.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.
Chce spróbować napisać takie EA ( chyba że już jest) taki mój pierwszy krok w tym kierunku.
"Jedyny łatwy dzień... był wczoraj "

Awatar użytkownika
K.Czereśniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: K.Czereśniak »

Takie EA do RSI już jest, wystarczy poszukać

Co do EA z allegro to zapewne chodzi Ci o GridSkalp. Ostatnio był o nim temat w czasówkach. Jakiś gościu po zapuszczeniu go na real dostał siwych włosów i zażądał od sprzedawcy zwrotu kasy....

Jego autor na Demie Admiralsa miał ostatnio -350 pips na minusie i tylko cudem konta mu nie wyzerowało, brakowało kilkunastu pips, na jego szczęście jednak rynek się odwrócił

Awatar użytkownika
Mariusz M.
Gaduła
Gaduła

Witam.

Sciągnałem sobie dwa znalezione roboty oparte na RSI :

- RSI_MA_Scalper
- RSI

oba niestety otwierają pozycje w momencie przekroczenia wyznaczonej lini ( np 70 lub 30) niezaleznie od kierunku z którego sa przecinane :

Zapis w EA :

if (diRSI0>80){
OpenSell();
return(0);

Natomiast mi chodzi o to aby to polecenie zamienić na ciąg który otworzy pozycję np sell po wykonaniu nastepującego ciągu cyfr :

70>75>80>85>80>75>70 i teraz dopiero pozycje sell.

Nie bardzo wiem jak to przerobić, ktoś ma pomysł ??

Znalazłem jeszcze takie zapisy :

Buy = False;
if (RSIb<20)
Buy = True;

Sell = False;
if (RSIs>80)
Sell = True;

oraz:

extern int BuyRSI = 6;
extern int SellRSI = 94;
.
.
.

double diRSI0=iRSI(NULL,60,2,PRICE_CLOSE,0);
double diRSI1=iRSI(NULL,60,2,PRICE_CLOSE,0);
.
.
.
if ((diRSI0<BuyRSI) && BuyTradeAllowed){
OpenBuy();
return(0);
}

if ((diRSI1>SellRSI) && SellTradeAllowed){
OpenSell();
return(0);
}

Ps.

Czemu wydaje mi się, że ktoś mi tego posta usunął ?
Napisałem jeszcze raz jak coś proszę o wyjaśnienie czemu.

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

Mozesz sobie samemu cos takiego stworzyc bez umiejetnosci programowania.
QTRADE w pogoni za klientem wystawia coraz to nowsze cacka, ktore, przypuszczam dzialaja tylko na tej platformie.
Linki w jezyku niem:
http://stephanie.qtrade.de/01%20Erstellen.mp4
http://stephanie.qtrade.de/02%20Installieren.mp4
http://stephanie.qtrade.de/03%20Backtests.mp4
http://stephanie.qtrade.de/04%20Optimierung.mp4

oraz maly zrzut (jak dla mnie to za malo mozliwosci) , ale pomoc jak na poczatek nie zla. Moze bedzie kiedys mozliwosc tworzenia wlasnych EAs w oparciu o wiecej parametrow.
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Awatar użytkownika
Mariusz M.
Gaduła
Gaduła

Dzięki za pomoc ale te linki za wiele mi nie pomogły bo to dalej są ustawienia które opisałem powyżej a mi zależy na stworzeniu określonego ciągu do spełnienia aby system otworzył pozycje.

Nie ukrywam, że swój system bazuję na tych które istnieją, edytuję je w metaeditor i staram się przerabiać po swojemu ucząc się tym samym co do czego służy itp...

Zawsze byłem zwolennikiem działania praktycznego niż czytania książek, tak uczyłem się na mechanika..książki jakieś były, ale dopiero jak rozebrałem kilka silników i kilka samochodów, nauczyłem się je naprawiać.

Więc ponawiam pytanie/prośbę - chyba lepiej pasuje, czy ktoś pomoże mi w stworzeniu takiego ciągu, czy jest to w ogóle możliwe(podobno nie ma rzeczy nie możliwych).

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

ps.

nie liczę że ktoś mi tu napisze gotowy scrypt, ale chociaż mnie naprowadzi jak to zrobić.

ODPOWIEDZ