Dzwignia

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hyld3n »

Ta ustawiona na platformie to maxymalna jaka mozesz wykorzystac a to jaka wykorzystasz to juz twoja sprawa - wiec idac tym tokiem rozumowania - no tak sa 2 dzwignie.

No i zauwaz ze wielkosc * kurs to jest to samo co wartosc :)

Oczywiscie w przypadku np GBP/JPY zeby otrzymac wartosc w usd mnozymy wielkosc pozycji przez kurs gbp/usd

Hmmm nigdy nie sadzilem ze o dzwigni moze powstac ponad 20 postowa dyskusja

Pozdrawiam

cannarek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cannarek »

traderka ma racje - dla poczatkujacych to BARDZO wazny topic. przeczytalem i juz wiem o co chodzi w dzwigni. natomiast mam jedno pytanie (jak przystalo na poczatkujacego):
ile to jest 1 lot? od czego to zalezy?

dzieki i pozdrawiam
cannarek

ps.pytanie moze glupie ale to czesc forum dla beginersow :)
cannarek trading - godzina tygodniowo, srednio +5% miesiecznie:)

FF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: FF »

Z tymi dwoma dzwigniami to z kolei ja nie rozumiem. Ja sobie to wyobrazam tak, ze tak naprawde gra toczy sie zawsze z jedna dzwignia i to na dodatek jedna stala! ;) Potwierdza to niejako fakt, ze bez wzgledu na "umowna " dzwignie na jaka sie decydujemy zabezpieczenie wynosi zawsze np. 1% - czyli max dzwignia na takiej platformie to 100. Jesli do gry ustawimy sobie dzwignie 10 to jako zabezpieczenie dalej idzie 1%. Inaczej mozna powiedziec, ze gramy z dzwignia 100 na 10% naszego kapitalu, a 90% nie uczestniczy w grze i stanowi tylko zabezpieczenia dla MC.

Nie wiem jak wyglada to od strony brokera, ale moze gdy klienci srednio preferuja dzwignie np. 5 a broker gra z dzwignia 100 (maxymalna dzwignia platformy) to 5% uzywa do zabezpieczenia transakcji na rynku Forex, 95% kapitalu zgromadzonego od klientow lezy na rachunku. Wiec zeby nie lezalo to pewnie cos z tym robia... :twisted:

cannarek
Stały bywalec
Stały bywalec

ufff.... pytanie chyba nie takie glupie jak myslalem:)) albo o wiele bardziej glupsze - sprobuje jeszcze raz:

ile to jest 1 lot? od czego zalezy?

pozdrawiam

ps.w przyklejonym przez bodajze gandalfa slowniku nie ma tego pojecia

hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hyld3n »

1 Lot to 100 000 (czegokolwiek) natomiast czesto uzywamy slowa "Lot" w odniesieniu po prostu do wielkosci pozycji jaka ktos gra - niemniej jednak prawidlowo Lot to 100 K (E/Dol , E/Jen , Dol/Jen , itd)

cannarek
Stały bywalec
Stały bywalec

thx:)

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Nie. Masz cały czas $1100. Dzięki lewarowi 1:100 możesz otworzyć te 0.5 lota i wtedy taką ($50000) pozycja dopiero grasz. Jeśli kurs spadnie o 100 pips to stracisz $500 więc zostanie Ci $600.
Trade what you see, NOT what you hear or think

ODPOWIEDZ