Dźwignia i zerowanie konta

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
termometr123
Gaduła
Gaduła

Dźwignia i zerowanie konta

Nieprzeczytany post autor: termometr123 »

Witam,mam może nieco banalne pytanie,otóż załóżmy że mam tysiąc złotych które inwestuję z dźwingnia 1:100 czyli teoretycznie gram za 100tys. Jak wiadomo przy takim lewarze strata jednego pipsa to kupa kasy. Co się dzieje w momencie kiedy pozycja przynosi stratę 50tys a ją zamykam? zostaje mi na koncie 500zł czyli połowa? Mam jeszcze jedno pytanie: jak przeliczyć ile warty jest jeden pips przy danej zainwestowanej kwocie?

green7
Maniak
Maniak

Re: Dźwignia i zerowanie konta

Nieprzeczytany post autor: green7 »

termometr123 pisze:Co się dzieje w momencie kiedy pozycja przynosi stratę 50tys a ją zamykam? zostaje mi na koncie 500zł czyli połowa?
A czy spodziewasz się, że jeśli Twoja pozycja zarobi 50 tys. to dostaniesz z tego 500 zł ?
Pewnie nie - prawda ?
Gdyby tak się działo to jaki sens miała by dźwignia skoro i tak byś tracił/zarabiał tylko jakąś tam część kwoty którą pozycja wypracowała ?
termometr123 pisze:Co się dzieje w momencie kiedy pozycja przynosi stratę 50tys a ją zamykam?
W Twoim przykładzie to nie możliwe. Nie ma takiego momentu. To ile straciłeś na pozycji = temu ile ubyło z Twojego konta. Pozycja straci 700 zł i zostanie automatycznie zamknięta przez brokera (Stop Out), Tobie zostanie z wpłaconego tysiąca 300 zł.
termometr123 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie: jak przeliczyć ile warty jest jeden pips przy danej zainwestowanej kwocie
Pips to jakaś tam część (np. 0.0001) całości. Jak więc pomnożysz zainwestowaną kwotę przez tą część to otrzymasz wartość.
Np: kwota 100000 * 0.0001 = 10 (czegoś tam).
Green
Obrazek
Obrazek

termometr123
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: termometr123 »

ok wiele mi to wyjaśniło. Stosowanie dżwigni jest w takim razie baaardzo dużym ryzykiem. Dzięki wielkie! :564:

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Sildra »

Też miałem te rozterki na początku i dlatego popełniłem taką tabelę, która dość dobrze pomaga w opanowaniu takich kalkulacji. Miłego użytkowania!

http://forex-nawigator.biz/forum/pomocn ... 19711.html
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

ODPOWIEDZ