Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

WEJŚCIE NR 3

Long 1,4061
SL 1,4022 (ryzyko 1,7%) (po przesunięciu)
TARGET 1,4400

ZYSK:
cała pozycja zamknięcie 1,4022 (zysk -1,7%)

BILANS cząstkowy od 11.07.2011:
-6,1%
DD -12,1%

Screen jest z M15. Wcześniejsza analiza wciąż aktualna.
Wrzucam z lekkim poślizgiem - urlop zobowiązuje :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 4

Long 1,4117
SL 1,4066 (ryzyko 2,0%)
TARGET 1,4400

ZYSK:
I połowa pozycji zamknięcie ...
II połowa pozycji zamknięcie ...

-6,1%
DD -12,1%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

szaman1977
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: szaman1977 »

Andrzeju - mam pytanie o Twoje SL

dlaczego nie stawiasz go tak, aby negowaly cala Twoja koncepcje ?

przyklad - dlaczego teraz nie stawiasz stopa ponizej punktu C na Twoim wykresie ? dostaniemy B rozbudowane i SL bedzie zaliczony a koncepcja jak najbardziej poprawna

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Ja odpowiem dlaczego ja bym zrobil tak jak Andrzej. W wielu ksiazkach przeczytasz ze tak sie wlasnie stawia stopa - zeby negowal. Jednak ksiazki maja na celu glownie uwiarygodnienie danej teorii - innymi slowy im wieksza skutecznosc tym bardziej sie wydaje ze autor wie o czym pisze.

W praktyce juz nie chodzi o to zeby jak najczesciej miec racje, ale zeby jak najwiecej zarabiac. W duzym uproszczeniu funkcja naszego zarobku wyraza sie wzorem: skuteczność x RR factor. Mamy tu 2 zmienne negatywnie skorelowane - ze statystycznego punktu widzenia zwiekszajac skutecznosc spada nam RR, i odwrotnie.Naszym celem jest maksymalizacja wartosci funkcji zarobku, skutecznosc to tylko cząstkowa. Tyle teorii.

Moze dodam jeszcze tylko ze imho duzo latwiej niz skutecznosc mozemu "podkrecac" RR. Tutaj znow mamy 2 czynniki: SL i TP. I tutaj tez mam pewna teorie: o ile TP powinien wynikac z oczekiwan co do rynku, jego zmiennosc raczej nagle nie eksploduje, o tyle w podkrecaniu SL wlasciwie nie ma ograniczen (a pamietajmy ze np zmniejszenie stopa z 40 do 20 podwaja nam RR - o ile skutecznosc nie spadnie nam przy tym wiecej niz o polowe to funkcja zysku wychodzi nam na plus).

Na przykladzie trejdu - zakladamy ze tp i wejscie jest stale, czyli tp w pipsach to 283. Sl wynosi 51. Gdyby przyjac sl negujacy musialby on wynosic 105 pipsow (a tp to wciaz 283...). W tej sytuacji RR spada o ponad polowe - z ok 5,6 do ok 2,75 (licze w pamieci wiec sorry za ew bledy).
Przy zalozeniu ze skutecznosc autora w tej "podkreconej rozgrywce nie spadnie bardziej niz o 50% to zysk wzrasta. A mysle ze przy odrobinie doswiadczenia spadek skutecznosci bedzie duzo nizszy, wiec suma summarum, ryzyko sie oplaci.

Wzrasta tez niestety DD wiec trzeba miec na uwadze swoje priorytety, jako ze nie mozna tak bez konca podkrecac ustawien. Szczegolnie ze nasza psychika preferuje wyzsza skutecznosc przy nizszym RR, anizeli odwrotnie.

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Oczywiście Dawid ma absolutną rację. Zobacz na RR jaki wyliczał Andrzej do tej pory. Przy zwiększeniu jeszcze bardziej odległości do SL, zachowaniu TP i takiej samej skuteczności system może przestać być opłacalnym. Zresztą to czy ma się rację co do koncepcji nie ma żadnego znaczenia. Ważne jest takie dobranie parametrów SL-TP przy danej skuteczności, które będą warunkowały odpowiedni RR. Andrzej dopiero zaczyna, więc potrzebuje jeszcze troszkę czasu na ich odpowiednie dopasowanie. Wraz z nabywaniem doświadczenia powinno być to coraz lepiej widoczne.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wszedłem, żeby wpisać do dziennika zamknięcie pierwszej połówki i widzę, że pojawił się ciekawy temat. W tej chwili z powodu urlopu udzielam się rzadziej niż zwykle więc wybaczcie mi dość późną reakcję.
Generalnie negacja danego ruchu (tym bardziej w teorii fal Elliotta) jest rzeczą istotną. Faktycznie jedną kwestią jest ryzyko jakie jest akceptowane do pewnego momentu, a drugą RR. Większy stop oznacza dla mnie mniejszą ilość mikrolotów na pozycję, a do tego dla zachowania RR na poziomie min. 1:2 wymaga większego zysku. Jeśli mam grać stopem np 100 pipsów, to czasami właśnie kwestia "posiadania racji" jest dla mnie o tyle mniej istotna, że wolę w takim wypadku wejść ponownie niżej/wyżej i w przypadku ponownego wystopowania zaoszczędzić na posiadaniu racji ileś tam procent/pipsów.
Niestety nie ma złotego środka i tak jak słusznie zauważył to Piotr, wymaga to doświadczenia, testów i jeszcze raz doświadczenia. Najlepszym przykładem może być moje poprzednie wejście, które wpisałem do dziennika już po podniesieniu stopa. Gdybym go nie ruszył, nie zostałbym wystopowany i do teraz miałbym otwartą pozycję. Mylnie oceniłem koniec drugiej fali na dołku, gdzie przesunąłem stopa. W tej sytuacji właśnie kierowałem się zanegowaniem ruchu i to mnie zgubiło.
Faktycznie DD wzrosło do rekordowej wartości. Chciałbym, żeby to był rekord wszech czasów, ale pewnie nie będzie. Do końca urlopu testów nie będzie, ale po trzeba będzie popracować nad tym.
W każdym razie wszelkie sugestie mile widziane :wink:
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WYJŚCIE NR 4

Long 1,4117
SL 1,4066 (ryzyko 2,0%)
TARGET 1,4400

ZYSK:
I połowa pozycji zamknięcie 1,4233 (zysk 2,4%)
II połowa pozycji zamknięcie ...

-3,7%
DD -12,1%
Brett Steenbarger

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

andymen pisze: W każdym razie wszelkie sugestie mile widziane :wink:
Ja mam sugestie troche z innej beczki... Jak urlop to urlop, warto czasami odpoczac od tradingu i nabrac dystansu :wink:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Yankee pisze: Ja mam sugestie troche z innej beczki... Jak urlop to urlop, warto czasami odpoczac od tradingu i nabrac dystansu :wink:
Wierz mi Yankee że chętnie zastosowałbym się do Twojej rady, ale to silniejsze ode mnie. Dodatkowo dzisiaj kiepska pogoda, więc opalanie, kąpiele i spacery odpadają. A co najważniejsze przy moim obecnym podejściu, to i tak to jest urlop od forexa, bo patrzę na wykres 2-3 razy dziennie (wczoraj raz :wink: ).
W każdym razie mam w planach odpoczynek od forexa na sobotę i niedzielę :D
Życzcie mi dobrej pogody, a nie zobaczycie mnie przez tydzień :lol:
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WYJŚCIE NR 4

Long 1,4117
TARGET 1,4400

ZYSK:
II połowa pozycji zamknięcie 1,4406 (zysk 6%)

2,3%
DD -12,1%
Brett Steenbarger

ODPOWIEDZ