Dziennik Waldiego
Dziennik Waldiego
Witam wszystkich
Ogólnie ujmując gram kierując się PA.
Moim podstawowym TF na, którym podejmuję decyzje jest H4 w oparciu o wyższe TF, szczególnie daily.
Wchodzę zgodnie z kierunkiem na H4 poruszając się pomiędzy S/R , kanałami, LT.
Moment wejścia ustalam i precyzuje na niższych TF M5, M15.
Podpieram się zasadami zaczerpniętymi z SPGM, jako jeden z kilku czynników wspomagających decyzje.
Gram na koncie realnym na sesji europejskiej i amerykańskiej, głównie na eur/usd.
Używam w swoich analizach :
Stocha - tylko na wyższych TF
Fibo
Średnie 5 i 20 sma - dla SPGM
w dużym stopniu ułatwiające i automatyzujące nanoszenie bieżących kanałów i S/R zaczerpnięte od TRO :
SHI Channel - tylko na niższych TF, na wyższych sam nanoszę na wykres
DYNAMIC FIBS SR
oraz
Sessions + candle m - dla określenia kierunku i sytuacji panującej podczas sesji w danym dniu, do czego zainspirował mnie Kerimb.
To tak w ogólnym zarysie, w trakcie pisania dziennika będę starał się dokładniej przedstawić moje zasady i podejmowane decyzje.
Ogólnie ujmując gram kierując się PA.
Moim podstawowym TF na, którym podejmuję decyzje jest H4 w oparciu o wyższe TF, szczególnie daily.
Wchodzę zgodnie z kierunkiem na H4 poruszając się pomiędzy S/R , kanałami, LT.
Moment wejścia ustalam i precyzuje na niższych TF M5, M15.
Podpieram się zasadami zaczerpniętymi z SPGM, jako jeden z kilku czynników wspomagających decyzje.
Gram na koncie realnym na sesji europejskiej i amerykańskiej, głównie na eur/usd.
Używam w swoich analizach :
Stocha - tylko na wyższych TF
Fibo
Średnie 5 i 20 sma - dla SPGM
w dużym stopniu ułatwiające i automatyzujące nanoszenie bieżących kanałów i S/R zaczerpnięte od TRO :
SHI Channel - tylko na niższych TF, na wyższych sam nanoszę na wykres
DYNAMIC FIBS SR
oraz
Sessions + candle m - dla określenia kierunku i sytuacji panującej podczas sesji w danym dniu, do czego zainspirował mnie Kerimb.
To tak w ogólnym zarysie, w trakcie pisania dziennika będę starał się dokładniej przedstawić moje zasady i podejmowane decyzje.
Na początku przedstawiam ekran , który daje obraz szerokiej perspektywy.
Na dziennym wykresie kształtuje się nam trójkąt symetryczny.
H4 po naruszeniu i odbiciu się od dolnej linii kanału konsolidował się i wybił dołem.
Drugi ekran przedstawia nam sytuacje z punktu widzenia SPGM.
Podstawowy wykres dla SPGM zawiera tylko dwie średnie 5 i 20 SMA ale ja lubię mieć na nim dodatkowo naniesione linie kanałów.
Zaznaczyłem na H1 obszar konsolidacji. Po wybiciu czekam na potwierdzenie kierunku zgodnie z SPGM, ja robię to na M15lub M5 zależnie od układu S/R, kanału,LT.
Na dziennym wykresie kształtuje się nam trójkąt symetryczny.
H4 po naruszeniu i odbiciu się od dolnej linii kanału konsolidował się i wybił dołem.
Drugi ekran przedstawia nam sytuacje z punktu widzenia SPGM.
Podstawowy wykres dla SPGM zawiera tylko dwie średnie 5 i 20 SMA ale ja lubię mieć na nim dodatkowo naniesione linie kanałów.
Zaznaczyłem na H1 obszar konsolidacji. Po wybiciu czekam na potwierdzenie kierunku zgodnie z SPGM, ja robię to na M15lub M5 zależnie od układu S/R, kanału,LT.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wejście
nastąpiło na M5 na świecy spadkowej bez powrotu, bezpośrednio po zakończeniu się świecy korekcyjnej
nastąpiło na M5 na świecy spadkowej bez powrotu, bezpośrednio po zakończeniu się świecy korekcyjnej
Ostatnio zmieniony 08 lip 2011, 10:49 przez waldi122, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Q600 masz racje, zawahałem się i wszedłem później kilka pipsów niżej, tak jak podawałem - na świecy spadkowej bez powrotu, bezpośrednio po zakończeniu się świecy korekcyjnej.Q600 pisze:Obawiam sie ze to sell za nisko i za pozno... - na razie walczy ze wsparciami bo dolar sie umacnia.
Ale ja np wciaz uwazam to za korekte wczorajszego wzrostu - wiec uwazaj na pozycje.
Wejście zgodne z SPGM dla wybicia dołem z konsolidacji powinno nastąpić nieco wcześniej. Wchodzimy po pierwszym teście SMA5 gdy cena powraca i przecina średnią. Prawdą jest, że tracimy przez to trochę pipsów ale dzięki temu odsiewamy znaczną część fałszywych wybić.
Pozycję było można przetrzymać dłużej. Wybrałem w tamtym momencie wariant minimalny.
Dla TP można zastosować jeden z warunków :
TP = 2 x SL
Na S/R, linii kanału lub LT
Po zamknięciu się trzeciej świecy powyżej SMA5
Na H1 cena wybiła się dołem z konsolidacji, co zostało potwierdzone przez SPGM na M15 i M5. Z wejściem jednak czekam ze względu na dojście ceny do dolnej linii trójkąta na wykresie dziennym. Czekam na potwierdzenie tego przebicia.