wojtek1976 pisze:graj z trendem to wystarczy

Wzialem 5 shortow na CHFPLN i prawie otarlem sie o bankructwo. Bralem po 3.21x, ale zanim polecialo jeszcze na 3.35. Takze musze osobiscie podziekowac Tuskowi za "interwencje"

Powiedzialem sobie, ze jak sie z tego wykaraskam to koniec z fx w ten spobob. No i dzisiaj rano wyszedlem z shortow, niech spada dalej na zdrowie, ale juz beze mnie

Wylecialem na SL z ropy. Takze na chwile obecna Long na miedzi, 2 shorty na EURUSD, short na USDCHF i Short na EURGBP. Wszystko planuje zamknac jak najszybciej. Stopy eurusd na dolkach z pazdziernika/listopada, EURGBP 0.91x, miedz 3000, usdchf - mentalnie 1.9.
Tak czy owak, wyplacilem dzis wiekszosc kasy z xtb. Chyba bedzie lepszy pozytek jak tymczasowo zaplace za przyszle komorne, internet i telefon
Wracamy do poczatkow, czyli do pierwszego postu, czyli trend, trend, trend. Jesli chodzi o mnie to nie ma drogi na skroty. Cel to utrzymywac sie z tego, a zarobienie nawet i 20k na jednym szczesliwym strzale to droga donikad. Zaczalem pisac system typu trend following. Idea jest prosta, ma szukac linii trendow za pomoca regresji liniowej(a jak doczytam to moze i innych regresji

) Z tym, ze regresja ma uwzgledniac nie wszystkie punkty, ale lokalne minima/maksima. Czyli na biezaco szukamy takich kombinacji lokalnych minimow/maksimow, by kreske przez nie poprowadzona mozna bylo nazwac linia trendu. Idea prosta, diabel tkwi w szczegolach

Jesli ktos ma jakies namiary na podobne prace to chetnie bym sie zapoznal albo jakiekolwiek informacje na temat trendfollowing...
Zeby nie byc goloslownym to kod(java) jest tutaj
http://code.google.com/p/expertadvisor/ ... #svn/trunk, ale jeszcze long way przede mna zanim cokolwiek bede mogl powiedziec, bo olalem platforme mql i od podstaw wszystko pisze. Wiem, ze jest opcja integracji z mql przez .ddl, ale jako ze na codzien java to latwiej mi bylo zaczac w javie. Bede dawal znac jak mi idzie