Dzień dobry.
Jaki jest poziom Stop Out w Dukascopy Europe?
I jak wygląda sprawa slippage? Jest? Jest spory? Duży? Tak gdzieś kiedyś wyczytałem...
A poślizgi na danych?
Dukascopy - ECN
Re: Dukascopy - ECN
W Dukascopy Stop-out i Margin Call zależą od stopnia wykorzystania dźwigni. Nie ma tu MT4 i operowania na Margin Levelu.
Na dole po otwarciu pozycji pojawia się wyrażony w % stopień wykorzystania lewaru. Przy 100% następuje MC i nie można otwierać kolejnych pozycji. Przy 200% następuje Stop-Out, gdzie w Dukascopy oznacza automatyczny częściowy hedging najbardziej stratnej pozycji. Więcej informacji znajdziesz u nas na forum, w naszej instrukcji JForex oraz na samej stronie Dukascopy.
Co do poślizgów - występują, tak jak u wszystkich brokerów ECN. Ich skala zależy od sytuacji na rynku w danej chwili oraz od samej pary walutowej. Na danych makro wystąpienie poślizgu ma większe prawdopodobieństwo.
Na dole po otwarciu pozycji pojawia się wyrażony w % stopień wykorzystania lewaru. Przy 100% następuje MC i nie można otwierać kolejnych pozycji. Przy 200% następuje Stop-Out, gdzie w Dukascopy oznacza automatyczny częściowy hedging najbardziej stratnej pozycji. Więcej informacji znajdziesz u nas na forum, w naszej instrukcji JForex oraz na samej stronie Dukascopy.
Co do poślizgów - występują, tak jak u wszystkich brokerów ECN. Ich skala zależy od sytuacji na rynku w danej chwili oraz od samej pary walutowej. Na danych makro wystąpienie poślizgu ma większe prawdopodobieństwo.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Chodziło mi właśnie o porównanie skali poślizgów w stosunku do innych brokerów ECN. Wiem, że ciężko to wiarygodnie zmierzyć, ale chodzi mi o powszechną opinię/wrażenia, w tym Twoją.
Moja opinia jest taka, że każda opinia będzie subiektywna, a zatem małoznacząca
. W dodatku szerokim łukiem omijam dane makro. Nie da się tego obiektywnie zmierzyć. Trzeba by wystawiać identyczne zlecenia u kilku brokerów ECN przez dłuższy czas w różnych warunkach rynkowych, aby móc to dokładnie zbadać. Wiem o sytuacjach, gdzie w Dukascopy na danych były większe poślizgi niż np. w mForex ale też wiem o sytuacjach odwrotnych lub nawet gdzie występowały poślizgi pozytywne. Najlepiej samemu potestować nawet na małym wolumenie swoją strategię - tylko to da wiarygodny pogląd na to czego możemy się spodziewać.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Niestety masz rację, bez testów ani rusz. Obawiam się tylko poślizgów rzędu 15-20 pipsów na każdych większych danych, nawet jeśli nie odbiegają znacząco (tylko trochę) od prognoz.
Zdziwiło mnie za to, że spready są stosunkowo wysokie (najczęściej ze dwa razy wyższe niż u top 10 brokerów z myfxbook pod względem spreadu).
A powiedz mi jeszcze dwie rzeczy:
1. rozumiem, że rabat prowizji wynikający z założenia konta przez forexclub naliczany jest od pierwszego miesiąca?
2. zniżki na prowizję wynikające z wielkości obrotu, które oferuje Dukascopy, funkcjonują w kolejnym miesiącu po uzyskaniu danego poziomu obrotu?
I drobiazg, który zawsze budzi moje wątpliwości - dla Dukascopy obrót to suma wielkości pozycji otwartych i zamkniętych? Czyli jeśli otworzę i zamknę jednego lota EUR/USD, to mój obrót wynosi ~268000$?
Zdziwiło mnie za to, że spready są stosunkowo wysokie (najczęściej ze dwa razy wyższe niż u top 10 brokerów z myfxbook pod względem spreadu).
A powiedz mi jeszcze dwie rzeczy:
1. rozumiem, że rabat prowizji wynikający z założenia konta przez forexclub naliczany jest od pierwszego miesiąca?
2. zniżki na prowizję wynikające z wielkości obrotu, które oferuje Dukascopy, funkcjonują w kolejnym miesiącu po uzyskaniu danego poziomu obrotu?
I drobiazg, który zawsze budzi moje wątpliwości - dla Dukascopy obrót to suma wielkości pozycji otwartych i zamkniętych? Czyli jeśli otworzę i zamknę jednego lota EUR/USD, to mój obrót wynosi ~268000$?
Nie wiem jak na MyFxBook ale średnie wartości są podawane na stronie Dukascopy
po wejściu na stronę główną z prawej strony.
Ad.1) Rabat naliczany jest od początku istnienia rachunku. Zwrot prowizji wynikający z rabatu następuje do 10-tego dnia kolejnego miesiąca.
Ad.2) Obniżka prowizji Dukascopy funkcjonuje od momentu przekroczenia danego progu do końca tego samego miesiąca - potem wartość obrotu jest zerowana.
Obrót to suma wolumenu z otwarcia i zamknięcia.

Ad.1) Rabat naliczany jest od początku istnienia rachunku. Zwrot prowizji wynikający z rabatu następuje do 10-tego dnia kolejnego miesiąca.
Ad.2) Obniżka prowizji Dukascopy funkcjonuje od momentu przekroczenia danego progu do końca tego samego miesiąca - potem wartość obrotu jest zerowana.
Obrót to suma wolumenu z otwarcia i zamknięcia.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
No... nie, tu niestety wprowadzasz w błąd.raposo pisze: Ad.2) Obniżka prowizji Dukascopy funkcjonuje od momentu przekroczenia danego progu do końca tego samego miesiąca - potem wartość obrotu jest zerowana.
Ze strony Dukascopy: „Wolumen Handlu - wolumen transakcji wykonanych w ciągu ostatnich 30 dni w ekwiwalencie USD.” i „Prowizja od obrotu jest ustalana codziennie o każdej godzinie rozliczeniowej. Zdefiniowana stawka będzie stosowana w kolejnym dniu handlowym.”.
Hmm, ja to rozumiem tak - w nocy jest analizowany wolumen i jeśli przekroczysz próg X milionów to następnego dnia masz już niższą prowizję. Jeśli za 5 dni przekroczysz kolejny próg Y milionów to następnego dnia masz jeszcze niższą prowizję. I obowiązuje ona do przejścia do kolejnego progu lub do końca danego miesiąca. Potem wartość obrotu jest zerowana.
Tak przynajmniej było wcześniej. Postaram się zweryfikować czy coś nie uległo zmianie i dam znać w tym poście.
Tak przynajmniej było wcześniej. Postaram się zweryfikować czy coś nie uległo zmianie i dam znać w tym poście.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
A ja tak, że sumują obrót z ostatnich trzydziestu dni i w nocy ustalają prowizję na następny dzień. I nic nie wygasa pod koniec miesiąca. Za to jednego dnia można mieć 10% rabatu, drugiego 0% (gdy z tych trzydziestu odpadł ostatni dzień, w którym zrobiło się duży obrót, a wskoczył wczorajszy), trzeciego 40% (gdy wczoraj zrobiło się wielki obrót) itd. (liczby przypadkowe).
I wolę trzymać się swojej interpretacji, bo wydaje mi się i bardziej sensowna, i bardziej korzystna
I wolę trzymać się swojej interpretacji, bo wydaje mi się i bardziej sensowna, i bardziej korzystna

Heh i jednak masz rację
. Wybacz za wprowadzenie w błąd. Jestem święcie przekonany, że kiedyś było tak jak wcześniej pisałem. Aczkolwiek dobrze dla nas, że już tak nie jest
.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu