Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Post autor: klonmarcin »

Zephyr pisze:klonmarcin napisał:
Na dzisiejszy S było już chyba ponad 10 potwierdzeń na m15

ale przecież od Twojego wejścia na L ( złapałes BE ) do wejscia w pierwszy es utworzyło się raptem 10 świec m 15 . Więc każda z nich powinna być potwierdzeniem na ES..

Ale nie mogła być ponieważ siedział wczesniej w L.
Kiedy wypiąłeś L utworzyły sie 3-4 świece m15. Więc to jedynie one mogły Ci dać potwierdzenia. Chyba że patrzysz na wcześniejsze świece które jeszcze występowały przez zajęciem jakiejkolwiek pozycji. Ale wtedy to te L było ryzykowne.. bo były potwiedzenia na es Smile .

więc moje pytanie skąd te 10 potwierdzeien ? czy patrzysz na świece na m15 które kształtowały sie w sesji azjatyckiej ?

Pozdrawiam!
Jeśli mam pozycję np. L to oczywiście może nastąpić potwierdzenie na S - jeśli raz - to tylko oznaka - jeśli już dwa razy to czas zastanowić się nad dalszym trzymaniem L - to tak w skrócie.

Oczywiście trafnie zauważyłeś - ale potwierdzenie może nastąpić kilka razy na jednej świecy m15 - pytanie jak?

Ogólnie moje potwierdzenia już kiedyś opisywałem - dodam tylko, że ściśle są związane z kolorami d1 i h1.

Kilkukrotnie potwierdzenie na jednej świecy jest bardzo ściśle związane z zachowaniem się ceny - cena może długo lub krótko przebywać w okolicach high/low - może szybko i wolno tworzyć nowe ekstrema - może w końcu w obrębie jednej m15 robić duże i małe cofki - wyuczenie i trafne rozpoznawanie tych właśnie zachowań daje właśnie potwierdzenia i bardzo duże prawdopodobieństwo zagrania kończącego się profitem.

Jak wiadomo w jednej h1 jest 4 m15 - zauważcie zachowanie się poszczególnych m15 w trakcie h1 - szczególnie podczas silnego ruchu a także w czasie otwierania londynu i usa.

Na świece azjatyckie patrzę tylko wtedy gdy jest jakiś wyraźny ruch w nocy - a to zdarza się rzadko - najczęściej mamy konsolę - oczywiście ten opis tyczy się e/u.

Na innych parach - szczególnie jenowych występują już trochę inne zasady.

Ktoś kiedyś pisał - że cena na każdym TF robi to samo - robi - tylko im wyższy TF tym te układy - które np. na m1 trwają góra kilkanaście minut na h4 trwają kilka dni.

pozdrawiam
8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Sildra »

klonmarcin pisze: Kilkukrotnie potwierdzenie na jednej świecy jest bardzo ściśle związane z zachowaniem się ceny - cena może długo lub krótko przebywać w okolicach high/low - może szybko i wolno tworzyć nowe ekstrema - może w końcu w obrębie jednej m15 robić duże i małe cofki - wyuczenie i trafne rozpoznawanie tych właśnie zachowań daje właśnie potwierdzenia i bardzo duże prawdopodobieństwo zagrania kończącego się profitem.
Cieszę się widząc te słowa. Mi osobiście od jakiegoś już czasu chodziło po głowie przygotowanie metody w oparciu o zachowanie się ceny. M15 świetnie się do tego nadaje, chociaż dość często używam też m5, szczególnie przy trendzie spadkowym, gdy najdzie mnie ochota na scalp na chwilach korekty w przeciwnym kierunku.

Niestety jest jeden mankament tego co napisałeś Marcin. A mianowicie trzeba mieć możliwość włączenia interfejsu białkowego na godzinę lub dwie bez innych zajmujących czynności pobocznych. Gdy się siedzi w biurze, lub co gorsza u klienta, to niestety ta metoda odpada. I nie będę ukrywał, że coraz mocniej mnie to osobiście irytuje.

No nic, cieszę się, że mój tok rozumowania znalazł w końcu potwierdzenie m.in. u Ciebie. Znaczy = kierunek dobry.

See ya.
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

Awatar użytkownika
Zephyr
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Zephyr »

No nic Marcinie. To daje naprawde dużo do myślenia i do obserwacji. Bardzo fajnie ze starasz sie nas naprowadzac na drogę do zwycięstwa. To miło z Twojej strony. Nie pozostaje nic tylko wpatrywac sie w wykresy o szukać zależności októrych wspomniałes.

Jeszcze mam 4 pytania co do owych potwierdzen na m15:
1 Czy szukając potwierdzenia na m15 'Schodzisz' na m5 ?
2.oraz czy potwierdzenia można wypatrzyc na historii(i czy wtedy trzeba patrzeć na na m5?)

Pytanie do innych potwierdzen:
3. Czy dla spadków spadków h1 szukasz potwierdzen na m15?( niżej wtedy nie patrzymy) ?
4. Czy dla spadków h4 szukass potwierdzenia na h1? ( nie patrzymy niżej) ?
Pozdrawiam

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: dulf »

Panowie a co powiecie na różnice czasu pomiędzy platformami .Dla mnie przy wyznaczaniu ZL są jednak spore różnice w świecach D1 i H4 które mnie czasami wyprowadzają w pole.Tu mamy ważne ZL D1 - przeciwne (nie liczymy bieżącej świecy)
Różnice pomiędzy D1 - AM i Oanda .
Mi to osobiście przeszkadza w zajęciu pozycji , Na AM(Londyn) wynika możliwy UP , mamy wicki UP na ZL i nadal ważną ZL UP D1.
Na Oandzie (NY) raczej pozycja na Sell .
Czyli sytuacja dwuznaczna , szczególnie że cały tydzień były ostre próby wybicia w górę.Tygodniowy też bardziej up .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 09:37 przez dulf, łącznie zmieniany 5 razy.
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Wyrażna reakcja na ZL H4 i jej brak na sesji Londyńskiej.
Różnice pomiędzy H4 AM i Oanda .(Przepraszam za seryjne posty , ale nie mogłem dodać 4 załączników w jednym.)

overall

Post autor: overall »

dulf pisze:Panowie a co powiecie na różnice czasu pomiędzy platformami .Dla mnie przy wyznaczaniu ZL są jednak spore różnice w świecach D1 i H4 które mnie czasami wyprowadzają w pole.Tu mamy ważne ZL D1 - przeciwne (nie liczymy bieżącej świecy)
Różnice pomiędzy D1 - AM i Oanda .
Mi to osobiście przeszkadza w zajęciu pozycji , Na AM(Londyn) wynika możliwy UP , mamy wicki UP na ZL i nadal ważną ZL UP D1.
Na Oandzie (NY) raczej pozycja na Sell .

ale to norma przy D1, jak dla mnie jesli chodzi o swiece i ich znaczenie na cene, to jako taką wartosc maja tylko h1 i to wszystko.

dulf
Pasjonat
Pasjonat

H1 maja taką samą wartość jak pozostałe .Niestety na H1 jest większy bałagan, w konsoli to już całkiem,a niestety decydujące duże ruchy pochodzą właśnie z wybicia z konsoli.
Na H1 też są różnice ,mniejsze ale są, jeśli występują blisko siebie świece Up i Dn , czasami jedna ZL jest negowana na jednej platformie ,na innej np:
Obrazek

overall

Post autor: overall »

dulf pisze:H1 maja taką samą wartość jak pozostałe .Niestety na H1 jest większy bałagan, w konsoli to już całkiem,a niestety decydujące duże ruchy pochodzą właśnie z wybicia z konsoli.
Na H1 też są różnice ,mniejsze ale są, jeśli występują blisko siebie świece Up i Dn , czasami jedna ZL jest negowana na jednej platformie ,na innej np:
to bylo tak apropo knotów, korpusu itp, ze h1 najbardziej wiarygodną swieczką jest i jesli chodzi o jakie kolwiek wejscia apropo swiec to szukam tylko takich formacji (obrazek), reszta to dla mnie takie sranie w banie, wazne zeby byc konsekwentnym.

slo
Gaduła
Gaduła

Post autor: slo »

można i tak to widziec

Awatar użytkownika
Darmosz
Bywalec
Bywalec

Post autor: Darmosz »

Cześć KlonMarcin

Przeczytałem większość Twojego wątku, szukając informacji o potwierdzeniach. Znalazłem screen z opisem potwiedzeń w kształcie cieni nad korpusem, nie wiem czy było coś jeszcze

Czy mógłbyś coś napisać więcej o ruchu ceny w trakcie kształtowania świecy. Co to oznacza, że przebywa dłużej w obrębie minimum maksimum? Jak patrzeć na cofki w trakcie?

Zablokowany