Jeśli mam pozycję np. L to oczywiście może nastąpić potwierdzenie na S - jeśli raz - to tylko oznaka - jeśli już dwa razy to czas zastanowić się nad dalszym trzymaniem L - to tak w skrócie.Zephyr pisze:klonmarcin napisał:
Na dzisiejszy S było już chyba ponad 10 potwierdzeń na m15
ale przecież od Twojego wejścia na L ( złapałes BE ) do wejscia w pierwszy es utworzyło się raptem 10 świec m 15 . Więc każda z nich powinna być potwierdzeniem na ES..
Ale nie mogła być ponieważ siedział wczesniej w L.
Kiedy wypiąłeś L utworzyły sie 3-4 świece m15. Więc to jedynie one mogły Ci dać potwierdzenia. Chyba że patrzysz na wcześniejsze świece które jeszcze występowały przez zajęciem jakiejkolwiek pozycji. Ale wtedy to te L było ryzykowne.. bo były potwiedzenia na es Smile .
więc moje pytanie skąd te 10 potwierdzeien ? czy patrzysz na świece na m15 które kształtowały sie w sesji azjatyckiej ?
Pozdrawiam!
Oczywiście trafnie zauważyłeś - ale potwierdzenie może nastąpić kilka razy na jednej świecy m15 - pytanie jak?
Ogólnie moje potwierdzenia już kiedyś opisywałem - dodam tylko, że ściśle są związane z kolorami d1 i h1.
Kilkukrotnie potwierdzenie na jednej świecy jest bardzo ściśle związane z zachowaniem się ceny - cena może długo lub krótko przebywać w okolicach high/low - może szybko i wolno tworzyć nowe ekstrema - może w końcu w obrębie jednej m15 robić duże i małe cofki - wyuczenie i trafne rozpoznawanie tych właśnie zachowań daje właśnie potwierdzenia i bardzo duże prawdopodobieństwo zagrania kończącego się profitem.
Jak wiadomo w jednej h1 jest 4 m15 - zauważcie zachowanie się poszczególnych m15 w trakcie h1 - szczególnie podczas silnego ruchu a także w czasie otwierania londynu i usa.
Na świece azjatyckie patrzę tylko wtedy gdy jest jakiś wyraźny ruch w nocy - a to zdarza się rzadko - najczęściej mamy konsolę - oczywiście ten opis tyczy się e/u.
Na innych parach - szczególnie jenowych występują już trochę inne zasady.
Ktoś kiedyś pisał - że cena na każdym TF robi to samo - robi - tylko im wyższy TF tym te układy - które np. na m1 trwają góra kilkanaście minut na h4 trwają kilka dni.
pozdrawiam