Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

m.prymus pisze:gram na demo, niestety z mizernymi skotkami
m.prymus to Ci powiem tak, dobrze i dobrze :) po pierwsze nie tracisz kasy a po drugie się uczysz :) Mi już zleciało przeszło 9 miesięcy i też szału nie ma ale to tylko kwestia czasu który i tak upłynie gdy zostanę tym traderem którym chcę być i będę :)

Ale OFT poleciał, Marcin jak za duży burdel zrobiłem to usuwaj :)
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

dulf pisze:Widzę , po fakcie klarowne .Obserwowałem na żywo nie było takie oczywiste .
Z racji urlopu, oczywiste jest, że nie posiadam tradów......
Forma dialogu, która odda proces myślenia, a ten jest logiczny jak cholera, przynajmniej dla mnie.

a- Który element nie był oczywisty? Utworzyło się ZL na h4 czy nie?
b- No utworzyło
a- Miałeś jakieś wzrostowe ZL, bądź reakcje z wyższego interwału niż h4?
b- No nie....
a- Cena wróciła do ZL h4 i zareagowała na nie na niskich interwałach?
b- No tak...
a- Więc co w czasie rzeczywistym nie było klarowne?
b- No nic...
a- Więc w czym problem?
b-aaaa tyle spadło to musiało zacząć rosnąc..
a- gów***o musiało. Nie graj życzeniowo!
b- dobrze nie będę.

Koniec dialogu....

To że cena spada, nie oznacza, że nagle bez powodu zawróci.
Liczy się sentyment, a ten widać po świecach momo i reakcji.... popatrzcie na historii, trend nigdy nie zawraca w przypadkowym momencie. Grunt to zrozumieć zasady popytu i podaży i patrzeć, kiedy jest tanio kupić, a kiedy sprzedać, czy rynek daje sygnały o ich istnieniu? Kiedyś komuś pisałem coś w stylu, "zorientuj się czy masz ze sobą silnych kolegów" jeśli ich nie ma to biada każdemu tradowi..... To nie jest równa walka, a my jesteśmy w rynku nikim... Ludźmi bez szans na ustanawianie ceny, możemy jedynie dzięki cierpliwości podłączać się pod ruch. Nic więcej.
Owe poziomy znajdziecie w ZL, potem należy obserwować, czy rynek na nie reaguje, nie bójcie się cena nie ucieknie wam w ciągu sekundy...... Jeśli zareaguje, to każdy po kolei to zaobserwuje, ponieważ wykres wszyscy mamy jeden.
Żeby nie była zaraz gadka, że jako jedyny wiedziałem co się stanie....
NIe wiedziałem, też widziałem poziom na longi, ale rynek nie dawał żadnych konkretnych informacji na L....
Kolejny raz odeśle do postów Thoreza, poszukajcie na historii miejsc, w które chcielibyście wejść i wyciągnijcie wnioski, co mają te miejsca ze sobą wspólnego. Ja bite dwa-trzy tygodnie próbowałem zrozumieć, a każdy wniosek zapisałem sobie jak dobry student w zeszycie.
Z moim zeszytem uznaliśmy jednogłośnie, że sytuacja, o której mowa, była jednoznaczna i klarowna, a jeśli w moim zeszycie takie zachowanie rynku jest odnotowane, to znaczy że nie jest to jakiś mój wymysł, tylko wynik głębsza obserwacja i powtarzalna reakcja .
Pozdrawiam.

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Damfry pisze: a- Który element nie był oczywisty? Utworzyło się ZL na h4 czy nie?
b- No utworzyło
a- Miałeś jakieś wzrostowe ZL, bądź reakcje z wyższego interwału niż h4?
b- No nie....
a- Cena wróciła do ZL h4 i zareagowała na nie na niskich interwałach?
b- No tak...
a- Więc co w czasie rzeczywistym nie było klarowne?
b- No nic...
a- Więc w czym problem?
b-aaaa tyle spadło to musiało zacząć rosnąc..
a- gów***o musiało. Nie graj życzeniowo!
b- dobrze nie będę.

Koniec dialogu....
Jak sie widzi tylko wycinek który pasuje po fakcie to wszystko jest klarowne.
Podążając za Thorezem , BO i FBO .Na D1 znaleźliśmy się w punkcie poprzedniego BO , były tam linie break D1 i ZL D1 wzrostowe .
Grając to na H4 nie mamy pełnego zagrania pod ZL , bo w trakcie mamy tylko jedną zakończoną świecę H4 tworzącą ZL i kilka swieczek na H1 .
Czyli jeszcze raz powtarzam na H4 można było tylko założyć że tak to się ukształtuje , ale jest to zagranie z wyprzedzeniem - czyli wróżenie .
H4 i D1 jest za wolne aby czekać na cały schemat z Momo , knotami , świecami zamkniętymi w kierunku i powrotami .Zawsze można tłumaczyć - no ale na M15 było , ale na H1 było , tak to można naginać wszystko. Gdy dochodzi do tego jeszcze kwestia zgarniania profitów jak opisuje Thorez nie wygląda to już tak klarownie bo można przyjąć różne wersje .Bardzo często można spotkać sytuacje gdzie przeciwne ZL są blisko siebie ,najczęściej w momentach gdzie szykuje się silny ruch - zmiana kierunku ceny .Widać to analizując kilka TF jednocześnie .Dodatkowo z S/R mamy silne wsparcie W1 , Patrząc na W1 mamy schemat ZL - pokazujący UP .
Uprzedzając , momo nie nie musi byś 2x większe od poprzedniej świecy ,Thorez często gra na BO, wystarczy breakout .
Damfry pisze: Kolejny raz odeśle do postów Thoreza, poszukajcie na historii miejsc, w które chcielibyście wejść i wyciągnijcie wnioski, co mają te miejsca ze sobą wspólnego.
Więc ZL jest proste na historii jak się ma założone klapki na oczy i rozpatruje sytuację własnie w sposób życzeniowy .
Na rynku nie istnieje nigdy sytuacja jednoznaczna , gdyby tak było wszyscy zostali by milionerami .
Ps.Przeczytałem większość postów na tym forum dotyczących ZL , niewątpliwie Thorez jest mistrzem ,jednak do prawidłowego zagrania potrzeba jeszcze dużo praktyki , szczęścia , objęcia ogolnej sytuacji na rynku i miejsca w którym się znajdujemy.Same kreski ZL to zbyt mało .
Dla mnie ta sytuacja była 50/50 ,ZL D1 możliwość FBO na D1 up , H4 H1 down.
Przeważyły dane i kasa grubasów .
Koniec dialogu.... :lol:
Obrazek
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Dziękuję za pochwały. Zadziałały bardzo motywująco.

No dobra, tak to dzisiaj obczaiłem. Zobaczymy co będzie.

Obrazek
ech...

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Wlazłem bo jak inaczej się nauczyć.
M15
Obrazek

Edit:
Mimo wszystko wejście tuż nad wczorajszym wsparciem. Zawsze coś...
ech...

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

chciallbym zeby ci wszyscy ktorzy przewidzieli wczorajszy ruch wpisali swoje analizy dzisiaj o 14:20,

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Chyba nie ma się co pchać przed danymi o 14:30

Obrazek
ech...

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

2407 powinniśmy zobaczyć a dalej się okaże :)

edit: hehe to ja się chyba powstrzymam od przewidywania :D masakra
Ostatnio zmieniony 06 lip 2012, 12:40 przez Darkey, łącznie zmieniany 1 raz.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

mah1y pisze:chciallbym zeby ci wszyscy ktorzy przewidzieli wczorajszy ruch wpisali swoje analizy dzisiaj o 14:20,
Ja nie przewidziałem , ale analogicznie do wczorajszej sytuacji postanowiłem się poprawić .Silny Sell za całe depo .
Break H4 , ZL H4 i wielki pinbar , taki sam jak było widać że świeca pójdzie jak siekiera do dołu wczoraj , hura,już można ładować .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

:D
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Zablokowany