online photo storage
Czas na zmiany - koncepcja ręcznego prowadzenia pozycji opracowana - ale ciągle nie mogłem się przełamać i wprowadzić jej w życie. Jednak dzisiejszy dzień ostatecznie mnie do tego przekonał.
Mimo, że takie zachowanie ceny widziałem setki jeśli nie tysiące razy to ciągle głupia natura ludzka próbuje doszukiwać się odwrotu niż kontynuacji - dlatego tak trudno jest mi zrezygnować z automatycznego prowadzenia pozycji. Podświadomie próbuję zrzucać odpowiedzialność za takie prowadzenie pozycji - a co za tym idzie zabezpieczanie pozycji - na automat.
Podświadomie wolę mniejszy zysk niż większy - mimo, że SL w 90% przypadków wchodzi maksymalny to TP wchodzi tylko raz w tygodniu albo jeszcze rzadziej.
Większe piętno w mojej psychice zostawia nie zaliczony SL (choć procentowo to niewielkie wartości to kwotowo już tak) tylko taka sytuacja jak dzisiaj - tzn. zamyka na bardzo małym proficie a potem dochodzi do TP. Niektórzy czytelnicy wiedzą jakim depo i lotem gram - także łatwo mogą sobie wyobrazić skalę możliwej frustracji.
Wychodzę z założenia, że skoro TP daje się tak dokładnie ustawiać to i pewnie daje się skutecznie ręcznie zabezpieczać pozycję.
Nie ma natomiast możliwości grania na sl lub tp - tzn. wejście i czekanie aż wejdzie sl lub tp bez żadnego zabezpieczania pozycji - takie rozwiązanie już kiedyś testowałem i wyniki były bardzo minusowe.
Czyli podsumowując:
- precyzyjne wejście - jest
- precyzyjne tp - jest
- stały sl - max 16p - jest
- zabezpieczanie pozycji - opracowane - nie testowane
Mimo tego, że udaje się utrzymać w miarę stały przyrost kapitału to jednak ten przyrost w perspektywie aktywacji sl do tp mógłby być o wiele lepszy. Tzn. trzeba zwiększyć ilość transakcji skończonych na TP - oczywiści nie zmniejszając go.
Statystyka mówi jasno - im większe tp tym prawd. jego aktywacji maleje. Doprowadzić należy do tego aby przynajmniej 40% pozycji zyskownych kończyła się na TP - choć z moich obserwacji wynika, że szanse na TP ma większa ilość pozycji.
cdn..