Droga do zwycięstwa - part 2
- klonmarcin
- Maniak
Re: Droga do zwycięstwa - part 2
Dzisiejsza sytuacja.
cdn..
cdn..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Tam gdzie Ty masz TP ja szukam S ;]
Ciekawe co z tego wyjdzie...
Ciekawe co z tego wyjdzie...
- klonmarcin
- Maniak
Dzisiejsze podsumowanie:
Kto skorzystał - jego zysk
Jest dobrze - tylko jedną pozycję postanowiłem trzymać do tp ale niestety miałem pecha i o 0,9p cena poszła za daleko - złapało BE+1p.
Dzisiaj poszło 5 x 1/4 pozycji - czyli trochę więcej niż normalnie by poszło - ale nadal w dopuszczalnych widełkach. A jako, że prawd. powodzenia było dość dużo to dałem tyle a nie inaczej.
Dzisiaj pierwsze wejście było z oczekującego - ale jako, że byłem jeszcze przy komputerze do po jego aktywacji dołożyłem resztę - wykres tak zachęcająco wyglądał więc się zdecydowałem.
Nie chce wnikać w szczegóły - ale tutaj podstawą były potwierdzenia na m15. Natomiast samo wejście inspirowane było wykresem w1.
Już od samego rana wykres dawał potwierdzenia na UP. A jako, że nie mogłem wcześniej wejść to wejście było dopiero po wybiciu z tej mini konsoli. Idealne wejście. Praktycznie brak cofki.
TP natomiast wyraźnie widoczne na w1 i h1. Wg stałych zasad ustalane.
Przeliczyłem się tylko z typowaniem dalszego wzrostu już po 13, po otwarciu nowej h4. A tutaj postanowili jeszcze trochę niżej zjechać i dopiero UP.
pozdrawiam Marcin
Kto skorzystał - jego zysk

Jest dobrze - tylko jedną pozycję postanowiłem trzymać do tp ale niestety miałem pecha i o 0,9p cena poszła za daleko - złapało BE+1p.
Dzisiaj poszło 5 x 1/4 pozycji - czyli trochę więcej niż normalnie by poszło - ale nadal w dopuszczalnych widełkach. A jako, że prawd. powodzenia było dość dużo to dałem tyle a nie inaczej.
Tutaj jest sedno sprawy - zależy co pokaże system - czasem daję próbne wejście i dopiero potem po odpowiednich potwierdzeniach dokładam.Marcin właśnie to mnie najbardziej intryguje - dzielenie pozycji. Jak to robisz i czym się kierujesz? To bardzo fajna sprawa. Powiedzmy wchodzisz jak setup był trefny to mała strata ale jak idzie już w Twoja stronę to super macymalizujesz zysk. Rozumiem ze muszą jakieś konkretne potwierdzenia wystąpić ale chciałbym abyś kiedyś coś szerzej o tym napisał jeśli oczywiście mozna;-) pozdrawiam
Dzisiaj pierwsze wejście było z oczekującego - ale jako, że byłem jeszcze przy komputerze do po jego aktywacji dołożyłem resztę - wykres tak zachęcająco wyglądał więc się zdecydowałem.
Nie chce wnikać w szczegóły - ale tutaj podstawą były potwierdzenia na m15. Natomiast samo wejście inspirowane było wykresem w1.
Już od samego rana wykres dawał potwierdzenia na UP. A jako, że nie mogłem wcześniej wejść to wejście było dopiero po wybiciu z tej mini konsoli. Idealne wejście. Praktycznie brak cofki.
TP natomiast wyraźnie widoczne na w1 i h1. Wg stałych zasad ustalane.
Przeliczyłem się tylko z typowaniem dalszego wzrostu już po 13, po otwarciu nowej h4. A tutaj postanowili jeszcze trochę niżej zjechać i dopiero UP.
pozdrawiam Marcin

No pain - No gain
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
Co do dalszej sytuacji - pozom na w1 zaliczyli, więc można zacząć powoli rozglądać się za S - pomimo tego, że na h1 złamali lekko zl. To wyższe TF jak w1 czy d1 pokazują S -szczególnie złamana zl na d1 (okolice poziomu 35910. Dodatkowo na m15 już od jakiś dwóch godzin potwierdzają nieśmiało ciągle S - mimo, że d1 jest zielone.
Prawdopodobny scenariusz to jutro granie S - od godziny 7 rano - być może wcześniej.
Oczywiście należy pamiętać o tym, że dzisiejsze odbicie nastąpiło od mocnego zl w1 - także tutaj mogą być lokalne problemy. Jako target dla ewentualnego S wybrałbym (bezpieczny wariant) to 36030 lub mniej bezpieczny to 35930 a już całkiem ekstremalny to poziom 35070.
Ale zobaczmy - rynek i tak zrobi swoje - być może jeszcze będziemy jechać dalej UP ??
Wszystko jest możliwe - ja tylko układam scenariusze na wypadek odpowiedniego zachowania się ceny - jeśli cena zachowa się inaczej niż mój "najbardziej prawdopodobny" scenariusz to gram to co daje wykres.
Np. wczoraj wcale nie zastanawiałem się co będę dzisiaj grał - tylko rano włączam wykres - odpalam procedury - pokazuje się to i to - i alleluja i do przodu - mam pełne zaufanie do moich metod - dlatego ręce już się nie trzęsą - mimo nie małych lotów. Tak duże zaufanie, że nie zawahałem się dać dzisiaj 5 pozycji na raz. Gdyby wykres powiedział mi, że ryzyko jest dość duże to skończyłoby się tylko na jednej pozycji - która i tak prawd. skończyła by się na BE.
Trzeba tylko albo aż nauczyć się rozpoznawać to co cena chce nam przekazać - ubrać to w odpowiednie procedury i jechać do przodu.
cdn..
Prawdopodobny scenariusz to jutro granie S - od godziny 7 rano - być może wcześniej.
Oczywiście należy pamiętać o tym, że dzisiejsze odbicie nastąpiło od mocnego zl w1 - także tutaj mogą być lokalne problemy. Jako target dla ewentualnego S wybrałbym (bezpieczny wariant) to 36030 lub mniej bezpieczny to 35930 a już całkiem ekstremalny to poziom 35070.
Ale zobaczmy - rynek i tak zrobi swoje - być może jeszcze będziemy jechać dalej UP ??
Wszystko jest możliwe - ja tylko układam scenariusze na wypadek odpowiedniego zachowania się ceny - jeśli cena zachowa się inaczej niż mój "najbardziej prawdopodobny" scenariusz to gram to co daje wykres.
Np. wczoraj wcale nie zastanawiałem się co będę dzisiaj grał - tylko rano włączam wykres - odpalam procedury - pokazuje się to i to - i alleluja i do przodu - mam pełne zaufanie do moich metod - dlatego ręce już się nie trzęsą - mimo nie małych lotów. Tak duże zaufanie, że nie zawahałem się dać dzisiaj 5 pozycji na raz. Gdyby wykres powiedział mi, że ryzyko jest dość duże to skończyłoby się tylko na jednej pozycji - która i tak prawd. skończyła by się na BE.
Trzeba tylko albo aż nauczyć się rozpoznawać to co cena chce nam przekazać - ubrać to w odpowiednie procedury i jechać do przodu.
cdn..
No pain - No gain
No pain - No gain
Grasz na podstawie W1? Na którym TF szukasz synału do zawarcia pozycji?
- klonmarcin
- Maniak
Gram na podstawie wszystkich TF - tzn. analiza idzie od MN do h1 i tutaj szukam wstępnego sygnału (np. zl lub s/r). Następnie mój docelowy tf to m15 i tutaj szukam potwierdzeń tego co widzę na wyższych tf.Erykos pisze:Grasz na podstawie W1? Na którym TF szukasz synału do zawarcia pozycji?
Natomiast na m5 lub m1 lubię czasem schodzić już w trakcie trwania trejdu w celu obserwacji zachowania ceny na lokalnych poziomach.
To tak w skrócie.
Dzisiaj tylko jedno wejście - S niestety stratny. Dałem tylko 1/4 ponieważ na m15 nie miałem wystarczających potwierdzeń rano. Można by to zakwalifikować jako mój błąd - ale liczyłem, że jednak odbiją w dół. Niestety to będzie nauczka na przyszłość, że jednak jedno potwierdzenie na m15 - zmyliło mnie trochę to, że d1 już było przygotowane do jazdy w dół (czerwone i górny cień).
Szkoda - bo teraz ładnie zasuwają DOWN. Potem niestety nie było mnie w domu i tak czy inaczej nie mógłbym dalej grać.
Cieszy natomiast to, że moja wczorajsza analiza się sprawdza.
klonmarcin pisze:Co do dalszej sytuacji - pozom na w1 zaliczyli, więc można zacząć powoli rozglądać się za S - pomimo tego, że na h1 złamali lekko zl. To wyższe TF jak w1 czy d1 pokazują S -szczególnie złamana zl na d1 (okolice poziomu 35910. Dodatkowo na m15 już od jakiś dwóch godzin potwierdzają nieśmiało ciągle S - mimo, że d1 jest zielone.
Bezpieczny target już zrobili - 36030 - ja miałem rano tp ustawione na 35770.klonmarcin pisze:Jako target dla ewentualnego S wybrałbym (bezpieczny wariant) to 36030 lub mniej bezpieczny to 35930 a już całkiem ekstremalny to poziom 35070.
Ten wjazd dzisiaj w górę mógł być spowodowany tym, że chcieli zająć lepsze miejsce na S lub tym, że na W1 wczorajsze high tylko minimalnie naruszyło zl w1 (36548). Dlatego dzisiaj trochę podbili wczorajszy high (o 3p). Jak na tak duży TF (w1) to i tak zl zostało bardzo delikatnie naruszone. Taka dokładność testowania stref zdarza się zwykle na niższych TF.
Ale to tylko rynek - wyznaczanie kierunku w jakim podąży cena i targetu zwykle wychodzi mi znacznie lepiej niż określanie miejsca i momentu wejścia. O ile moment na wejście można przyjąć okolice godzin 7-9 rano czasu PL lub okolice 13-14 (wtedy otwiera się nowa h4 Londyn) to nie zawsze wykres w tych godzinach jest w odpowiednim miejscu i układzie. Rano nie do końca był tam gdzie trzeba dlatego wejście skończyło się na SL - natomiast na południe (13-14) już było znacznie lepiej (zgranie ceny z godziną). Ale tutaj znowu z powodu iż, wtedy d1 było zielone to potrzebowałbym więcej potwierdzeń na m15 i w odpowiedniej kolejności. D1 stało się czerwone dopiero pod koniec h1 z 14 i prawd. w miarę dobrym miejscem na wejście południowe w S byłyby okolice 15 godziny. Z tym, że musiałbym przeanalizować jakie wtedy występowały potwierdzenia i dopiero miałbym pewność, że wejście doszłoby do skutku.
cdn...
No pain - No gain
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
Dzisiaj jestem w dużym S. Została ostatnia pozycja do zamknięcia. Piszę z telefonu, dlatego nie mogę dać screena. Jak wrócę to dam podsumowanie. Wejścia były trochę spóźnione i zawierane z telefonu.
Wysłane za pomoca Tapatalk
Wysłane za pomoca Tapatalk
No pain - No gain
No pain - No gain
Dlaczego dziś S?
Jak sobie to układam to tak:
- poprzednie 2 świece dzienne pokazały wyraźny opór w okolicach 1.3647
- z drugiej strony był opór ZL z 6-go - długa świeca 4H na L
- cena na 1D do tej pory (okolice 8-mej) nie ustanawia ani nowego high ani low, ale bardziej dynamiczne świece L na 1H sugerowały,, że mogą jeszcze kopać do góry
- świadczy o tym również dołek na 1H z 2-giej i 3-ciej rano (czas mojego brokera), który został wybroniony ładnym momentum powyżej wczorajszego low
Dlatego pytam, bo na mój ma mój mały móżdżek to dalej wyglądało na dalsze niedookreślenie rynku.
Jak sobie to układam to tak:
- poprzednie 2 świece dzienne pokazały wyraźny opór w okolicach 1.3647
- z drugiej strony był opór ZL z 6-go - długa świeca 4H na L
- cena na 1D do tej pory (okolice 8-mej) nie ustanawia ani nowego high ani low, ale bardziej dynamiczne świece L na 1H sugerowały,, że mogą jeszcze kopać do góry
- świadczy o tym również dołek na 1H z 2-giej i 3-ciej rano (czas mojego brokera), który został wybroniony ładnym momentum powyżej wczorajszego low
Dlatego pytam, bo na mój ma mój mały móżdżek to dalej wyglądało na dalsze niedookreślenie rynku.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.
to pod koniec listopada pada albo nie pada.
- klonmarcin
- Maniak
Dzisiejsze podsumowanie:
Nie miałem dzisiaj zbytnio warunków do gry - ale udało się trochę "potrejdować" przez telefon.
Szczegóły na screenie.
- W1 odbicie od ZL down
- W1 nie zdołali dalej ciągnąć UP - zarówno wczoraj jak i przedwczoraj
- H1 wczoraj wieczorem nie zdołali przebić zl down (okolice 3636)
- D1 lokalnie mamy trend down
- itp. itd.
To tak w skrócie.
Łącznie poszło dzisiaj 5 pozycji - jedną zostawiłem aby leciała dalej do TP. Ale jak widać na wykresie to wszystkie skończyłyby się na TP. Choć miałem różne TP.
cdn...
Nie miałem dzisiaj zbytnio warunków do gry - ale udało się trochę "potrejdować" przez telefon.
Szczegóły na screenie.
Dlatego S ponieważ:chihuahua pisze:Dlaczego dziś S?
- W1 odbicie od ZL down
- W1 nie zdołali dalej ciągnąć UP - zarówno wczoraj jak i przedwczoraj
- H1 wczoraj wieczorem nie zdołali przebić zl down (okolice 3636)
- D1 lokalnie mamy trend down
- itp. itd.
To tak w skrócie.
Łącznie poszło dzisiaj 5 pozycji - jedną zostawiłem aby leciała dalej do TP. Ale jak widać na wykresie to wszystkie skończyłyby się na TP. Choć miałem różne TP.
cdn...
Ostatnio zmieniony 08 sty 2014, 18:30 przez klonmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
No pain - No gain
No pain - No gain
Mówisz o ZL. Czy korzystasz z tej metody w taki sposób:
http://just-zeroline.blogspot.com/p/podstr-1.html? To znaczy ze strony technicznej. A co ze stroną bardziej fundamentalną? To znaczy zrozumienie ZL, jak ją rozumiesz?
http://just-zeroline.blogspot.com/p/podstr-1.html? To znaczy ze strony technicznej. A co ze stroną bardziej fundamentalną? To znaczy zrozumienie ZL, jak ją rozumiesz?