Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Dadas

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Post autor: Dadas »

czerwinek pisze:... i teraz pytanie co i gdzie i jak widać na konkretnym interewale, bo na każdym interwale każdy co innego widzi.
Na każdym interwale widać dokładnie to samo i cena chodzi tak samo.
Tylko w innym przedziale czasu.

Kwestia polega na tym, co ty chcesz grać.
Jeżeli szukasz kilku, kilkunastu pipsów lub nawet 20-30 pipsów, to skalpujesz.
Wtedy M1 i M5 wytstarczą. Tylko musisz mieć jasność i zamykać, nie czekać na 80-90 pipsów.

Jeżeli szukasz pipsów w obrębie dnia, DT, to ważny jest DR i ADR.
Wtedy to widzisz na M30, H1, H4, zależy od instrumentu.

Jeżeli grasz dłuższe terminy, to odpowiednio wyższe Tfy.
Analizę robisz z MN, W1, D1.

Ale cena zawsze chodzi od konsoli do konsoli.
Trend to nic innego jak droga ceny od jednej konsoli do drugiej.

I tak zawsze, od początku świata aż do końca, i jeden dzień dłużej.

Dadas

Sildra pisze: Nie obraź się, ale to co tu wykładasz to czysty truizm. W dodatku robisz wykład ludziom, którzy zęby już zjedli na forexie. To trochę tak jakbyś robił fizykom lekcję z zasad dynamiki Newtona - trochę to nie na miejscu.

Każdy forex rozumie po swojemu i niech tak pozostanie. Szkoda zaśmiecać Marcinowi wątek rzeczami, które doskonale pasują do działu "Początki na rynku forex". Proponuję Ci przenieść dyskurs tamże.
Po pierwsze, pytają, więc odpowiadam, mogli napisać PW.

Po drugie, nie jestem jakimś młokosem i też zęby zjadłem na niejednym biznesie i na FX też.

Po trzecie, mądry wysłucha i albo weźmie, albo odrzuci.

Po czwarte, nie wypowiadaj się za Marcina, on chyba nie potrzebuje adwokata?

Po piąte, tam też piszę, dla tych, którym może zaoszczędzę paru lat błądzenia.

Po szóste, jeżeli PA to truizm? ............. BK

Dadas

Aha, i ani z fizyki, ani z Newtona bym się nie podjął wykładu.
Z psychologii, to i owszem, tak.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: brother »

Dadas pisze:
Sildra pisze: Nie obraź się, ale to co tu wykładasz to czysty truizm. W dodatku robisz wykład ludziom, którzy zęby już zjedli na forexie. To trochę tak jakbyś robił fizykom lekcję z zasad dynamiki Newtona - trochę to nie na miejscu.

Każdy forex rozumie po swojemu i niech tak pozostanie. Szkoda zaśmiecać Marcinowi wątek rzeczami, które doskonale pasują do działu "Początki na rynku forex". Proponuję Ci przenieść dyskurs tamże.

Po drugie, nie jestem jakimś młokosem i też zęby zjadłem na niejednym biznesie i na FX też.

Dadas jeśli mam być szczery to niestety, ale jeszcze dużo musisz się nauczyć, moje pytanie było retoryczne. Sildra ma rację truizmy Bez dobrych podstaw niestety nigdy nie zrozumiesz tego co wpływa na rynek, to nie jest jakaś wiedza tajemna, ale wymaga poświęcenia i chęci do pracy zwyczajnie. Także polecam uczyć się i jeszcze raz uczyć.

ps. oferty szkolenia nie skomentuję nie chce się nad tobą znęcać
Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, 16:34 przez brother, łącznie zmieniany 1 raz.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Post autor: klonmarcin »

Dzisiejsze podsumowanie:

Obrazek
free image hosting

Widzę, że dyskusja się rozwinęła - a to dobrze.

Ogólnie moja strategia skupia się na tym aby powiedzieć mi jaki kierunek cena obierze w najbliższych 24h. Drugi element, który strategia określa to miejsce (strefa) gdzie można się spodziewać z dużym prawd. że cena tam zacznie odwracać - ewentualnie konsolidować. Trzeci element to wyznaczenie na podstawie tych dwóch danych (kierunek i target) Take profit, który zawsze jest przed strefą targetu.

Drugi element jest zawsze wyznaczany na podstawie zl lub s/r z wysokich tf - od MN do h4 - te poziomy można wyznaczyć sobie w obie strony - zarówno dla wzrostów jak i spadków. Obowiązuje także zasada wyższości strefy z wysokiego tf nad strefą z niższego tf.

Nastawiam się zawsze na ruch od 40p do 70p w jednym strzale - czyli bez większych korekt. I pod taki zasięg można sobie wyznaczać poszczególne strefy zl/ s/r na mniejszych tf - czyli od h1 do m15. Jeśli gdzieś po drodze jest jakiś zl lub s/r to spada prawd. że te min. 40p będzie w jednym strzale.

Kolejna sprawa to czas wejścia - staram się na początku h1 i najlepiej w godzinach 7-9.

Np. dzisiaj - liczyłem, że będą jeszcze trochę spadać i testować zieloną strefę zl - ale rano świeca d1 była już zielona i miała dolny cień. I niestety nic nie wskazywało na to, że będą spadać - a już szczególnie tf m15 ciągle dawał potw. na up. Także gdy już byłem w tradzie.

Natomiast moja strategia nie precyzuje miejsca i warunków wejścia. Po prostu....

cdn...
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Dadas

brother pisze:
Dadas pisze:

Dadas jeśli mam być szczery to niestety, ale jeszcze dużo musisz się nauczyć, moje pytanie było retoryczne. Sildra ma rację truizmy Bez dobrych podstaw niestety nigdy nie zrozumiesz tego co wpływa na rynek, to nie jest jakaś wiedza tajemna, ale wymaga poświęcenia i chęci do pracy zwyczajnie. Także polecam uczyć się i jeszcze raz uczyć.

ps. oferty szkolenia nie skomentuję nie chce się nad tobą znęcać

Mógłby tobie odpowiedzieć dokładnie tym samym..............

Cóż..... BK

Wszystko, o czym piszę dokładnie się zgadza z tym, co Marcin pisze,
tylko spojrzenie jest nieco z innej perspektywy.

Ale, ty przecież wiesz wszystko lepiej, ja niczego nie wiem...... mistrzu!

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: brother »

Dadas pisze:

Cóż..... BK

Nie rozumiesz rynku, bo piszesz jakbyś dopiero co usiadł do fx i odkrył PA, rozumiem początkowy zachwyt, ale przychodzi czas że trzeba iść dalej, może nie chciałeś iść, może nie trafiłeś na kogoś kto by cię ukierunkował, jedno jest pewne to co piszesz to bardzo wstępne i podstawowe informacje zdobywane w pierwszym okresie nauki czyli Truizmy. Nie napisał bym ci tego gdyby nie to, że masz gdzieś w głowie ciągotki do szkoleń samemu nie rozumiejąc podstaw, takie coś jest zwyczajnie nie fair.

Sorry Marcin za OT, ale czasami trzeba reagować :)
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Dadas

brother pisze:
Dadas pisze:

Cóż..... BK

Nie rozumiesz rynku, bo piszesz jakbyś dopiero co usiadł do fx i odkrył PA, rozumiem początkowy zachwyt, ale przychodzi czas że trzeba iść dalej, może nie chciałeś iść, może nie trafiłeś na kogoś kto by cię ukierunkował, jedno jest pewne to co piszesz to bardzo wstępne i podstawowe informacje zdobywane w pierwszym okresie nauki czyli Truizmy. Nie napisał bym ci tego gdyby nie to, że masz gdzieś w głowie ciągotki do szkoleń samemu nie rozumiejąc podstaw, takie coś jest zwyczajnie nie fair.

Sorry Marcin za OT, ale czasami trzeba reagować :)
No bracie, nie błaźnij, nie zgrywaj cwaniaka, pokaż swój myfxbook innym, to zobaczą jaki jesteś Boss.

P.S. Ja nie publikuję swoich wyników, moje wyniki są moimi wynikami.
Nie wymagam, żeby inni pokazywali mi swoje, bo to są tylko ich wyniki.
Ale, żeby sprowadzać innych do poziomu gleby, to trzeba się czymś wykazać.
Nie tylko negacją z góry, że to on musi reagować!

Każdy widzi drugiego człowieka swoimi oczyma, z punktu widzenia swoich doświadczeń.
Rozumiem, brother próbował PA, był kiedyś PA zachwycony, niestety, nie zrozumiał PA i
jedynie doświadczył strat z tego powodu.

Teraz, gdy zobaczy taki tekst, jakie ja piszę, od razu mu się sygnał czerwony włącza.
I od razu próbuje człowieka zglebić.
Cóż.................... :roll:

Sorry Marcin, musiałem.

Dadas

PPS,

Na wyniki osiągane na rynku FX wpływają zupełnie inne czynniki niż analiza fundamentalna i techniczna.
Analiza fundamentalna i techniczna, to dopiero pierwsze czynniki.
Można być ekspertem w analizie fundamentalnej i technicznej, a mimo tego
mieć słabe wyniki, lub nawet straty.

Nie piszę tego, bo tak przypuszczam, piszę to, ponieważ znam ludzi, którzy są
doskonałymi analitykami technicznymi i takich, którzy tylko analizują fundamenty.

Znam ich wyniki na FX i chociaż nie tracą, to kręcą się na ogół w kółko.

Wiem, dlaczego tak jest, czasem staram się na forum coś podpowiedzieć.

Tylko, odbiorca, potencjalny, potrzebuje się na te rady otworzyć i je chociażby rozważyć.

Jeżeli z góry zaneguje, to nic z tego nie będzie miał.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Post autor: klonmarcin »

Wygląda na to, że szykuje się szansa na dobre odreagowanie tego spadku - czyli up do 3180...
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ