Witam wszystkich,
Jest to mój pierwszy post. Interesuje się Forex od jakiegoś czasu. Czytam, testuje, analizuje, głównie na koncie demo. Zastanawiam się jak wygląda gra w momencie kiedy mamy otwartych kilka pozycji jednocześnie. Jasne jest dla mnie, że np. pary EURUSD i GBPUSD są skorelowane i zachowują się podobnie i raczej nie ma sensu otwieranie pozycji jednocześnie na te 2 pary. Czy są jeszcze jakieś pary, których raczej nie powinno grać się jednocześnie? A może powinienem unikać po prostu jednoczesnego grania na parach, w których występuje ta sama waluta, np. EURJPY i jednocześnie USDJPY, albo EURUSD i NZDUSD? Z góry dziękuję za pomoc.
PS.
Może łatwiej w ten sposób. Wybrałem 8 par, które obserwuje: AUDUSD, AUDJPY, EURUSD, GBPUSD, EURJPY, USDJPY, GBPJPY i NZDUSD. Których z nich nie powinienem łączyć?
Dobieranie par walutowych
Re: Dobieranie par walutowych
Opracuj strategię gry i jeśli będziesz widział okazję do zarobienia to nie ograniczaj siętym że jakieś pary sa skorelowane a na innej masz pozycje. Swoją drgoą na początek 8 par to moim zdaniem za dużo. Wiele Ci umknie, zbyt dużo z obserwacji nie zapamiętasz bo wszystko Ci się będzie mieszało. Skup się na 2. Proponuje standardzik czyli edek+kabel
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.
Re: Dobieranie par walutowych
Najlepiej wybrać sobie pary, które mają najlepszy stosunek zmienność/koszty transakcji.
Na początek rzeczywiście 8 par to dużo chyba, że grasz na świecach dziennych.
Najpopularniejsze waluty to:
USD, EUR, JPY, GBP, CHF, AUD, CAD, NZD i na nich warto się skupić.
Główne pary takie jak: EUR/USD, AUD/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CAD, NZD/USD - będą mieć dobry stosunek zmienność/koszty.
EUR/JPY, GBP/JPY a nawet bardziej egzotyczne crossy Jena z AUD czy NZD będą też w miarę.
Żeby jak najlepiej wybrać warto na początek wziąć 12+ najważniejszych majorów i crossów a później każdej nadać współczynnik zmienność/koszt.
Następnie zapisać ile jakich walut występuje w tym wyborze i powoli eliminować te których jest za dużo, ale po kolei od najgorszego współczynnika zmienność/koszt. Dzięki temu powinny zostać Ci pary, których składowe (waluty) nie będą się bardzo pokrywać, a na dodatek najbardziej będzie się opłacało na nich grać
Na początek rzeczywiście 8 par to dużo chyba, że grasz na świecach dziennych.
Najpopularniejsze waluty to:
USD, EUR, JPY, GBP, CHF, AUD, CAD, NZD i na nich warto się skupić.
Główne pary takie jak: EUR/USD, AUD/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CAD, NZD/USD - będą mieć dobry stosunek zmienność/koszty.
EUR/JPY, GBP/JPY a nawet bardziej egzotyczne crossy Jena z AUD czy NZD będą też w miarę.
Żeby jak najlepiej wybrać warto na początek wziąć 12+ najważniejszych majorów i crossów a później każdej nadać współczynnik zmienność/koszt.
Następnie zapisać ile jakich walut występuje w tym wyborze i powoli eliminować te których jest za dużo, ale po kolei od najgorszego współczynnika zmienność/koszt. Dzięki temu powinny zostać Ci pary, których składowe (waluty) nie będą się bardzo pokrywać, a na dodatek najbardziej będzie się opłacało na nich grać
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów