do czego optymalizowac system - pytanie o funkcje fitness

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Jak po każdej transakcji Ci wychodzi za mało to daj sobie po X transakcjach. Nie rozbijałbym tego osobiście na okresy czasowe.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Tig3r pisze:Jak po każdej transakcji Ci wychodzi za mało to daj sobie po X transakcjach
To tez jest jakis pomysl.
Tig3r pisze:Nie rozbijałbym tego osobiście na okresy czasowe.
Dlaczego?

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

batman pisze:Tig3r napisał:
Nie rozbijałbym tego osobiście na okresy czasowe.

Dlaczego?
Bo w jednym okresie możesz mieć 50 transakcji a w drugim 0. Za duża "losowość" z tego wychodzi. Dlatego preferowałbym obrać to w takie ramy które mają sens porównania.
Ostatecznie pewnie i tak wyniki powinny wyjść jednakowe ale dla mnie metoda jednorodnych grup jest bardziej intuicyjna.

Jeszce co do tego co napisałeś że wychodzi Ci mało - to nie ważne bo to ma służyć do porównania, liczy się najlepszy wynik (nawet z tych najmniejszych).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Dzielenie sobie tego na paczki po X transakcji z jednej strony pokaze mi czy sredni wzrost/transakcje jest rownomierny.
Ale z drugiej, gdy wzrost/transakcje jest rownomierny, ale wiekszosc transakcji (i zysku) zaszla w jednym miesiacu a w pozostalych niewiele sie dzialo, to tego nie zaobserwuje.
No ale pewnie nie ma jednego dobrego wspolczynnika od wszystkiego ;)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Z tematu.. o gralu nieco bardziej serio
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 132#369132
matka pisze:Możesz też próbować dokładać parametry określające jaka jest procentowa szansa na utrzymanie się wyników i stabilności w okresie OOS, jakie jest prawdopodobieństwo, że potrwa to miesiąc a jakie że dwa.
Są jakieś dobre przykłady na taki koncept? Znasz takie np w oparciu o proste ea for mt4 ? Moze ktos chce sie wysilic na przyklad ?

Quantitative Trading temat lekko zapomniany wiec.. piszcie cos madrego :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

No właśnie, a może jakieś przykłady platform realizujących funkcję fitness?
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Badam ten swoj system i maluje rozne wartosci zaleznie od parametrow - i wyglada mi na to, ze Sharpe ratio policzone stalych okresach czasowych (wszystko jedno w jakich) zachowuje sie mocno podobnie do profit/DD. Nie identycznie, ale naprawde podobnie. Podejrzewam, ze nie jest to regula, a raczej cecha mojego systemu (choc chyba nawet pocieszajaca).

A z innych spraw, ktore mozna ujmowac w funkcji fitness (a w kazdym razie uwzgledniac) to takze sredni zysk na transakcje.
Bo ten moj kandydat przy niektorych parametrach potrafi niby ladnie zyskiwac w backtestach, ale sredni zysk na transakcje ma 2 pipsy - i to juz chyba nie jest pocieszajace bo w praktyce moze sobie nie poradzic :(

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Badam ten swoj system i maluje rozne wartosci zaleznie od parametrow - i wyglada mi na to, ze Sharpe ratio policzone stalych okresach czasowych (wszystko jedno w jakich) zachowuje sie mocno podobnie do profit/DD. Nie identycznie, ale naprawde podobnie. Podejrzewam, ze nie jest to regula, a raczej cecha mojego systemu (choc chyba nawet pocieszajaca).
Zważywszy na to, że SharpeRatio liczone jest na podstawie zmian balansu konta po zamykaniu kolejnych transakcji to zapewne po wykreśleniu SR i linii profitu jakieś podobieństwo tu mieć będziemy .....

batman pisze:Bo ten moj kandydat przy niektorych parametrach potrafi niby ladnie zyskiwac w backtestach, ale sredni zysk na transakcje ma 2 pipsy - i to juz chyba nie jest pocieszajace bo w praktyce moze sobie nie poradzic
2 pipsy to mało - tester nie nadaje się do takich rzeczy.
Spotkałem nawet opinię, że wszystko poniżej 20 pipsów na transakcję przez tester jest na tyle zakłamywane że nie ma szans w realu.
Moim zdaniem opinia ciut przesadzona, ale fakt faktem, że tester sporo przekłamuje.
Na jakich danych to testujesz ?
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Ja nie uzywam testera - robie sobie wszystko w matlabie - no ale tak czy siak mysle, ze uda mi sie wycisnac wiecej niz 2pips/transakcje.

Testuje na EURUSD na pieciominutowkach OHLC zciagnietych z MT4 - wiem, ze jakosc pozostawia wiele do zyczenia, ale narazie nic na to nie poradze. Poprzedni system (fakt, ze mial inne zalozenia) w realu zachowywal mi sie praktycznie jak w Matlabie - ale okazalo sie, ze za wiele nerwow mnie kosztowal wiec go wylaczylem - teraz pracuje nad czyms spokojniejszym ;)

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

matka pisze:Ostatnio popularne jest Sortino Ratio (modyfikacja Sharpe Ratio). Ja biorę pod uwagę m. in. Maximum Adverse Excursion, ilość tranzakcji, DD, Profit Factor.
A możesz to przybliżyć nieco bardziej?
Sorry, ale ze statystyki nigdy nie byłem orłem...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

ODPOWIEDZ