DM BZWBK - model ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
1
13%
Poza paroma minusami są ok
1
13%
Przeciętny
2
25%
Mają wiele wad
2
25%
Stanowczo odradzam:
2
25%

Liczba głosów: 8

5%
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: 5% »

witam

przepraszam za zwłokę, ale nie udzielam sie n forum non stop, wole sie skupic na zarabianiu.
Ale wracajac do tematu, opisany przez was model ECN sugeruje ze jest to platforma dla detalistów, zawierajacych transakcje miedzy soba, stad zartobliwe okreslenie rynku miedzydetalicznego ( jako synonim miedzybankowego). Zatem prosba o doprecyzowanie, co broker mial na mysli, piszac o ECN dla detalu

Awatar użytkownika
InvestoronlineFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: InvestoronlineFX »

kuchara23 pisze:BZWBK oferuje platformę MT4 i mimo, że reklamuje się jako broker ECN, to jak wiadomo, nie może nim być z platformą MT4, tak więc najprawdopodobniej jest to broker STP?
Platforma to narzędzie transakcyjne a model ECN to na prawdę znacznie więcej. ECN to cała technologia i organizacja tego co Pan na tej platformie widzi. Electronic Communication Network w skrócie jest siecią połączeń, w których przesyłane i realizowane są transakcje. My tak mamy.
kuchara23 pisze:STP czy tez NDD /to samo/ - zasadniczo ten typ brokerów działa całkowicie inaczej niż brokerzy MM i jest czymś pośrednim miedzy MM a pełnym ECN. Skrót NDD (no dealing desk) oznacza, że miedzy nami na rynkiem nie ma żadnego pośrednika, czyli nasze zlecenia od razu wchodzą na rynek, bez konieczności zatwierdzenia przez brokera. STP (Straight Through Processing) oznacza, że nasze zlecenia realizowane są po najlepszej z możliwych cenach z prawdziwego rynku forex (datafeed dostarczany jest od kilku niezależnych dostawców).
A skąd Pan przytacza te definicje? Nie ma czegoś takiego jeszcze jak pełny ECN. Proszę zrozumieć iż jest to bardzej skomplikowany proces niż mogłoby się wydawać. Nikt jeszcze nie dał takiej oferty, by indywidualny inwestor mógł handlować z różnymi bankami. Zatem transakcje indywidualnego inwestora na rynku Forex aby się realizowały po cenie wyznaczanej przez rynek międzybankowy muszą mieć po drodze Dom Maklerski, który dochowa wszystkich formalności.
Z kolei STP - to pojęcie używane przez Banki rozliczające jako proces potransakcyjny, czyli przesłanie i sprawdzenie czy wszystkie sytemy potwierdzają daną transakcję czy jest zgodność co do jej warunków.
kuchara23 pisze: A broker ECN (oferujący „czysty” dostęp do interbanku). Na obecna chwile MT4 nie wspiera prawdziwych brokerów ECN.
Oferta innych posrednikow to glownie ProTrader /PDSoft/.
DM BZWBK daje czysty dostęp do cen z rynku międzybankowego. MT4 nie ma tu nic do zaprzeczenia podobnie gdybyśmy mieli inna platformę.

Pozdrawiam,

Dodano po 13 minutach:
5% pisze:witam

Ale wracajac do tematu, opisany przez was model ECN sugeruje ze jest to platforma dla detalistów, zawierajacych transakcje miedzy soba, stad zartobliwe okreslenie rynku miedzydetalicznego ( jako synonim miedzybankowego). Zatem prosba o doprecyzowanie, co broker mial na mysli, piszac o ECN dla detalu
Nie wiem jak Pan to odbiera, ale proszę przeczytać moje posty na tym wątku i wyciągnąć odpowiednie wnioski. Wiele razy opisałem ten model i jego technikę zawierania transakcji. Połączenie rynku detalicznego z rynkiem międzybnkowym ze względu na technologię oraz wymogi formalne musi być organizowane przez jakąś instyucję. My się tego podjeliśmy. W naszym modelu ani klienci ani banki ze sobą nie handlują wzajemnie. Klient widzi cenę od najlepszego banku na BID i od najlepszego banku na ASK. Podejmuje decyzję by zawrzeć transakcję wysyła ją do nas a my realizujemy ją na rynku miedzybankowym - po otrzymaniu potwierdzenia DM realizuje transakcję z klientem. Jest to tak zwany Matching i na chwilę obecną nie istnieje inny sposób by zawierać transakcję po cenach z interbanku. Transakcję na interbanku muszą mieć gwarancję instytucji, która musi spełniać wiele wymogów formalnych. Obecnie nie ma innego rozwiązań choć oczywiście zawsze można wszystko ulepszyć.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 lip 2012, 15:40 przez InvestoronlineFX, łącznie zmieniany 1 raz.
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

A ja mam pytanie z innej beczki :) kiedy można sie spodziewać w ofercie BZWBK platformy FX na iOS?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

InvestoronlineFX pisze:W naszym modelu ani klienci ani banki ze sobą nie handlują wzajemnie. Klient widzi cenę od najlepszego banku na BID i od najlepszego banku na ASK. Podejmuje decyzję by zawrzeć transakcję wysyła ją do nas a my realizujemy ją na rynku miedzybankowym - po otrzymaniu potwierdzenia DM realizuje transakcję z klientem.
Czyli jednak DM jest stroną w transakcji.
Nie mam nic przeciwko MM; wolę nawet krajowego MM z rozsądnym regulaminem niż najlepszego nawet "ECN" na Wyspach Bergamutach ;) bo mam jasno określone warunki gry oraz możliwą drogę sądową w razie czego. Nie fascynuję się też "prawdziwym ECN". Jednak chciałbym oddzielić reklamowy bełkot od faktów.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Wirus pisze:wolę nawet krajowego MM
Wirus, ja też nie mam nic do MM, wręcz przeciwnie, ale u żadnego broka krajowego nie widzę sensu otwarcia konta, a ta droga sądowa to pic na wodę .

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Microbi pisze:...a ta droga sądowa to pic na wodę .
Podaj więc jakiś wiarygodny przykład, że kogoś brok oszukał, a sąd pozew oddalił. Konkretnie sygnaturę akt poproszę ;)

Awatar użytkownika
InvestoronlineFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: InvestoronlineFX »

Ink. pisze:A ja mam pytanie z innej beczki :) kiedy można sie spodziewać w ofercie BZWBK platformy FX na iOS?
Można uzywac MT4 przez nakładkę Windowsa.

Pozdrawiam
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Microbi pisze:
Wirus pisze:wolę nawet krajowego MM
Wirus, ja też nie mam nic do MM, wręcz przeciwnie, ale u żadnego broka krajowego nie widzę sensu otwarcia konta, a ta droga sądowa to pic na wodę .
Pamiętaj o rozliczeniach - bo dla wielu osób jest to problem. Gotowy PIT w porównaniu z liczeniem dziennego zysku/straty x kurs średni kurs NBP danego dnia waluty, w której jest prowadzone konto.

Kiedyś takich cudów nie było i jak ktoś przeszedł przez liczenie kilku kont w różnych walutach z kilkuset transakcjami każde to odechciewa się ;) Albo był uzależniony od mitycznych 15pips spreadu na GBP/JPY w XTB

Poza tym dajmy im szanse - może niedługo powstaną jakieś namacalne testy...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

InvestoronlineFX a uzyskam podpowiedz jak takie coś uczynić, bo prawdę mówiąc nie wiem jak wygląda nakładka windy na ajfonie a coś mi mówi że trzeba mieć jailbreaka do tego, dobrze myślę?

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Wirus źle mnie zrozumiałeś, poczytaj ile to polscy brokerzy kar dostali w wyniku skarg klientów, a teraz, jak mam się użerać z brokerem, ewentualnie sądzić ( zakładamy ze jest to warte kasy i trudu które w to włożysz i czasu - miesiące ) - to wolę mieć konto u broka o dobrej reputacji niż się męczyć bo polski i pita wystawia. Nie róbmy OT, czym więcej konkurencji na naszym rynku tym może być tylko lepiej.
Akhh pisze:Pamiętaj o rozliczeniach - bo dla wielu osób jest to problem. Gotowy PIT w porównaniu z liczeniem dziennego zysku/straty x kurs średni kurs NBP danego dnia waluty, w której jest prowadzone konto.
Ta, bo 10 min max dziennie pracy z exelem to tragedia :-) Akhh ja to rozumiem, ale jeśli ktoś tym się kieruje tylko to ma nierówno pod sufitem.

Ja się cieszę że jest nowy broker na naszym rynku i oby tak dalej :-)

ODPOWIEDZ