Depth Of Market (DOM) - praktyka [CME]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy potrafisz odczytać stan popytu i podaży z wykresu?

tak - jestem doświadczony inwestorem
6
32%
tak
5
26%
nie - jestem doświadczony inwestorem
2
11%
nie
6
32%

Liczba głosów: 19

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
DigitalSmoke pisze:
MaRCHeW pisze:Witam.
DigitalSmoke pisze: To jest właśnie ciekawy temat. Jeżeli rynek FX jest zdecentralizowany, czy istnieje DOM, który będzie można uznać za wiarygodny? Zawsze DOM, będzie pochodził tylko z fragmentu rynku, większego, czy mniejszego, ale fragmentu. No chyba, że to całe OTC to kolejny mit. Jeżeli rynek, jest układem naczyń połączonych i nawet CME ma wpływ na kwotowania na interbanku FX, więc gdzieś te wszystkie sznurki muszą się zbiegać.
Nigdzie się nie zbiegają. To jest raczej "system naczyń połączonych ze sobą", taka sieć w sieci ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Ok, skoro tak to czy istnieje "wiarygodny" DOM?
Tak, ale nie dla "małych".

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

MaRCHeW pisze:

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Co to oznacza? Że za 1500$ subskrypcji miesięcznie można mieć dostęp do terminalu Bloomberga. Czy to już "ten" DOM, czy dalej DOM dal "małych"?

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
DigitalSmoke pisze:
MaRCHeW pisze:

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Co to oznacza? Że za 1500$ subskrypcji miesięcznie można mieć dostęp do terminalu Bloomberga. Czy to już "ten" DOM, czy dalej DOM dal "małych"?
Trzeba by sprawdzić czy mają podpisane umowy ze wszystkime bankami z tzw. Interbanku by móc to stwierdzić.

Bardziej mam na myśli EBS i Reuters D2.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Karol -wielkie dzięki za rozjaśnienie tematu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

DigitalSmoke pisze:"..............."

Nie nie istnieje i zapomnij o szukaniu takiego. Jeśli kiedykolwiek udałoby Ci się taki znaleźć to miałbyś w rękach graala. Jak myślisz, czy ktoś kto posiada takie cudo będzie go udostępniał nawet za "1500$". Nie, nie nie i jeszcze raz nie, wszystko co Ci potrzeba masz na wykresie i nawet nie daj sobie wmówić że istnieje jakiś cudowny bajer który odmieni twoje spekulacje.

DOM to kolejny zestaw narzędzi, informacji i tyle - jeśli nie wiesz jak je wykorzystać nawet dostęp do najlepszych ogłupi Cię da wrażenie potęgi, mocy i ... skasuje konto. Jeśli wiesz jak go używać jest Ci już nie potrzebny ( co nie znaczy że nie przydatny ).

Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

RoLudlum pisze:
DigitalSmoke pisze:"..............."

Nie nie istnieje i zapomnij o szukaniu takiego. Jeśli kiedykolwiek udałoby Ci się taki znaleźć to miałbyś w rękach graala. Jak myślisz, czy ktoś kto posiada takie cudo będzie go udostępniał nawet za "1500$". Nie, nie nie i jeszcze raz nie, wszystko co Ci potrzeba masz na wykresie i nawet nie daj sobie wmówić że istnieje jakiś cudowny bajer który odmieni twoje spekulacje.

DOM to kolejny zestaw narzędzi, informacji i tyle - jeśli nie wiesz jak je wykorzystać nawet dostęp do najlepszych ogłupi Cię da wrażenie potęgi, mocy i ... skasuje konto. Jeśli wiesz jak go używać jest Ci już nie potrzebny ( co nie znaczy że nie przydatny ).

Pozdrawiam
Rozumiem co chcesz mi powiedzieć, ale ja nie szukam Gralla. Interesuje mnie to czy na rynku OTC może fizycznie istnieć coś takiego jak DOM, który uwzględnia wszystkie zlecenia wpływające na rynek. To wszytko.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

MaRCHeW pisze:Wydaje mi się, że MultiCharts .NET też daje taką możliwość ale trzeba to potwierdzić w dokumentacji.
Live Access tylko.. tester nie ma dostepu do takcih danych..jedynie kombinacje z zewnetrznymi danymi.. lepiej kdb+ itp.
MaRCHeW pisze:Protrader w teorii też, ale narazie to tylko teoria.
W sensie tez live.. bo nikt nie przewidzial konteneru historycznego.. nikt go nie udostepnia.
DigitalSmoke pisze: To jest właśnie ciekawy temat. Jeżeli rynek FX jest zdecentralizowany
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=17225

DigitalSmoke pisze:Ok, skoro tak to czy istnieje "wiarygodny" DOM?
Nie dla detalu.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

I jak tam z tym DOM? Szukał już ktoś coś?Na coś ciekawego natrafiono?
Swgo czasu już gdzies na nawi o tym pisałem,jeśli ktoś pamięta byłbym wdzięczny za link,żeby odnaleźć pewien kontekst..był tam taki obrazek,który gdzieś mi się znów w archiwach przewinął (ten ECL).Rzecz tyczy się w szybkim i czytelnym postrzeganiu DOM i dostrzeganiu pewnych "tendencji".
Nie uda mi się oprównać DOM CME z Dukasa na ten moment, bo.. - czytać ostatni post :(

Trochę wiecej o DOM było w temacie Depth Of Market (DOM) [jForex] - a właściwie pokrewnym. Opinie o DOM dukasa wyraził już autor skryptu pod JForex.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Tyle,że w linku od naszego zz nic nie ma o DOM,ale fakt tam DOM jest dość istotny.Bardziej liczy się pod HFT,arbitraż ETC.

ODPOWIEDZ