Depth od Market - różne platformy

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Depth od Market - różne platformy

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

Dzień dobry.
Mam kilka dość szczegółowych (ale bez przesady) pytań i zależy mi bardzo na wiarygodnych odpowiedziach. Jeśli zechcesz mi pomóc, odpowiesz na któreś z pytań, ale nie jesteś tego na 100% pewien, zaznacz proszę, że tylko tak Ci się wydaje. Dzięki :)

Przejdźmy do rzeczy:
1. Platforma Dukascopy - czy Depth of Market prezentowany na koncie demo jest dokładnie tym samym, który funkcjonuje na koncie realnym? Czy nie jest opóźniony względem realnego? A może DoM JForex na demo jest całkiem losowy, tylko żeby zobrazować tę funkcję? (jeśli masz możliwość i chęć, możesz dołączyć screenshota z DoM z konta demo i z drugim dla tej samej waluty z konta realnego (widoczne na jednym ekranie w jednym momencie), wtedy też porównam sobie ich zgodność :) )

2. To samo pytanie odnośnie cTradera (i w szczególności FxPro, chyba że znacie innego brokera z solidnym datafeedem i cTraderem w ofercie) - czy DoM prezentowany na koncie demo jest dokładnie tym samym, który funkcjonuje na koncie realnym? Czy nie jest opóźniony względem realnego? A może DoM cTrader na demo jest całkiem losowy, tylko żeby zobrazować tę funkcję? (ponownie - jeśli istnieje taka możliwość, będę wdzięczny za zrzut ekranu zawierający drabinkę z demo i z reala na jednym obrazie, najchętniej w wersji „Standard DoM”, czyli środkowa opcja wyświetlania tej funkcji... hm, dużo wymagam ;) )

3. Czy MetaTrader 5 ma dostępny DoM? Jeśli tak, jak jest on graficznie prezentowany? Czy tak jak „Standard DoM” z cTradera?

4. Czy MetaTrader 4 z wykorzystaniem jakichś wtyczek może wyświetlać DoM? Spotkałem się z taką informacją, ale nie wiem, na ile ufnie do tego podchodzić, skoro sam MT4 ponoć nie ma takiej technicznej możliwości. Jeśli tak - czy wygląda tak jak „Standard DoM” w cTraderze?

5. Czy jest realna możliwość, aby uzyskać dostęp do DoM FX z CME (ew. z innej giełdy)?

Za wszelką pomoc, sugestie, naprowadzenia i obrazki z góry dziękuję!
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Depth od Market - różne platformy

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Ad.1) Jest tym samym. Tak samo jak datafeed - jest jeden dla dema i realu.

Ad.2) J/w.

Ad.3) U brokerów których widziałem MT5 to mieli i był prezentowany w ten sam sposób co Standard.

Ad.4) Może. Niektórzy brokerzy udostępniają takie wynalazki np. mForex i ich Smart Orders, kiedyś też FxSalt coś miał. Tyle, że musi to być narzędzie od brokera.

Ad.5) Pewnie, musisz tylko założyć rachunek u instytucji, która oferuje handel na CME. Z tego co kojarzę to dostęp do kwotowań i platformy zazwyczaj jest tam płatny lub wymaga określonego obrotu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Dzięki! Większość odpowiedzi jest po mojej myśli :D

A co do CME (były tu osoby, które się tym interesowały, np. JAREK67 i chyba zzz, może też się udzielą i wspomogą młodszego kolegę?) - jakie instytucje masz na myśli? I jakiego rzędu to koszt? (jeśli nikt nie będzie wiedział/chciał powiedzieć, poszukam sam :P )

A orientujesz się, co oferuje Bloomberg/Reuters/jakiś inny usługodawca? Tylko wolumen dokonanych transakcji czy bieżący Order Book (tak to się nazywa?) także? Gdzieś był o tym wątek... później go znajdę, przy odrobinie szczęścia.

A tak w ogóle (to już pytanie o Wasze widzimisię) - sądzicie, że da się trzaskać hajsy w oparciu o ten ułomny forexowy DoM? A jeśli znacie takie podejścia, to czy łączą się one z analizą wolumenu? Bo nie wiem, czy w swoich rozważaniach nie potraktować wolumenu na zasadzie „było, minęło”.

PS. Na jakiej zasadzie działa opcja obserwowania tematu (coś się wyświetla, piszczy, wysyła maile, gdy pojawiają się nowe odpowiedzi?) i na czym polega dodawanie zakładki do tematu (w ogóle jakiej zakładki?)?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Koszt zależny od instytucji więc musisz sobie ich po prostu poszukać i posprawdzać ;).

Bloomberg i Reuters oferuje niemalże wszystko. Listę produktów również znajdziesz na ich stronie. Czy jest Order Book to nie wiem ale aplikacja Xtra Reutersa to miażdzące źródło wiedzy - pytanie tylko czy ktoś będzie potrafił wykorzystać jego potencjał.

Obserwacja tematu - przychodzi powiadomienie mailowe.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mosek »

Tu masz pełny obraz z dukasa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Dzięki raposo za wszystkie informacje i mosek za screena! Czy czarna kolumna po prawej to sławny (albo i nie) TAS?

A tak poza tym mam nadzieję, że znajdą się i inni potencjalni wielbiciele analizy DoM i uda się coś razem wymyślić ;)

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Tak to jest time and sales lista. Widać jak lecą zrealizowane zlecenia.
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

A... skąd wziąć takiego dukasowego DoMa i TaSa? :) Szukam na demo, ale nie widzę nic takiego.

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

bo to jest dom z platformy agena trader

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Ach, rozumiem.
I podłączyłeś Dukascopy do tej platformy?
Mógłbyś mi powiedzieć, z której wersji korzystasz, bo tak na szybko widzę, że jest ich kilka. Wygląda na to, że ów DoM i TaS jest już w wersji Basis, zgadza się?
A może używasz tylko demo?
A mógłbyś mi wyjaśnić te paseczki nad drabinką zleceń? Wiem, że to zsumowany wolumen, ale co oznacza ten łososiowy fragment czerwonego paska po prawej stronie (jeśli cokolwiek)?

ODPOWIEDZ