Nie chcę się rozpisywać, bo sam nie cierpię śledzić długich postów i wolę mieć wyłożoną kawę na ławę (takie chyba też jest przeznaczenie forum internetowego?), więc ten post będzie niejako uzupełnieniem artykułu opublikowanego na Comparic. Zawrę w nim jednak wszystko co chętny do skorzystania z DBB wiedzieć powinien.
Czego szukamy?
System oparty jest na dywergencjach pomiędzy RSI, a wykresem ceny. Nie bierzemy jednak pod uwagę każdej dywergencji, lecz te o wyższym prawdopodobieństwie sukcesu. Na wykresie powinny znaleźć się więc:
Bollinger Bands 1
Okres: 20
Odchylenie: 2
Ceny zamknięcia
Bollinger Bands 2
Okres: 20
Odchylenie: 3
Ceny zamknięcia
RSI
Okres: 9
Ceny zamknięcia
Wejście w pozycję
Wejście w long bądź short następuje po sygnale z RSI(9) (dywergencja). Jednocześnie cena musi być dostatecznie daleko od średniej 20-okresowej (górna bądź dolna wstęga wstęg Bollingera)
Przykład: Aby ograniczyć ryzyko będziemy stosować analizę dwóch TF - dziennego oraz godzinowego. Mój tok rozumowania powinien wyjaśnić kolejny wykres: Świeca sygnalna doji pojawiła się w trakcie sesji (świecy D1) tworzącej dywergencję na wykresie dziennym. Taki schemat wejścia gwarantuje minimalne ryzyko i spory stosunek zysku do ryzyka.
Wyjście z pozycji
To już kwestia własnego osądu. Na powyższym wykresie zaznaczyłem kolejne dywergencje, które mogą być sygnałami wyjścia lub (co bardziej mi odpowiada) podciągnięcia poziomu SL. Stop lossy umieszczam w logicznych miejscach w miarę możliwości poniżej średniej 20 okresowej.
Money management zostanie opisany w przyszłości, polecam stosować stałą wartość procentową rachunku nie więcej niż 3% na pozycję.
-- Dodano: 10 lis 2017, 20:00 --
W pierwszym poście przedstawiłem najbardziej zyskowny, najpewniejszy z sygnałów systemu DBB w tym poście chcę pokazać kolejny, nieco słabszy ale wciąż bardzo obiecujący schemat zawierania transakcji zgodnie z DBB.
setup#2
W artykule do którego odnosiłem się w pierwszym poście zwracałem uwagę, że cena ma tendencję do oscylacji wokół pewnej średniej. Wartości średniej będą się różniły w czasie - będą okresy w których lepiej zadziała średnia o długości 20, będą też okresy gdzie idealne sygnały będzie dawać średnia 34. Akurat kwestia optymalizacji wskaźników systemu jest tematem na inną dyskusję, ale wiadomo, że takie wysiłki najczęściej kończą się porażką. System jest przeoptymalizowany i zamiast skupić się na zarabianiu to myślimy o wartościach średnich. Dlatego wskaźników nie będziemy dotykać

Drugim z setupów które zaobserwowałem jest cofnięcie się do średniej. Wyraźnie to widać na wykresie dziennym NZDUSD: Oczywiście, średnia nie zawsze działa jako wsparcie/opór - ale często widoczna jest reakcja ceny na jej okolice. Szczególnie w tak silnym trendzie jaki mamy na NZDUSD. I to właśnie te miejsca będą nas interesowały jako miejsca potencjalnego dołączenia się do silnego impulsu z D1. Rzut oka na dwa powyższe przypadki w interwale H1.
Test 1 Test2 Już wczoraj widziałem, że coś się kroi na NZDUSD jednak zajęty byłem kupowaniem funta (o czym zresztą pisałem w odpowiednim wątku) i zwyczajnie przegapiłem wejście. A pozycja jest interesująca, bo zasięg shortów sięga ostatnich dołków. Warto oczywiście mieć na uwadze słabszą kondycję dolara amerykańskiego, ale w piątkowy wieczór wszystko wskazuje na to, że trend spadkowy na NZDUSD będzie trwał nadal (taka niewielka dygresja

W przyszłym tygodniu postaram się wrzucać tutaj setupy które będę rozgrywał. Zapraszam do śledzenia wątku.