DayTrading: Wtorek 20.10.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 21 paź 2015, 00:00

Wzrost
6
30%
Bez zmian
5
25%
Spadek
9
45%

Liczba głosów: 20

Awatar użytkownika
szczudlo6
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Wtorek 20.10.2015

Nieprzeczytany post autor: szczudlo6 »

USDPLN

W dniu dzisiejszym dolar amerykański umocnił się w stosunku do złotego. Powodem osłabienia waluty polskiej są nadchodzące wybory parlamentarne, które odbędą się 25 października w niedzielę. Inwestorzy wyprzedają złotówkę obawiając się przejęcia władzy w państwie przez główną opozycję obecnego rządzącego ugrupowania politycznego. Wygrana partii Prawo i Sprawiedliwość wiekszością głosów osłabi walutę polską na wszystkich parach walutowych. Powodem przejęcia inicjatywy przez podaż jest nastawienie polityczne ugrupowania na rynki zagraniczne. W swoich programach przedwyborczych PiS zaznacza zaciśnięcie polityki zagranicznej oraz skupienie większych środków publicznych dla krajowych inwestorów. Sondaże jednak wskazują na zdecydowaną porażkę obecnie rządzącej Platformy Obywatelskiej. Według wyników partia otrzymałaby o połowę mniej głosów niż Prawo i Sprawiedliwość. Poprawą sytuacji na kursie złotego byłaby wygrana po raz trzeci ugrupowania PO.

Na drugim biegunie stoi jednak dobra kondycja gospodarki amerykańskiej, która winduje kurs dolara podpierając się dobrymi odczytami z kraju. Dzisiejsze dane z USA z sektora budowlanego za miesiąc wrzesień odebrane były pozytywnie, co wpłynęło na umocnienie waluty:

- pozwolenia na budowę domów: 1 103 tys. (prognoza: 1 170 tys.),
- rozpoczęte budowy domów: 1 206 tys. (prognoza: 1 150 tys.).

W nadchodzących dniach warto zwrócić uwagę na dane zza oceanu oraz odczyty z gospodarki polskiej, a także oczekiwać na wyniki głosowań wyborów parlamentarnych.

CZWARTEK:

14:00 – Polska: protokół z posiedzenia Rady Polityki Pieniężnej,
14:00 – Polska: koniunktura w przemyśle,
14:00 – Polska: koniunktura w handlu detalicznym,
14:00 – Polska: koniunktura w budownictwie,
14:30 – USA: wnioski o zasiłek dla bezrobotnych (prognoza: 265 tys.),
16:00 – USA: Conference Board (prognoza: 0,0%),
16:00 – USA: sprzedaż domów na rynku wtórnym (5,37 mln).

PIĄTEK:

15:45 – USA: Indeks PMI dla przemysłu (prognoza: 52,8).

Na dziennym wykresie pary walutowej USDPLN kurs porusza się w formacji klina utworzonego ze szczytu z 13 marca (3,967) oraz dołka z 15 maja (3,56), gdzie skutecznie odbija się od jego ograniczeń. Klin zwężając się powoduje coraz mniej miejsca dla ruchu ceny. Wybicie poza formację górą lub dołem otworzy drogę do realizacji jego wysokości, która wynosi około 200 pipsów. Opierając się na przedstawionych powyżej analizach najprawdopodobniejszym scenariuszem będzie wybicie formacji górą i ruch w kierunku (4,10-20). W przeciwnym razie przebicie klina dołem obsunie kurs do poziomów z połowy 2012 roku (3,50-60).

źródło: https://forexallday.wordpress.com/2015/ ... -god-2100/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lepiej stracić okazje niż pieniądze...

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

atlanticos pisze:
FxTag pisze:Ktoś słyszał o trading jam session?
Jakieś spostrzeżenia? ostrzeżenia, rekomendacje?
masz np do dyspozycji 10mln zł... jak zrobisz z tego 500tys (5% kapitalu posiadanego) ryzykujac 0.8% to szaleństwa nie ma... ale jak nadal masz te 10mln i wrzucisz do brokera tylko te 0.8% czyli 80tys i grajac vabank zrobisz 500tys to już wyglada inaczej, nieprawdaż? W obu przypadkach ryzykujesz 0.8% tego co masz, a jednak wrażenie wyniku zupelnie inne :) tak to działa...
Ja myślę że aż takich pieniędzy to ten gość nie ma :wink: , bo by mu sie nie chciało w to wszystko bawić.
Co by nie było zrobić taki wynik jak on zrobił i przy tym nie wyzerować tego depo początkowego, to już są kosmiczne wyniki.

Z drugiej strony kto wie, może teraz będzie "haratał" 1 mln miesięcznie na drobne wydatki :wink: .

Awatar użytkownika
13ty Stochastyk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 13ty Stochastyk »

Gdyby zestawić zyskowne trajdy każdego z nas też prawdopodobnie byłby taki run ...
Rafał nie gra sam - to grupa trajderów, która gra razem codziennie ... co jeden przeczy to drugi zauważy ... i w ten sposób unikają błędów. Tak w każdym razie mi się wydaje.
Zwyciężają tylko cierpliwi.

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MERLIN »

Mpapiez pisze:
atlanticos pisze:
FxTag pisze:Ktoś słyszał o trading jam session?
Jakieś spostrzeżenia? ostrzeżenia, rekomendacje?
masz np do dyspozycji 10mln zł... jak zrobisz z tego 500tys (5% kapitalu posiadanego) ryzykujac 0.8% to szaleństwa nie ma... ale jak nadal masz te 10mln i wrzucisz do brokera tylko te 0.8% czyli 80tys i grajac vabank zrobisz 500tys to już wyglada inaczej, nieprawdaż? W obu przypadkach ryzykujesz 0.8% tego co masz, a jednak wrażenie wyniku zupelnie inne :) tak to działa...
Ja myślę że aż takich pieniędzy to ten gość nie ma :wink: , bo by mu sie nie chciało w to wszystko bawić.
Co by nie było zrobić taki wynik jak on zrobił i przy tym nie wyzerować tego depo początkowego, to już są kosmiczne wyniki.

Z drugiej strony kto wie, może teraz będzie "haratał" 1 mln miesięcznie na drobne wydatki :wink: .
Mylisz się bo ma-pokazywał na FTSP,i nie rozumiem z kąt to zazdrość ,skoro potrafi grać to trzeba mu pogratulować
Ostatnio zmieniony 20 paź 2015, 23:45 przez MERLIN, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

I bardzo dobrze, że ktoś ma dużo kasy którą wypracował. Popieram!
Tu też ludzie na forum powinni sobie pomagać i widzieć coś czego nie widzą inni... a nie konkurować, przechwalać się i wytykać coś innym. Jednak zgrany zespół można zbudować chyba tylko w prywatnym gronie - w zgranej grupie co pokazuje przykład tego Tradera.

A w temacie: PLN jest kurde w niełasce... i to widać.
eur/pln nadal UP
usd/pln wcale nie chce spadać pomimo, że edek chce rosnąć
gbp/pln również odbija hmmn... a miałem target na 5.40
chf/pln tu zagwózdka już zupełna.....

W każdym razie jak ktoś chce S na krosach z PLN to ostrożnie bo parzy.

-- Dodano: 20 paź 2015, 22:43 --

EUR/GBP na dziennym i na tygodniowym wygląda jak ORGR.... :)
choć na tygodniowym to prawe ramię jeszcze takie niedokończone jakby....
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

MERLIN pisze: Mylisz się bo ma-pokazywał na FTSP,
No to jestem zaskoczony, i tylko pogratulowac mu inicjatywy, że chce mu się to pokazywać.
Jak bym miał takie umiejętności, to pewnie bym siedział na balkonie w ogródku i w spokoju i ciszy trejdował :)...

Ciekawe czy już jego najbliższe otoczenie widzi w nim tylko "piniondz" :wink: .

Ps. Co to jest FTSP ?

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MERLIN »

Mpapiez pisze:
MERLIN pisze: Mylisz się bo ma-pokazywał na FTSP,
No to jestem zaskoczony, i tylko pogratulowac mu inicjatywy, że chce mu się to pokazywać.
Jak bym miał takie umiejętności, to pewnie bym siedział na balkonie w ogródku i w spokoju i ciszy trejdował :)...

Ciekawe czy już jego najbliższe otoczenie widzi w nim tylko "piniondz" :wink: .

Ps. Co to jest FTSP ?
Nie mogę oficjalnie ,masz informacje na priv

Zablokowany