DayTrading: Wtorek 17.03.2026

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
TyleNaTyle
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: DayTrading: Wtorek 17.03.2026

Nieprzeczytany post autor: TyleNaTyle »

ja mam tak, zobaczymy, czy mój model ma racje 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

siux
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Wtorek 17.03.2026

Nieprzeczytany post autor: siux »

No droga ropa długoterminowo to właściwie by znaczyła podniesienie cen wszystkiego jak leci i by się rynek wyrównał, ale w miedzy czasie na świecie byłby jeden wielki młyn i bida. Jednak jest pewne ale...tej ropy w tej chwili jest za mało i jej cena jak i wszystkiego leciały by cały czas do góry. Gdyby tak teraz rozwalili wszystko co z ropą związane w zatoce we wszystkich tych krajach, to pewnie z rok by zajęło uruchomienie innych złóż w innych rejonach świata i przez ten rok to nawet nie chce mi się myśleć co by było. Tzn.wydaje mi się, że wolny rynek ropy by się skończył na jakiś czas i dogadał by się "swój ze swoim". Reszta ceny zaporowe, albo niech sobie radę dają bez ropy ;)
Ropa przez miesiąc na poziomie 140 to za dużej krzywdy by nie zrobiła światu, ale to musi teraz tak skoczyć puki jeszcze jest tej ropy dla bogatszych krajów "wystarczająco", bo jakby tak za trzy miesiące jeszcze podbiła to gospodarki tego nie wytrzymają. Kontrakty które zostały zawarte muszą być zrealizowane, po umówionych cenach. Jeżeli kolejne będą za miesiąc to do tego czasu cena musi solidnie spaść(z tych 140), bo tego prawie nikt nie kupi(tylko absolutne minimum do przetrwania/wojska itp) No i każde szanujące się państwo powinno mieć zapasy, więc jak deczko dokupią i cenę uśrednią to też nic się nie stanie.
Z tego co znalazłem Polska(dane 2025rok) ma na 155 dni zapasów ropy. Jeżeli skasują program 800plus(na rok) to cała Polska może jeździć za darmo przez 170 dni(ropa po 140) :) czyli jak państwo "dopłaci" połowę to cały rok, no ale w paliwie są wysokie podatki więc coś jeszcze musieli by skasować, bo nie było by z czego "dokładać" ;) To tak dla zobrazowania, że bogatsze kraje dadzą sobie radę ;)
Inne info to, że mamy na 53 dni, więc nie będę już dociekał...

ODPOWIEDZ