Do wszystkich:
Ja zakładam, że większość wie o co w tym biznesie chodzi i umie czytać wykresy.
Jeżeli nie umiecie czytać wykresów, a bazujecie na teoriach wszelakich, to brak wam bardzo istotnego elementu:
zrozumienia co się na rynku dzieje!
Wykres pokazuje co się dzieje na rynku, kto ma większą siłę, czy jest trend, czy korekta.
Na H4 widać, które świece to trendowe, a które korekcyjne.
IOW, jest trend, czyli grube zlecenia, no i jest próba ich realizacji.
Zawsze jest taki cykl.
Tylko czasami następuje ostra interwencje jakiegoś Banku Centralnego.
Nawet wtedy, ten Bank musiał się z kimś dogadać, np. sprzedać mu te ogromne Loty.
I te Loty będą musiały być kiedyś zrealozowane, gdy będzie płynność.
Jak tego nie zrozumiecie, to nigdy nie będziecie wiedzieli dlaczego.
Oczywiście, nie dotyczy to fundamentalistów.
DayTrading: Wtorek 16.09.2014
Re: DayTrading: Wtorek 16.09.2014
http://www.bbc.com/news/uk-29176884 odnośnie Szkocji
Patrząc na DAXa poziom do brania S to będzie prawdopodobnie 9780, tam powinniśmy dolecieć.
Idealnie jako podwójny szczyt z 08.09.2014 i pakować S.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
W ogólności można się zgodzić. Z jednym małym zastrzeżeniem - dotyczy to wysokich interwałów, np. H4. W krótkich interwałach różne cyrki i przewałki mogą się dziać. Curtis Faith w swojej książce opisuje nawet sytuacje, gdzie jedno wielkie zlecenie typu buy-stop podciąga ostro kurs. Po tym jak kurs się podciągnie to delikwent kasuje to zlecenie i robi shortaDadas pisze:Do wszystkich:
Jeżeli nie umiecie czytać wykresów, a bazujecie na teoriach wszelakich, to brak wam bardzo istotnego elementu:
Wykres pokazuje co się dzieje na rynku, kto ma większą siłę, czy jest trend, czy korekta.
Zawsze jest taki cykl.
Nawet wtedy, ten Bank musiał się z kimś dogadać, np. sprzedać mu te ogromne Loty.
Oczywiście, nie dotyczy to fundamentalistów.

Expect the Unexpected...
Teraz jaśniej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
highend coś się tak tych S-ek na Daxie uczepił? Trend od 3 lat jest ewidentnie wzrostowy, z małymi przerwami na korekty. Banki centralne co rusz to obniżają stopy albo drukują na potęgę, już nawet chinole. Wg mnie to nie jest klimat do szorcenia na indeksach bo coś z tą nadrukowaną kasą banki muszą robić. Na forex nie pójdą (przynajmniej nie ze wszystkim) więc pozostają akcje. Zobaczysz co się na GPW będzie niedługo działo jak w październiku belka zetnie stopy. Ludzie też nie są głupi i na 2% na lokatę nie będą wsadzać bo nawet jak ktoś ma kikladziesiąt tysięcy PLN to co z tego po roku dostanie? Wielkie g...highend pisze:Patrząc na DAXa poziom do brania S to będzie prawdopodobnie 9780, tam powinniśmy dolecieć.
Expect the Unexpected...
No, wiem, tak robią, te mniej grube ryby, ale na tyle grube, żeby ceną coś ruszyć.tuvok pisze:W ogólności można się zgodzić. Z jednym małym zastrzeżeniem - dotyczy to wysokich interwałów, np. H4. W krótkich interwałach różne cyrki i przewałki mogą się dziać. Curtis Faith w swojej książce opisuje nawet sytuacje, gdzie jedno wielkie zlecenie typu buy-stop podciąga ostro kurs. Po tym jak kurs się podciągnie to delikwent kasuje to zlecenie i robi shortaDadas pisze:Do wszystkich:
Zawsze jest taki cykl.
Oczywiście, nie dotyczy to fundamentalistów.Ale to się ponoć sprawdza do czasu bo jak się inne grubasy zorientują, że gość tak robi to dają mu w czapę
Z tym, że jak już naprawdę umiesz czytać wykres, nie układy świec, tylko dynamikę,
to będziesz wiedział który układ dynamiczny jest tym ważnym, nawet na M5 i M1.
Pozatym, bardziej istotne niż wiedzieć gdzie otworzyć, jest wiedzieć gdzie zamknąć.
Z tym breakoutem to się nie zgodzę, to co pokazałeś to raczej fałszywe wybicie. Breakout to przedostatnia świeczka z pozytywnym retestem oporu (zamienionego na wsparcie) na ostatniej świeczceDadas pisze:Teraz jaśniej?
Expect the Unexpected...
wcale nie jaśniej bo ciągle opisujesz historie a ja sie pytam co teraz będzie w górę czy w dółDadas pisze:Teraz jaśniej?
jedno zdanie ciężko napisać ? po co wkleiać wykres skoro nic nie wiadomo
napisałeś że inaczej być nie może kurs jest nad linią eS czyli co UP ?
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones
ŚWIĘTA PRAWDA. To był jedyny powód dla którego przeszedłem na DT - przynajmniej na koniec dnia mam powód żeby zabrać kasę ze stołuDadas pisze:Pozatym, bardziej istotne niż wiedzieć gdzie otworzyć, jest wiedzieć gdzie zamknąć.
Expect the Unexpected...