DayTrading: Wtorek 10.03.2026

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
navik
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Wtorek 10.03.2026

Nieprzeczytany post autor: navik »

siux pisze: 10 mar 2026, 18:49 No ciekawe skąd oni wezmą ropę po 72.51 w realnej sprzedaży. Podobno w realu niektórzy już uralsa kupowali po 100 dolców. Ten wykres to jeden wielki wał jest.
Ja myśle, ze cały ten fx to jeden wielki wałek. A ropa to wyjątkowo wredna suka do grania jest.
Ale wykres który wrzuciłem to nie jest demo wklejka do których przyzwyczaił nas tutaj bax. To jest wykres od brokera u którego gram . Realny rachunek i pieniądze :wink:
...........
A co do ropy to myśle ze 72.51 to poziom na najbliższe dni ( dzis lub jutro) . Na koniec tygodnia mozemy zejść nizej i to znacznie . Tam luka jest zostawiona zaznaczona fioletowym kolorem. Myśle ze baza do której zmierzają jest właśnie tam na tej luce.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2026, 19:31 przez navik, łącznie zmieniany 1 raz.
Obym dożył takich czasów, że Goldmany będą w popłoch wpadać jak się dowiedzą, że platformę odpalam ...

Awatar użytkownika
skubacz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: skubacz »

Skąd brać tanią ropę?
A mało to ruskich okrętów z ropa pływa pod nie swoją banderą - flota cieni
Wczoraj mieli uruchomić żelazne rezerwy ropy
Cieśnina ormuz to 20% ... a te 80% i mogą zwiększyć wydobycie o 10-20% plus znieść sankcje na ruskich by wybuch niektórym granat z L.
Wieki temu... koło 2005-2010 pojawiała się prognozy, że ropy na świecie starczy tak do 2030-2050 elektryki, wodór, samochody na panele słoneczne.
Obrazek

navik
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Wtorek 10.03.202

No... tak jak mówiłem wredna suka do grania .
Wrócili powyżej dołka wczorajszego ciule . Pozamykane wszystko co otwierałem poniżej 85 .
Obym dożył takich czasów, że Goldmany będą w popłoch wpadać jak się dowiedzą, że platformę odpalam ...

Awatar użytkownika
skubacz
Bywalec
Bywalec

shadow fleet” / flotę cieni,. Wolumenowo to około 6–7% globalnych przepływów crude: Kpler szacuje, że w 2025 taka sieć przewiozła ok. 3,733 mld baryłek, czyli właśnie 6–7% global crude flows.

Dawno temu jak Irak miał sankcje można było kupić ropę za 50%. tzw program ropa za żywność...stare podpaski, przeterminowane szczepionki, konserwy w zamian za ropę z upustem plus prowizję dla Sadama-zamieszane szwajcarskie francuskie banki, ONZ. ruski zimny czekista ze wschodu dzisiaj ma flotę cieni.---ruskie na kolana?gospodarka? jak to mawiał Szewko nietak dawno jedli obierki i oblizywali język na ich widok :lol:

Ja tam bym nie obstawiał ropy wiele spekulacyjnego kapitału napłyneło.. liczba otwartych pozycji na oficjalnych giełdach , spekuła u brokerów bo gorący temat.
Obrazek

siux
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siux »

@navik ja nie twierdzę, że wykres jest z demo tylko że na wykresach(moim również) ceny są odrealnione i to mocno od rzeczywistości. 12.03 jest rolowanie wti ,17.03 brent no i co teraz? nowe kontrakty myślisz, że firmy "za drobne" sprzedadzą ropę? gdyby tak usa+kanada "oderwały się" od reszty świata i zakazały eksportu ropy poniżej jakiejś tam potrzebnej im ilości to takie ceny mogły by zaistnieć, ale tylko u nich.

Flota cieni to jest nic jeżeli chodzi o ilości. To właśnie na tą ropę Tramp "dał zezwolenie" dla Indii.
Nawet z G7 z tego co wiem zaledwie trzy kraje uwolniły swoje zapasy ropy. Ruskie owszem sprzedadzą swoją ropę, ale tylko tym krajom które podpiszą kontrakty długoterminowe, no i tu jest zonk...przynajmniej dla Europy.
A tak właściwie to myślę, że to Trampek z kumplami zaplanowali sobie takie numery. USA ma spore magazyny na ropę, ale zapełnione są zaledwie w 60%. Wiedząc o tym rozpoczynają wojnę w zatoce...

Awatar użytkownika
skubacz
Bywalec
Bywalec

Złoto zrobiło nura 70$ w 6 minut 5230-5160.
Obstawiałem dziś ze do 23.00 zrobią range dla wtorku zakres około 160$ czyli 5290$ lub 5030$ do zamknięcia

Ale ty patrzysz na ropę WTI a jest ropa za drobne.
Z WTI jest tego typu akcja ze najwięcej na świecie wydobywa baryłek USA numer 1 na świecie 22 mln baryłek.
Ta ropa poszybowała do 120$ jakby to w Ameryce ta woja się toczyła a reszta świata płaci.

W Polsce obecnie bierzemy rope z Arabi( wojna), 2 Norwegia 3 WTI

USA
USA zużywają około 19 mln baryłek ropy dziennie a wydobywają 22 mln są samowystarczalne
USA importują ok. 8–9 mln baryłek ropy dziennie z różnych krajów.
Największy dostawca: Kanada, potem Meksyk
Około 0,5 mln baryłek dziennie trafia do USA z krajów Zatoki Perskiej przez Strait of Hormuz.

Ropa Murban 95$ (10.03)
Murban 2 mln baryłek dziennie
Płynie przez cieśninę Ormuz ale zablokowana zatem mają rurociąg do Fujairah by ominąć cieśninę.

DME Oman 125$ (10.03)
1 mln baryłek dziennie
Ostatnio zmieniony 10 mar 2026, 20:18 przez skubacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

navik
Maniak
Maniak

A. Ok, niezrozumienie z mojej strony intencji postu. Luzik :564:
............
Ja nie śledzę newsów , nie rozkminiam nt kontraktów i nawet nie probuje zrozumieć tego co sie dzieje z cenami. Dlaczego taka cena jest a nie inna ..., nie mam na to czasu i możliwości byc na bieżąco z wydarzeniami ze świata.
Staram sie grać wykres i tylko wykres. Zwykle PA + dynamika.
Nie mam pojęcia co sie zadzieje po rolowaniu. Wiem tylko, że jest luka do pokrycia na dole i na pokrycie tej luki probuje grać S . I wiem ze wysoka cena ropy to problemy z inflacją, a za tydzień jest FED i bedą dyskutować nt tego jak „ratować gospodarkę i świat” przed inflacją, wiec wysoka cena ropy nie jest po myśli banksterow z FEDu. I myśle ze chcą wrócić do „ normalnych” cen ropy przy których FED i Trump bedą mogli ogłosić ze kontrolują sytuacje na świecie i znowu uratowali świat przed drożyzną. Czyli „kolejny sukces” ....

Ps. Dobrze ze przypomniałeś o rolowaniu bo nawet nie sprawdzałem kiedy jest. :564:

siux
Pasjonat
Pasjonat

skubacz pisze: 10 mar 2026, 19:55 Ale ty patrzysz na ropę WTI a jest ropa za drobne.
Z WTI jest tego typu akcja ze najwięcej na świecie wydobywa baryłek USA numer 1 na świecie 22 mln baryłek.
Ta ropa poszybowała do 120$ jakby to w Ameryce ta woja się toczyła a reszta świata płaci.

W Polsce obecnie bierzemy rope z Arabi( wojna)
Nie ma już ropy za drobne ;) była zanim zaczęło się w zatoce ;)

Co do wti to raczej amerykanie więcej płacą na stacjach za resztę świata(połączone rynki), ale fakt jest taki że to przez dwa kraje co rozpoczęły zadymę w zatoce tak się dzieje.

Najgorzej jest w Azji, bo oni podobno dużo z zatoki brali(Korea,Japonia).Swoją drogą ciekawe czemu z Kanadą niczego nie podpisali. Nie dotyczy to Chin-oni jakoś 14% tylko z zatoki, mają duże rezerwy+ ropa z Rosji i Kanady.

I jeszcze jedno u nas w PL jakiś polityk (już po rozpoczęciu w zatoce zadymy) chwalił się ,że do nas płyną dwa tankowce i już przepłynęły Ormuz, czyli powinniśmy mieć stare ceny, no ale jak jest każdy może się na stacjach przekonać...

siux
Pasjonat
Pasjonat

navik pisze: 10 mar 2026, 20:09 I myśle ze chcą wrócić do „ normalnych” cen ropy przy których FED i Trump bedą mogli ogłosić ze kontrolują sytuacje na świecie i znowu uratowali świat przed drożyzną.
No to może nie dosłownie, ale przekażę słowa pomarańczowego pana z USA - otóż w jednej z ostatnich wypowiedzi można było usłyszeć że ropa w cenie 120dolców przez jakiś czas to niewysoka cena za "poukładanie" potwornie niedobrego kraju złych ludzi(Iran), a później już tylko sielanka na świecie będzie :lol:

@skubacz wiem że ZEA ma ropociąg, ale mała przepustowość. Arabia Saudyjska niby też ma ,ale coś z tym ich portem jest słabo znowu. Teraz już go pewnie rozbudują solidnie.

No i pisałem wcześniej ,że to Uralsa ropę ktoś kupował po 100$ i dlatego ten wykres tak bardzo mi nie pasuje ;)

Od szczytu zjechali 43 dolce w dwa dni, oby teraz nie chcięli tyle nad szczyt polecieć ;) ale tak pod 115,6 to mogli by podjechać, łatwiej by im się spadało później ;)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2026, 21:04 przez siux, łącznie zmieniany 1 raz.

navik
Maniak
Maniak

Złotousty Trump :roll:
Trochę to nie po mojej myśli co powiedział , no ale co ja mogę ...... Mogę tylko poustawiać sl dla pozycji i tyle :lol:
........
I wrócili na 86 . Nie fajnie. Zakładałem ze nie wrócą powyżej wczorajszego dołka i połamanie poziomu 80 to tylko formalność . Niestety odwineli w górę. Lipa .
Teraz to i na 95 mogą pójść . Choć dalej będę grał swój scenariusz :p

U mnie najniżej byli na 76.73 . Brakowało jeszcze 4,22 $ żeby stukneli w to 72,51... niewiele w sumie przy takiej dynamice .
Szkoda ze nie zamknalem, zysk był juz bardzo fajny. No ale ... chciwość wzięła górę.

Ps.Czekam i trzymam S dalej. Dzisiejsza D1 ma długi knot od dołu. Pewnie niewiele sie juz dzis zmieni jej kształt . Jutro moze bedą pokrywać tego knota i moze zejdą jeszcze na wczorajszy dołek albo na poziom 80 . Jeżeli jutro zejdą na dołek wczorajszy lub 80 to tam będę decydował co z tymi S robić. Jeżeli wrócą na 90 i wyżej to będę sobie pluł w brodę ze uparty osioł ze mnie :lol:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2026, 21:24 przez navik, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany