Daytrading system M1 - M5

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
irmentruda
Maniak
Maniak

Re: Daytrading system M1 - M5

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

czyli dałem się zaprogramować w te świece

-- Dodano: 27 paź 2015, 12:37 --
krystian74 pisze:irmentruda łączenie paru świec z sobą daje bardzo dobre rezultaty. Na twoim załączniku widzę przynajmniej trzy świece Marabuzu. Wykorzystanie tej wiedzy, czyli łączenie kilku świec w jedną całość przynosi spore profity. Dodatkowo oscylator daje potwierdzenie kierunku. Nie trzeba używać kwadracików, prostokącików które zapewne nie służą Tobie do podejmowania decyzji i jednocześnie zafałszowują obraz. Liczy się to co umiesz odczytać z wykresu.
Ale które świece masz na myśli? te z M5?
Być może widzimy to samo. Tu jest właśnie kwestia o to czy patrzeć na te świece czy nie. Bo trejdy zamknąłem właśnie na podstawie rysunku świec co okazało się złą decyzją.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

nakładanie na świece wskaźników które się nie rozumie lub błędnie odczytuje, albo nie służą niczemu jest z założenia błędnie. Doprowadza to złej interpretacji formacji świecowych.

-- Dodano: wt 27-10-2015, 12:45 --

świece z M5 pokazują piękne duże Marabuzu i w połowie tej formacji jest odwrócenie trendu.

irmentruda
Maniak
Maniak

krystian74 pisze: świece z M5 pokazują piękne duże Marabuzu i w połowie tej formacji jest odwrócenie trendu.
zacytuję:

- Widzisz?
- Nie.
- A widzisz...!

Czyli jednak musimy widzieć różne marubozu bo nie rozumiem Twojej interpretacji.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

o tym wspominałem:
spoglądam na wykres w perspektywie Ichimoku, nie zmienia to faktu że biorę takie formacje pod uwagę, naciągam pewne świece do formacji Marabuzu i obserwuję przebicie i powrót.

-- Dodano: wt 27-10-2015, 14:04 --

takich układów jest cała masa, tylko trzeba je wyłapać. Występują na wszystkich TF

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Jak tam panowie Wasz skalping? Ja dzisiaj słabo, tylko 1 trade. 100% skuteczności, mogło być lepiej, ale co zrobić, taki rynek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

bardzo ładny trejd Pablo.

aha, jeszcze obrazek dla Pablo:
obraz dla Pablo.jpg
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, 16:51 przez irmentruda, łącznie zmieniany 1 raz.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Pablo90 pisze:Jak tam panowie Wasz skalping? Ja dzisiaj słabo, tylko 1 trade. 100% skuteczności, mogło być lepiej, ale co zrobić, taki rynek.
Jeden z dzisiejszych moich trzech tradów był w tym samym miejscu tyle że o minutę później, no i nie taki długi, pozostale tez zamknięte na plus ale bardzo zle wejścia, wstydzę się ich bo niezgodnie z sysem....

Awatar użytkownika
q3master
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: q3master »

Widzę że robi się tu trochę śmietnik...
Proponuje wrócić do bardziej merytorycznej dyskusji o systemie M1 M5 który staram się opanować....

Dzisiejsze wejścia ne Ejku:
1) Realizacja SL -6.0 pipsa
Moja analiza w momencie wejścia:
cena zatrzymała sie na S/R i dodatkowo zeszła niżej poniżej równego poziomu. Jak się okazało poziomy te w tym momencie wogóle nie były w mocy
2) realizacja TP 21.2 pispa
Zagranie na czuja , uznałem że cena nie będzie więcej spadać i pójdzie w górę.

To już któreś zagranie takiego typu czyli jak analizuję to du.. a jak nie to czasem się uda.
Raczej wniosków nie można z tego wyciągnąć ale daje mi to coraz więcej do myślenia :d
Until you fight you are a winner

irmentruda
Maniak
Maniak

Ja Panowie pasuję.
Nie dość, że komp mi się wiesza na wykresach M1 to:
- szkoda mi oczu na wgapianie się w te świeczki non stop,
- i tak nie zgarnę wszystkich pipsów z wykresu,
- nie jestem w stanie utrzymać stałej zyskowności, za każdym razem trafia mi się dzień, że oddaje zyski + frycowe za głupotę,
- na M5 coś da radę ale też widzę za dużo sygnałów, muszę odpocząć,
- co mnie nauczyło - jak ustawię sztywno i mądrze SL i TP oraz nie grzebię przy tym, to jednak trafię w to TP (SL też ale go nie przesunę), co widać na dzisiejszym obrazku,
- na D1 i H1 lepiej mi idzie, cena jest ta sama, poskalpować też można a więcej widać,
- niskie TFy mieszały mi w poglądzie na innych parach i TFach (zjeb...m dziś eurcada, zbytnio zafiksowałem się nad widocznymi poziomami na M1 na eurusd).
Jak odpocznę to coś będę trenował ale nie nastawiam się na podstawę trejdowania na tym.
Sens jedynie widzę w poziomach i liniach trendu. Jakiekolwiek średnie, oscylatory, mediany itp. odpadają. Impuls, korekta, poziom, strefa, linia wsparcia/zrzutu, pivoty.
Pozdrawiam.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Każdy powinien grać to co mu pasuje, co czuje ..... i wszystko w temacie,

-- Dodano: 29 paź 2015, 11:26 --

Irmentruda, zrób proszę sobie taki eksperyment, twój screen wyczyść ze wszystkich linni, wskaźników, stref S-D, zostaw tylko swoje trady na gołym wykresie....... teraz, zapomnij że to M1.... pomyśl że oglądasz wykres H4, nie M1 tylko to jest wykres H4 .... powiedz mi grałbyś tak samo na H4??

-- Dodano: 29 paź 2015, 12:39 --

tarde na dzisiaj ... 14 pisow
wczoraj 13,4 pipsów ( dwa BE i jeden winner)

ODPOWIEDZ