Ale po co USA ropa, jak oni jej mają pod dostatkiem u siebie ?FatCows pisze:
Myślę, że plan Wujka SAM'a jest deko inny. Tak sobie myślę, że Iran wchodzi do gry z OGROMNĄ ilością ropy. Wojna toczyła się o ropę i tą ropę dostał właśnie Wujek SAM. Cofają embargo na Iran i w ramach "podziękowania" za obsadzenie ludźmi, to Wujek SAM dostał ropę po mega taniości. Mają ropkę za friko. I teraz co? Teraz cena do góry i do góry. Czysty deal? Czysty
Ja sądze że tam jest grubsza sprawa.
Moim zdaniem tak niską cene ropy zawdzięczamy tylko i wyłącznie temu, że Rosja nie dała się wyrzucić z Krymu.
Zauważ że gnojenie Rubla pokryło się z mega osłabieniem ropy, co jest ewidentym atakiem w gospodarkę Rosji.
Nawet USA zniosło zakaz importu własnej ropy, i wtedy WTI pierwszy raz było droższe od brenta

Jak dla mnie, Pejsy i USA zrozumiały, że Ruscy mogą głodować, byle by mieli silnego wodza i to po prostu na nich nie działa. Dodatkowo podejrzewam że się nie spodziewali tego, że Rosja wyśle armię do rejonu w 100% kontrolowanego przez USA, czyli bliski wschód.
Iran przyfarcił i imo dostał zniesienie sankcji po to, żeby Ruskom dowalić, ale na nich to wrażenia chyba nie zrobiło.
Zauważ jaki jest śmieszny zbieg okoliczności. Na jakies 3-4 tygodnie przed spotkaniem grupy OPEC która planuje ograniczenie produkcji ropy, Rosja nagle wycofuje większość sił z Syrii.
Na moje się skubańce dogadali - ropa w góre w zamian za wycofanie sił, ale moim zdaniem Putin i tak tych durni wykiwa i jak zamrożą produkcję, to Rosja szybciutko do syrii wróci

Niestety, możemy sobie rysować kreski na ropie, ale ropa to czysta polityka.