DayTrading: Środa 15.04.2026

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Środa 15.04.2026

Nieprzeczytany post autor: cugan »

siux pisze: 15 kwie 2026, 19:29
cugan pisze: 15 kwie 2026, 19:22 Rysunku nie pokaże bo MT4
mam odpalone na linux
w czym problem? ja już z 12 lat na linux siedzę
Mam ZORIN-a ale nie szukalem jak robić Print Screen nie mam czasu
.Tak apropos to ja na linux raczkowałem na Madrivie i Red Hat
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

AGarcia
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: AGarcia »

MERLIN pisze: 15 kwie 2026, 17:49 Cugan nie kop się z koniem ,trwa wyrabianie zasięgu dna i szczytu
no tak przy 1,40 moze zawrocą :lol: :lol: :lol:
tylko wiekszosc naiwnych tutaj juz bedzie po 6 koncie demo :lol: :lol: :lol:
$ ida na 3,20 i to bedzie 1szy przystanek. hossa pod niebiosa, idzie dobrobyt jakiego jeszcze nie było. drukarki juz sie smarują.

Wzrosty wykładnicze, skala bedzie za raz logarytmiczna a za wasze obsrane 100$ ktorych se nakupiliscie dostaniecie paczke fajek... sorry, zapałek. :d :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2026, 19:56 przez AGarcia, łącznie zmieniany 1 raz.

siux
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siux »

przez wine masz mt4?

do linux-ów wszelkiej maści to jest moje chyba trzecie podejście i jak widać ciągnę już chwilkę ;) przez 8-9 lat Manjaro i teraz MX linux(oba na Xfce) wcześniej to jednak był system dla zapaleńców lub takich co mieli farta i wszystko im na kompie się zainstalowało(sprzęt)

Elek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Elek »

Spójrzcie na c/wk i c/zna mbank ostatnio mimo negatywnych info ciągle idzie do góry. Wszystko wbrew logice, coś szykują.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

AGarcia pisze: 15 kwie 2026, 19:48
MERLIN pisze: 15 kwie 2026, 17:49 Cugan nie kop się z koniem ,trwa wyrabianie zasięgu dna i szczytu
Myślę a raczej wiem ze większy problem na PLN niz USD
U nas w kraju jest zajeb... RECESJA tylko nikt o tym nie mówi.
Wiem bo jestem ... .. powiedzmy w temacie
Wiec z .3,20 może być lipa :lol:
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2026, 20:13 przez cugan, łącznie zmieniany 2 razy.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

siux pisze: 15 kwie 2026, 19:51 przez wine masz mt4?

do linux-ów wszelkiej maści to jest moje chyba trzecie podejście i jak widać ciągnę już chwilkę ;) przez 8-9 lat Manjaro i teraz MX linux(oba na Xfce) wcześniej to jednak był system dla zapaleńców lub takich co mieli farta i wszystko im na kompie się zainstalowało(sprzęt)
Crossover ale nie mogę go zcrackowac mam wersje 24 ale chyba cofnę się do 15 bo tam crack działa
Na wine odpalam ale mi wypirerdz...lo
Mt4 na linux chodzi jak rakieta .Nie ma problemu z RAM

AGarcia
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: AGarcia »

tak oni sie beda przejmowac recesja i długiem, zrobia taki kurs jaki bedzie potrzebny zeby prostaczki sie nie połapały ze trwa cichy rozbior kraju, w pierwszej fazie lokowanie tu obrzezancow do tych nowych apartamentow ktore tak buduja w pospiechu niszczac co sie da............ wielu frajerow nakupiło dolarow np taki baxik po 3,8 3,70 liczac ze to dno wiec musza wymesc taki bezmózgi plankton. ja sie na szczescie w pore połapałem w temacie. szansa na odwrot moim zadniem marna w tym otoczeniu............. raczej koncem wakacji cos ruszy ale z jakiego poziomu to strach pomyslec............. a kto im zabroni. pedofile i turańce maja władzę.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

AGarcia pisze: 15 kwie 2026, 20:11 tak oni sie beda przejmowac recesja i długiem, zrobia taki kurs jaki bedzie potrzebny zeby prostaczki sie nie połapały ze trwa cichy rozbior kraju, w pierwszej fazie lokowanie tu obrzezancow do tych nowych apartamentow ktore tak buduja w pospiechu niszczac co sie da............ wielu frajerow nakupiło dolarow np taki baxik po 3,8 3,70 liczac ze to dno wiec musza wymesc taki bezmózgi plankton. ja sie na szczescie w pore połapałem w temacie. szansa na odwrot moim zadniem marna w tym otoczeniu............. raczej koncem wakacji cos ruszy ale z jakiego poziomu to strach pomyslec............. a kto im zabroni. pedofile i turańce maja władzę.
Przegląd od AI
Recesja gospodarcza, definiowana jako znaczące spowolnienie aktywności gospodarczej i spadek PKB, często prowadzi do spadku wartości pieniądza (inflacji), co łącznie drastycznie obniża poziom życia społeczeństwa.
Oto główne skutki recesji w powiązaniu ze spadkiem wartości pieniądza:

Spadek siły nabywczej (inflacja): Podczas gdy recesja oznacza mniejszą produkcję, spadek wartości pieniądza oznacza, że za tę samą kwotę można kupić coraz mniej towarów i usług. To zjawisko sprawia, że społeczeństwo ubożeje, a koszty życia rosną mimo mniejszych dochodów.
Stagflacja (recesja + inflacja): W rzadkich przypadkach gospodarka zmaga się z tzw. stagflacją, czyli jednoczesnym spowolnieniem wzrostu gospodarczego, rosnącym bezrobociem i wysoką inflacją.
Wzrost bezrobocia spadek dochodów Spowolniona aktywność gospodarcza powoduje mniejsze zapotrzebowanie na pracowników, co prowadzi do zwolnień. Firmy generują mniejsze przychody, co skutkuje redukcją wynagrodzeń.
Zmiana nawyków konsumenckich: Ze względu na mniejszą wartość pieniądza i niepewność zatrudnienia, konsumenci rezygnują z dóbr luksusowych i ograniczają zakupy do produktów pierwszej potrzeby. Rośnie popularność dyskontów i promocji.
Spadek wartości waluty: Recesja często prowadzi do osłabienia waluty krajowej na rynkach międzynarodowych.
Reakcja banków centralnych: W celu walki ze spadkiem wartości pieniądza (inflacją) banki centralne mogą podnosić stopy procentowe, co dodatkowo utrudnia zaciąganie kredytów i pogłębia spowolnienie gospodarcze.

Warto zauważyć, że w niektórych przypadkach kryzys może prowadzić do deflacji (spadku cen), ale najczęściej recesja połączona ze spadkiem wartości pieniądza generuje presję inflacyjną.

=====================
To już się dzieje :563:
Poważnie !!!

siux
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siux »

Doczytałem i Linux Zorin OS 18 ma pre instalowane wine więc wszystko powinno być OK. Podoba mi się bo bazuje na Ubuntu w wersji LTS i to by oznaczało że masz właściwie cały czas najnowszą wersję. Ale to może być też minus, u mnie po kilku latach na Manjaro właśnie zaczynało się coś krzaczyć i bardzo dużo aktualizacji co tydzień było. W końcu na nowym lapku zainstalowałem MX linux i wszystko OK, starego lapka też przeinstalowałem na mx linux i teraz czeka sobie w razie potrzeby ;)
Pamiętam, że też miałem problemy z tym wine ale to na Manjaro. Potrzebna jest odpowiednia wersja Wine i Wine Mono , Wine Gecko i chyba Nano. Ubuntu bazuje na Debianie tak jak MX linux więc możliwe, że ta sama wersja wine będzie OK

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

siux pisze: 15 kwie 2026, 20:20 Doczytałem i Linux Zorin OS 18 ma pre instalowane wine więc wszystko powinno być OK. Podoba mi się bo bazuje na Ubuntu w wersji LTS i to by oznaczało że masz właściwie cały czas najnowszą wersję. Ale to może być też minus, u mnie po kilku latach na Manjaro właśnie zaczynało się coś krzaczyć i bardzo dużo aktualizacji co tydzień było. W końcu na nowym lapku zainstalowałem MX linux i wszystko OK, starego lapka też przeinstalowałem na mx linux i teraz czeka sobie w razie potrzeby ;)
Pamiętam, że też miałem problemy z tym wine ale to na Manjaro. Potrzebna jest odpowiednia wersja Wine i Wine Mono , Wine Gecko i chyba Nano. Ubuntu bazuje na Debianie tak jak MX linux więc możliwe, że ta sama wersja wine będzie OK
Generalnie jestem zadowolony chodzi zajeb...
Aktualizacje są prawie codziennie aktualizacja złamuje od 30 sek do 2 min
2 min jak podmienia kernela .Lepszy jest od fedory
Ale mam info ze jest spolszczony chińczyk DEEPIN i ma zaimplementowany
bezpłatnie CrossOver wersja 15 .czyli jest prawie jak Windows
Jak chcesz to sprawdź maja stronkę
W ZORIN masz podstawę resztę doinstalowujesz .Ma zainstalowany taki program
Tylko nie instaluj ZORIN PRO bo szkoda kasy .To sam sobie zrobisz oprogramowaniem
Zorin jest tez na Debianie .Obce programy instalujesz plikami Debiana
MT4 tez jest w wersji deb.
Ale na CrossOver nie ma to znaczenia instalujesz jak w Windows
ZORIN ma ze 4 programy odpalajcie Wine
Instalka ZORIN jest prosta jak drut :564:
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2026, 21:10 przez cugan, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ