DayTrading: Poniedziałek 25.05.2015
Re: DayTrading: Poniedziałek 25.05.2015
No i miała być wielka wyprzedaż złotówki w związku z Dudą i co? Nic, eurpln już wrócił na swoje miejsce.
Pewnie jakby nie ten wysoki stread jaki miałem nocą to bym wlazł w shorta.
w koncu niemcy, francja, wlk. brytania i usa maja wolne, wiec reakcja może być jutroMat2314 pisze:No i miała być wielka wyprzedaż złotówki w związku z Dudą i co? Nic, eurpln już wrócił na swoje miejsce.
Taa, tak bez powodu polecimy na 4,4 na eurpln i 4,4 na usdpln. Już nie przesadzajcie. Największa spekulka polską walutą to w ostatnim okresie była w Boże Narodzenie, bez powodów w dodatku.eco89 pisze:w koncu niemcy, francja, wlk. brytania i usa maja wolne, wiec reakcja może być jutroMat2314 pisze:No i miała być wielka wyprzedaż złotówki w związku z Dudą i co? Nic, eurpln już wrócił na swoje miejsce.
Chociaż niektórzy "analitycy" (słowo "anale" bardziej odpowiada ich kwalifikacjom) już twierdzą, że złotówka się ciągle osłabiała w ostatnich tygodniach, bo Duda. Mniej polityki, więcej ekonomii. W kółku słyszę, jaka to niby polityczna kwestia nie zatrzęsie rynkiem (np. swego czasu wygrana Syrizy miała edka spuścić do piełka; pamięta ktoś?), a w praktyce mało co.
- dobryfxplayer
- Maniak
usd/chf
https://www.mql5.com/en/charts/3489465/ ... ets?bind=1
podwojny dolek sie pieknie realizuje...
https://www.mql5.com/en/charts/3489465/ ... ets?bind=1
podwojny dolek sie pieknie realizuje...
"Buy right, sit tight." - J. Livermore
"Elekt Andrzej Duda podczas kampanii pozytywnie odnosił się m.in. do przewalutowania kredytów frankowych i dodatkowego opodatkowania instytucji finansowych."
to dlatego CHF/PLN w górę?
to dlatego CHF/PLN w górę?

FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
25.05 – 29.05 Przegląd najważniejszych danych makro
W nadchodzącym tygodniu kalendarz makro będzie wypełniony niewielką ilością istotnych odczytów za miesiąc kwiecień oraz maj, jednak niektóre z nich mogą wpłynąć na kierunki głównych par walutowych.
PONIEDZIAŁEK:
Tydzień na rynkach zacznie się od świętowania na największych światowych giełdach w Stanach Zjednoczonych, Niemczech oraz Francji. USA obchodzi Majowe Święto Bankowe, a państwa europejskie Zielone Świątki. W tym dniu ważne odczyty pojawią się jedynie z Kraju Kwitnącej Wiśni:
1:50 – Japonia: bilans handlu zagranicznego (prognoza: -319 mld JPY),
7:00 – Japonia: miesięczny raport BoJ za miesiąc maj.
WTOREK:
W tym dniu do gry wkracza Wielka Brytania z odczytami ze sprzedaży oraz dane zza oceanu z rynku nieruchomości:
10:00 – Polska: stopa bezrobocia (prognoza: 11,2%),
12:00 – Wielka Brytania: sprzedaż detaliczna (prognoza: 17),
14:30 – USA: zamówienia na dobra trwałego użytku (prognoza: – 0,4%),
16:00 – USA: Indeks zaufania konsumentów – Conference Board (prognoza: 95),
16:00 – USA: sprzedaż nowych domów (prognoza: 510 tys.).
ŚRODA:
Tuż nad ranem przedstawiony zostanie protokół z posiedzenia BoJ dotyczący sytuacji gospodarczej w państwie:
1:50 – Japonia: protokół z posiedzenia BoJ,
9:00 – Polska: wskaźnik wyprzedzający koniunktury (prognoza: 157,3).
CZWARTEK:
Czwartek przyniesie dane ze świata dotyczące sprzedaży detalicznej oraz warto skupić się na odczytach z Wysp dotyczących PKB za I kwartał:
1:50 – Japonia: sprzedaż detaliczna (prognoza: -9,7%),
9:00 – Hiszpania: sprzedaż detaliczna (prognoza: 2,8%),
9:00 – Hiszpania: PKB (prognoza: 0,9%),
10:30 – Wielka Brytania: PKB (prognoza: 0,3%),
14:30 – USA: wnioski o zasiłek dla bezrobotnych (prognoza: 275 tys.).
PIĄTEK:
Na koniec tygodnia pojawi się dużo istotnych danych z gospodarki japońskiej oraz z USA, które mogą wpłynąć na ruchy walut:
1:30 – Japonia: Inflacja CPI (prognoza: 0,4%),
1:50 – Japonia: produkcja przemysłowa (prognoza: -0,8%),
8:00 – Niemcy: sprzedaż detaliczna (prognoza: -2,3%),
8:45 – Francja: Inflacja PPI (prognoza: 0,1%),
10:00 – Polska: PKB (prognoza: 1%),
14:30 – USA: PKB (prognoza: -0,7%),
16:00 – USA: Indeks Uniwersytetu Michigan (prognoza: 88,6).
źródło: https://forexallday.wordpress.com/2015/ ... ych-makro/
W nadchodzącym tygodniu kalendarz makro będzie wypełniony niewielką ilością istotnych odczytów za miesiąc kwiecień oraz maj, jednak niektóre z nich mogą wpłynąć na kierunki głównych par walutowych.
PONIEDZIAŁEK:
Tydzień na rynkach zacznie się od świętowania na największych światowych giełdach w Stanach Zjednoczonych, Niemczech oraz Francji. USA obchodzi Majowe Święto Bankowe, a państwa europejskie Zielone Świątki. W tym dniu ważne odczyty pojawią się jedynie z Kraju Kwitnącej Wiśni:
1:50 – Japonia: bilans handlu zagranicznego (prognoza: -319 mld JPY),
7:00 – Japonia: miesięczny raport BoJ za miesiąc maj.
WTOREK:
W tym dniu do gry wkracza Wielka Brytania z odczytami ze sprzedaży oraz dane zza oceanu z rynku nieruchomości:
10:00 – Polska: stopa bezrobocia (prognoza: 11,2%),
12:00 – Wielka Brytania: sprzedaż detaliczna (prognoza: 17),
14:30 – USA: zamówienia na dobra trwałego użytku (prognoza: – 0,4%),
16:00 – USA: Indeks zaufania konsumentów – Conference Board (prognoza: 95),
16:00 – USA: sprzedaż nowych domów (prognoza: 510 tys.).
ŚRODA:
Tuż nad ranem przedstawiony zostanie protokół z posiedzenia BoJ dotyczący sytuacji gospodarczej w państwie:
1:50 – Japonia: protokół z posiedzenia BoJ,
9:00 – Polska: wskaźnik wyprzedzający koniunktury (prognoza: 157,3).
CZWARTEK:
Czwartek przyniesie dane ze świata dotyczące sprzedaży detalicznej oraz warto skupić się na odczytach z Wysp dotyczących PKB za I kwartał:
1:50 – Japonia: sprzedaż detaliczna (prognoza: -9,7%),
9:00 – Hiszpania: sprzedaż detaliczna (prognoza: 2,8%),
9:00 – Hiszpania: PKB (prognoza: 0,9%),
10:30 – Wielka Brytania: PKB (prognoza: 0,3%),
14:30 – USA: wnioski o zasiłek dla bezrobotnych (prognoza: 275 tys.).
PIĄTEK:
Na koniec tygodnia pojawi się dużo istotnych danych z gospodarki japońskiej oraz z USA, które mogą wpłynąć na ruchy walut:
1:30 – Japonia: Inflacja CPI (prognoza: 0,4%),
1:50 – Japonia: produkcja przemysłowa (prognoza: -0,8%),
8:00 – Niemcy: sprzedaż detaliczna (prognoza: -2,3%),
8:45 – Francja: Inflacja PPI (prognoza: 0,1%),
10:00 – Polska: PKB (prognoza: 1%),
14:30 – USA: PKB (prognoza: -0,7%),
16:00 – USA: Indeks Uniwersytetu Michigan (prognoza: 88,6).
źródło: https://forexallday.wordpress.com/2015/ ... ych-makro/
Lepiej stracić okazje niż pieniądze...
Chciałem wyjaśnić dlaczego napisałem niedawno, że Żaba wygrał zakład oraz USD/PLN na 4.40
czyli diametralnie zmieniłem zdanie.
Otóż namalowałem coś takiego jak poniżej, dwa czerwone fiba z targetem edka na.... 0.86
i w takim układzie faktycznie podniosą stopy i USD/PLN wywali w kosmos - tym bardziej, że liczycie na osłabienie PLN bo Duda itp....
Granatowe fibo natomiast to jest aktualny trend edka i zakończony (podtrend) - stąd mamy korektę, ale myślę, że będzie to jednak w formie flagi i być może zasięg UP już jest max jaki mógł być (1.146).
Mam mętlik w głowie bo z jednej strony Wesoła Nowina i edek na 1.20 i w ogóle w kosmos, do tego Karnak też się upiera na edku na UP... .a z drugiej strony fundamenty i to co aktualnie odkryłem i jest pokazane poniżej + to co Wy piszecie
Więc może zróbmy takie założenia: trend wzrostowy będzie na edku _jeśli_ pęknie 1.146 - czyli jeśli pójdziemy na 1.15 i wtedy lecimy na 1.18 zapewne.
Trend spadkowy będzie nadal wtedy jak wyjdziemy dołem z flagi o czym pisał Żaba - czyli gdzieś poniżej poziomu 1.08 czy 1.07 - nie wiem dokładnie.
I'm stuck. Nie chcę zmieniać zdania co 5 minut. Ale też nie chcę się kopać z koniem (dolar) i grać przeciwko niemu jeśli się ma dalej umacniać.
-- Dodano: 25 maja 2015, 21:49 --
no chyba, że najpierw polecimy na 1.20xxx (granatowe FIBO 261 poniżej) i domknąć lukę ( i wygram zakład
), a potem edek spadnie w otchłań przepaści 
Bo takie mam założenie apropo fibo po mojemu, że jeśli cena dojdzie do F423 i zacznie zawracać - to wróci na F261 - pisałem o tym już wiele razy....
No i widzicie jaka kaszana

czyli diametralnie zmieniłem zdanie.
Otóż namalowałem coś takiego jak poniżej, dwa czerwone fiba z targetem edka na.... 0.86
i w takim układzie faktycznie podniosą stopy i USD/PLN wywali w kosmos - tym bardziej, że liczycie na osłabienie PLN bo Duda itp....
Granatowe fibo natomiast to jest aktualny trend edka i zakończony (podtrend) - stąd mamy korektę, ale myślę, że będzie to jednak w formie flagi i być może zasięg UP już jest max jaki mógł być (1.146).
Mam mętlik w głowie bo z jednej strony Wesoła Nowina i edek na 1.20 i w ogóle w kosmos, do tego Karnak też się upiera na edku na UP... .a z drugiej strony fundamenty i to co aktualnie odkryłem i jest pokazane poniżej + to co Wy piszecie

Więc może zróbmy takie założenia: trend wzrostowy będzie na edku _jeśli_ pęknie 1.146 - czyli jeśli pójdziemy na 1.15 i wtedy lecimy na 1.18 zapewne.
Trend spadkowy będzie nadal wtedy jak wyjdziemy dołem z flagi o czym pisał Żaba - czyli gdzieś poniżej poziomu 1.08 czy 1.07 - nie wiem dokładnie.
I'm stuck. Nie chcę zmieniać zdania co 5 minut. Ale też nie chcę się kopać z koniem (dolar) i grać przeciwko niemu jeśli się ma dalej umacniać.
-- Dodano: 25 maja 2015, 21:49 --
no chyba, że najpierw polecimy na 1.20xxx (granatowe FIBO 261 poniżej) i domknąć lukę ( i wygram zakład

Bo takie mam założenie apropo fibo po mojemu, że jeśli cena dojdzie do F423 i zacznie zawracać - to wróci na F261 - pisałem o tym już wiele razy....
No i widzicie jaka kaszana

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja sobie zadałem pytanie. A co jak EBC będzie ciśnąć QE do 2016r, a FED ogłosi, że z podwyżki nici? To przy obecnym zachowaniu edka, wydawałoby się, że okolice 1,2 będą górną granicą.highend pisze: no chyba, że najpierw polecimy na 1.20xxx i domknąć lukę ( i wygram zakład), a potem edek spadnie w otchłań przepaści
Z drugiej strony, spójrz na wykres, ale w dalekiej przeszłości (ostatnie lata raczej cechowaly dość szybkie spadki/wzrosty). Wtedy takie konsolki na niskich poziomach trwały latami.
Stąd, jeśli FED będzie odkładac podwyżkę, to możemy cisnąc te okolice 1,145-1,08 przez 2 kolejne lata.
Na moje, spadki w rejony 1,04 to już wliczają pierwsze podwyżki, więc w czerwcu musi być jakiś konkretny sygnał, bo inaczej jak na ten poziom zjedziemy, to zaraz wrócimy do obecnego.
I taka zabawa

jeszcze mam takie dwa pomysły.
1. to powrót na F261 i zamkniecie luki i mocny zjazd na owe 0.86 (na wykresie na 1.21 jest opór i aż się prosi o retest)
2. z DSWS wymierzone z białej świecy (strzałka jest) zasięg 1.36 jak widać i.... idealnie wyglądająca formacja "V".
Pomalowane niżej.
Żaba i jego spadek USD/PLN na 3.40 nie daje mi spokoju.
I choć pisał, że 3.40 na usd/pln nie ma związku z edkiem na UP to ja jednak będę się upierał przy swoim, że edek rośnie = usd/pln spada i na odwrót
-- Dodano: 25 maja 2015, 22:20 --
Cholera to nic - najlepiej zakładać i spadki i wzrosty i odpowiednio reagować co się będzie działo. W sensie nie nastawiać się psychicznie na spadki czy wzrosty (bo będzie rosło bo ja tak mówię) tylko się podłączać. Niby oczywiste, ale czasami nie takie proste jak sobie człek coś bez sensu ubzdura.
Ludzie się ponastawiali na dalsze spadki edka i ładowali eSki przy 1.06 - 1.10, a tu edek na 1.146 wyskoczył.... i co ? Analogicznie kabel.... itp.
-- Dodano: 25 maja 2015, 22:41 --
I jeszcze jeden pomysł - zakładający edka na UP - ALE... nie od razu.
Edek zrobił formację W na dziennym - zgadzacie się?
Wykresy to fraktale? No to robimy W na tygodniowym!
- drugi dołek na Fibo23 jak poniżej.
1. to powrót na F261 i zamkniecie luki i mocny zjazd na owe 0.86 (na wykresie na 1.21 jest opór i aż się prosi o retest)
2. z DSWS wymierzone z białej świecy (strzałka jest) zasięg 1.36 jak widać i.... idealnie wyglądająca formacja "V".
Pomalowane niżej.
Żaba i jego spadek USD/PLN na 3.40 nie daje mi spokoju.
I choć pisał, że 3.40 na usd/pln nie ma związku z edkiem na UP to ja jednak będę się upierał przy swoim, że edek rośnie = usd/pln spada i na odwrót

-- Dodano: 25 maja 2015, 22:20 --
Luka na 1.20x zobowiązuje i chce być domknięta. Ale wówczas wietrzę sporego psikusa, gdzie ludzie zaczną znowu eSki pakować pod korek, a oni im jeszcze podjadą na 1.30 - 1.36 (DSWS target).Mat2314 pisze: Ja sobie zadałem pytanie. A co jak EBC będzie ciśnąć QE do 2016r, a FED ogłosi, że z podwyżki nici? To przy obecnym zachowaniu edka, wydawałoby się, że okolice 1,2 będą górną granicą.
Cholera to nic - najlepiej zakładać i spadki i wzrosty i odpowiednio reagować co się będzie działo. W sensie nie nastawiać się psychicznie na spadki czy wzrosty (bo będzie rosło bo ja tak mówię) tylko się podłączać. Niby oczywiste, ale czasami nie takie proste jak sobie człek coś bez sensu ubzdura.
Ludzie się ponastawiali na dalsze spadki edka i ładowali eSki przy 1.06 - 1.10, a tu edek na 1.146 wyskoczył.... i co ? Analogicznie kabel.... itp.
-- Dodano: 25 maja 2015, 22:41 --
I jeszcze jeden pomysł - zakładający edka na UP - ALE... nie od razu.
Edek zrobił formację W na dziennym - zgadzacie się?
Wykresy to fraktale? No to robimy W na tygodniowym!

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.