Tomasz196407 pisze:
Witam, - chodzi mi o ten wykres, :
https://www.tradingview.com/x/Pc824FkM/
tam jako 1 masz trójke, wiec jest tam jeden czy korekta abc
2 i 4 fale korekcyjne takie same? nie ma zmienności nie ma impulsu!
sorki jezeli sie wtrąciłem, ale ja tak nie rozliczam
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale forex to nie jest moje jedyne zajęcie. Ja nie rozliczam fal jak z książki bardziej patrze na strukturę jako całość. tutaj totalna ilość fal w tej piątce wynosiła by 9 w tej chwili więc z grubsza pasuje, jak bym miał to rozebrać na niższe interwały to bym godzinami przy tym siedział. O zasadzie zmienności wiem i bardzo ją lubie

tylko nie zawsze jest to takie oczywiste, a te fale nie wyglądają dla mnie tak samo. Generalnie może i oznaczenie jest błędne tylko że nie do końca, chodziło mi tutaj o o samo rozliczenie tej 5 co o spojrzenie na obecna korektę w taki sposób, że ona może się tak na prawdę dopiero rozpoczynać. I była by z tego jakaś struktura 5 falowa typu ABCDE lub WXYXZ.
Fajnie by było jak byś wrzucił jakieś swoje kreski. Można by porównać
-- Dodano: pn 22-02-2016, 22:02 --
Kusus pisze:
Mam kilka pytań:
1. Dlaczego nie oznaczyłeś jednej z fal między 1 a 3 w całej strukturze?
2. Jeśli to struktura 5 falowa to dlaczego ostatnia fala jest wyżej niż LOW w całej strukturze?
Ja np. uważam że to czysta struktura 7-9 falowa. I teraz - jeśli spodziewasz się korekty abc z tej struktury to czemu fala b korekty jest niżej niż cała struktura i czemu fala c pokrywa się z PA fali a - zazwyczaj fala c jest najwyższa? IMo trochę nie trzyma się to kupy. Poza tym wydaje mi się, że to wyjście z kanału jest czymś więcej niż abc lub na pewno zasięg korekty będzie większy a analizując twój rysunek wykorzystaliby w ten sposób górną bandę kanału spadkowego struktury 7-9 do podejścia wyżej bo tam też jest konfluencja 3 stopnia + możliwy oRGR.
Tak jak napisałem koledze wyżej. mogło by to tak wyglądać na przykład:
https://www.tradingview.com/x/wXk2rfSw/
Wiesz teraz jakieś wyjście z kanału za chwile retest od zewnątrz, następnie już wszyscy zobaczą pięknego RGR-a i 40+ dolców za baryłkę a tu psikus.